Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΟΚ
"Καμία παρέκκλιση" από τη λιτότητα και την υποτέλεια

Σε νέα μαραθώνια συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χτες, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή. Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, καθώς συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης επαναβεβαιώθηκε, τόσο από την εισήγηση του Κ. Σημίτη,όσο και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος, η "αδιαπραγμάτευτη για το ΠΑΣΟΚ πορεία προς την ΟΝΕ", καθώς και το "αδιανόητο για το κυβερνητικό κόμμα της μη συμμετοχής της Ελλάδας στις εξελίξεις της ΕΕ". Είναι σαφές ότι η χώρα εισέρχεται, πλέον, σε μια νέα περίοδο καταστροφολογίας και θυσιών, που εφόσον δεν τις υποστούν αγόγγυστα οι εργαζόμενοι θα τίθενται υπό την απειλή του επερχόμενου "εθνικού ναυαγίου"... Οπως μάλιστα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, στον τομέα της οικονομικής πολιτικής "δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρέκκλιση", καθώς υπέρλαμπρος οδηγός για την κυβέρνηση παραμένει ο... πόθος της "σύγκλισης". Για το σκοπό αυτό απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι η "ένταση των προσπαθειών προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί στη β φάση της ΟΝΕ", αφού "αυτό επιβάλλουν οι πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες" του τόπου... Την ίδια ώρα δεν πρόκειται, βέβαια, να πάψουν τα μυθεύματα εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων με δηλώσεις του τύπου "δε θα ληφθούν νέα μέτρα"...

Οπως προκύπτει από τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες, κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η προώθηση με κάθε μέσο της διείσδυσης του μεγάλου κεφαλαίου στα Βαλκάνια. Στα πλαίσια της επίτευξης της παραπάνω "μεγάλης ιδέας" για την αστική τάξη, που ουσιαστικά συνεπάγεται τη φιλοδοξία της να μετατραπεί σε επιτετραμμένο των ιμπεριαλιστών και των πολυεθνικών στην περιοχή μας, είναι η φράση υπουργού, σύμφωνα με την οποία "η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε οδηγό της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων"! Οπως, μάλιστα, σημειωνόταν, για την επίτευξη του στόχου πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ...

Παράλληλα, τόσο η λιτότητα στο εσωτερικό της χώρας, όσο και ο "οικονομικός εισοδισμός" στο εξωτερικό, θα περιβληθούν με τις ιαχές για μετατροπή της Ελλάδας σε "ισχυρή χώρα". Για να γίνει δε επιτεύξιμος ο στόχος της "ισχυρής Ελλάδας", η κυβερνητική προπαγάνδα, αποφασίστηκε να "παίξει" με το επιχείρημα του "αναγκαίου εκσυγχρονισμού στο εσωτερικό της χώρας"... Οπως εξηγούσαν κυβερνητικοί παράγοντες, αυτό σημαίνει "προώθηση απαρέγκλιτα των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος".

Στα πλαίσια της Πολιτικής Γραμματείας έγινε συζήτηση και για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Ανασυγκρότηση που σύμφωνα με το κομματικό επιτελείο καθίσταται κάτι περισσότερο από αναγκαία, καθώς "χωρίς κομματικό μηχανισμό δεν μπορεί να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική". Σε ό,τι δε αφορά τις δημοτικές εκλογές και την τακτική του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε η έναρξη της συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος μετά από την αποστολή σχετικής εγκυκλίου στις Οργανώσεις, το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η θέση για ενίσχυση της διασύνδεσης ΕΓ και Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαφωνιών των βουλευτών.

Οπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η κυβέρνηση θα επιδοθεί το επόμενο διάστημα σε μια ακατάσχετη προπαγάνδα υπέρ των επιλογών της στην εξωτερική πολιτική (θα συγκληθεί η ΚΕ με αντικείμενο τα εθνικά ζητήματα στις 19 - 20 Σεπτέμβρη), αλλά και στην οικονομική πολιτική, προτάσοοντας τη θέση ότι "η Ελλάδα θα επιτύχει την οικονομική και εθνική ανάπτυξη μέσα από τις διαδικασίες του "κοινωνικού διαλόγου", την αταλάντευτη ευρωπαϊκή της πορεία και τους σταθερούς εθνικούς προσανατολισμούς που θα υπηρετηθούν από μια εξωστρεφή εξωτερική πολιτική".Οπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, σημαντικό μέρος της χτεσινής συνεδρίασης αφιερώθηκε στην προώθηση του σχεδίου των αναγκαστικών συνενώσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει "εκστρατεία ενημέρωσης" για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τον Αλ. Παπαδόπουλο εντός του Οκτώβρη θα είναι "σφιχτό" όσον αφορά τον αριθμό των συγχωνευόμενων δήμων και κοινοτήτων. Και αυτό, όπως έλεγαν, για να μπορεί η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αλλά και μετά από τις αναμενόμενες αντιδράσεις, να προβεί σε κάποιες προσχεδιασμένες υποχωρήσεις με στόχο την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων.

Παράλληλα, στο επίπεδο των τρικ παραπλάνησης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αφιερώσει μέγιστο προπαγανδιστικό βάρος στη δήθεν κοινωνική της ευαισθησία, εμφανίζοντας τα μέτρα ελέγχου της φτώχειας και "σταθεροποίησής" της σε πολιτικά ανώδυνα μονοπάτια ως κοινωνική πολιτική. Επίσης, βασική μέριμνα θα είναι η διατυμπάνιση των "διαφανών" διαδικασιών σε μια σειρά τομείς, όπως οι προμήθειες του δημοσίου, καθώς και η κυβερνητική αποφασιστικότητα για την εκτέλεση των μεγάλων έργων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ