Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Οι κομμουνιστές μπροστά στους αγώνες

Του Στέφανου ΛΟΥΚΑ

"

Αυτό που απασχολεί τις δυνάμεις του πολυεθνικού κεφαλαίου είναι... να προλάβουν το ξέσπασμα ισχυρών ταξικών αγώνων". Μ' αυτή την εκτίμηση η Σύνοδος της ΚΕ του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1994 πρόβλεπε το σημερινό τοπίο ξεσπάσματος ισχυρών κινητοποιήσεων.

Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, των εργατών του Σκαραμαγκά, των οικοδόμων, των 30 σωματείων της Αθήνας, αλλά και των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των αγροτών και των μικρομεσαίων των πόλεων εναλλάσσονται μέσα στο 1995.

Οι αγώνες δεν είναι τυχαίο και αυθόρμητο γεγονός, όσο κι αν το αυθόρμητο συνυπάρχει, εκφράζοντας την αγανάκτηση των λαϊκών μαζών απέναντι σε μια αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική, ολοένα αυξανόμενης και πιο άγριας εκμετάλλευσης. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 28-3-95 αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις με τον τίτλο: "Η υπομονή έχει και τα όριά της" θέλοντας να αναδείξει τη δήθεν "αγανάκτηση του κοινού" από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Το ίδιο ακριβώς λένε οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ΕΒΕ, οι αγρότες όταν αποφασίζουν να αγωνιστούν. Η υπομονή απέναντι σ' αυτή την πολιτική έχει τα όριά της. Οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται σε μια περίοδο που οι διεργασίες για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικοκοινωνικής συναίνεσης και ο απόηχος των δρομολογούμενων "εκσυγχρονισμών" από το αστικό πολιτικό κατεστημένο δεν έχουν κοπάσει. Οι αγώνες τάραξαν την "ησυχία" των ηγεσιών των κομμάτων που υπηρετούν το σύστημα. Ο "μονόδρομος" της συναινετικής λογικής είτε της συντηρητικής, είτε της εξωραϊσμένης του "ΣΥΝ" αμφισβητείται. Γι' αυτό και ο "νεοαριστερός" νομάρχης Μαγνησίας και στέλεχος του "ΣΥΝ", Σκοτεινιώτης, καυχιόταν μαζί με την ΑΥΓΗ για το κατόρθωμά του να σπάσει το μπλόκο του Αλμυρού, αποδείχνοντας για μια ακόμη φορά, πόσο καλές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στο σύστημα ο πολιτικός αυτός σχηματισμός. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι εκτός από τις διεργασίες στις κορυφές, διεργασίες έχουμε και στη βάση. Διεργασίες θετικές που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να ανοίξουν το δρόμο μιας αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης. Η σύνοδος της ΚΕ του Δεκέμβρη έκανε την πιο κάτω εκτίμηση:

"Παρά το γεγονός ότι οι εφεδρείες και εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, για τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, η άρχουσα τάξη ανησυχεί για την προοπτική και το ρόλο του λαϊκού παράγοντα στην πορεία. Την ανησυχούν οι αγώνες που δεν έχουν σταματήσει καθόλου. Την ανησυχεί η διογκούμενη αγανάχτηση. Δεν αισθάνεται παντοδύναμη... Ανησυχεί την άρχουσα τάξη της χώρας μας το γεγονός ότι δεν έχει κυριαρχήσει η υποταγή και ενσωμάτωση του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας. Οι κοινωνικές αντιθέσεις βαθαίνουν, η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι έντονη, έστω κι αν δεν έχει ακόμα πάρει πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν εκφράζεται με ισχυρούς ταξικούς αγώνες".

***

Οι αγώνες που οργανώνονται, οι κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναδείχνουν ορισμένα χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας αυτή την εκτίμηση. Η συνειδητοποίησή τους και η αξιοποίησή τους είναι παρακαταθήκη που μπορεί να συμβάλλει στην προοπτική ωρίμανσης πιο γενικευμένων κινητοποιήσεων, ισχυρών ταξικών συγκρούσεων, στην πολιτική συσπείρωση δυνάμεων με αναζητήσεις πολιτικής διεξόδου έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Ποια είναι αυτά;

1. Ανεξάρτητα από τη μορφή, τη μαζικότητα, την οξύτητα και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων το περιεχόμενό τους, οι στόχοι και οι διεκδικήσεις είναι πιο πολιτικοποιημένα.

Η πάλη για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα Ναυπηγεία, για μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και της υπεράσπισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για ανθρώπινη ζωή των συνταξιούχων, αλλά και για μείωση του κόστους καλλιέργειας για τους αγρότες, για στήριξη των προϊόντων τους ή το άδικο και εξοντωτικό φορολογικό σύστημα, η στέγη, ο τζίρος για τους ΕΒΕ είναι στόχοι που στον α ή β βαθμό αμφισβητούν την πολιτική που ασκείται στη χώρα. Μια πολιτική που αντικειμενικά, και ανεξάρτητα από το πόσο συνειδητοποιείται από τις λαϊκές δυνάμεις, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λευκής Βίβλου, ενάντια στα άμεσα αλλά και τα γενικότερα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ και της αγροτιάς. Ζητήματα που οι κομμουνιστές πρέπει να αναδείχνουν στην πρώτη γραμμή του ιδεολογικοπολιτικού τους μετώπου.

2. Η δράση από τα κάτω, των πρωτοβάθμιων οργανώσεων, σε συνδυασμό με την οξύτητα των προβλημάτων ξεπερνά τη συνειδητή υποταγή σ' αυτές τις πολιτικές επιλογές, των ρεφορμιστικών συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΕ, ΓΕΣΑΣΕ κλπ) καταχτώντας μορφές συντονισμού που εξυπηρετούν την αγωνιστική συσπείρωση και δράση. Η κινητοποίηση των αγροτών είναι ένα θαυμάσιο δείγμα τέτοιας κατάχτησης.

3. Η ουσιαστική λειτουργία των Αβάθμιων οργανώσεων, η συσπείρωση και συμμετοχή των μελών τους στις διαδικασίες, στις αποφάσεις, ανοίγει το δρόμο ενωτικών αγώνων παρά τις προσπάθειες των ηγεσιών των κομμάτων του κατεστημένου. Ταυτόχρονα συμβάλλει στη συσπείρωση και δράση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική (συνταξιούχοι - αγρότες).

Αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και τις προϋποθέσεις που ανοίγονται για κοινή δράση, προώθηση κοινωνικών συμμαχιών εργατικής τάξης, ΕΒΕ, αγροτιάς συνειδητοποιεί το αστικό πολιτικό κατεστημένο, όταν ρίχνει το σύνθημα "να χτυπηθούν οι φοροφυγάδες". Ο στόχος διπλός. Να κατασυκοφαντηθούν οι κινητοποιήσεις, να δημιουργηθούν και να οξυνθούν αντιθέσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη, τους ΕΒΕ και τους αγρότες. Τα ΜΜΕ, σαν μέρος του αστικού πολιτικού εποικοδομήματος, χτυπούν ίσια στις συνειδήσεις των εργαζομένων που ζητούν διέξοδο και ενάντια στην κοινή δράση. Η στρατηγική των πολυεθνικών απαιτεί μια τέτοια ταχτική μπροστά στους αγώνες. Η αξιοποίηση των πλειοψηφιών της ταξικής συνεργασίας σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κλπ., με αίτημα να εφαρμοστεί ο νόμος με τα αντικειμενικά κριτήρια, θέλει να αντιπαραθέσει την εργατική τάξη στους φυσικούς της συμμάχους.

***

Πού στοχεύουν μ' αυτή την ταχτική; Ποιες στρατηγικές επιδιώξεις υλοποιεί;

1. Να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί φοροφυγάδες δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, οι πολυεθνικές με τα κέρδη και υπερκέρδη. Να μπορούν να συνεχίζουν την ασύδοτη δράση τους για ένταση της εκμετάλλευσης όχι μόνο της εργατικής τάξης αλλά και των ΕΒΕ και της αγροτιάς.

2. Να προλεταριοποιηθούν βίαια οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Να συγκεντρωθεί η καλλιεργήσιμη γη σε ελάχιστα χέρια. Να υπάρχουν σχέσεις μεγάλης καπιταλιστικής παραγωγής στην αγροτική οικονομία με την εξαφάνιση μικρών και μεσαίων νοικοκυριών. Να ενταθεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση της γης με ταυτόχρονη μείωσή της. Αλλωστε δεν είναι κρυφό, ότι η Λευκή Βίβλος προωθεί τη μείωση της καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ στο 1/3 της σημερινής. Τόσο οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, όσο και η ΚΑΠ εκεί οδηγούν την αγροτιά στη χώρα μας.

3. Να απαλλοτριωθούν βίαια οι ΕΒΕ. Ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διεκδικείται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, στη σφαίρα κυρίως των υπηρεσιών, του εμπορίου αλλά και στο βιοτεχνικό χώρο.

4. Η προλεταριοποίηση τμημάτων από ΕΒΕ και αγροτιά θα αυξήσει την ήδη ογκούμενη στρατιά ανέργων, με ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών παραγωγικών δυνάμεων. Θα διευκολύνει το πέρασμα των νέων εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κεκτημένων από την εργατική τάξη.

5. Η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων (Σκαραμαγκάς) διευρύνει την ασυδοσία του κεφαλαίου, πολλαπλασιάζει την ανεργία, αφαιρεί προϋποθέσεις ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων σε μια αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή προοπτική. Δυσκολεύει τους όρους της ταξικής πάλης σε αντικαπιταλιστική προοπτική.

6. Η καλλιέργεια αντιθέσεων ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, προσπαθεί να καλλιεργήσει αυταπάτες στην εργατική τάξη για τους πραγματικούς αίτιους της κρίσης, να στρέψει αλλού τις δικές της αντιστάσεις, να προετοιμάσει το έδαφος για να ρίξει ακόμη μεγαλύτερα βάρη της κρίσης στην πλάτη της. Συσκοτίζει την κύρια αντίθεση που βαθαίνει, και εμποδίζει την προοπτική ενός ισχυρού κοινωνικού μετώπου που θα μπορεί να συγκρουστεί πιο αποτελεσματικά με το κεφάλαιο.

***

Η πρόβλεψη της συνόδου της ΚΕ το Δεκέμβρη για ωρίμανση προϋποθέσεων ανάπτυξης ταξικών αγώνων, αλλά και των διεργασιών του αστικού πολιτικού κατεστημένου για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας προοπτικής καθόρισε την πολιτική του ΚΚΕ, πολιτική με στρατηγική σημασία και περιεχόμενο. Η προοπτική συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από το ΚΚΕ και την πολιτική του απαντά στο γεγονός ότι απαιτείται πολιτική λύση για ριζική αντιμετώπιση της κατάστασης προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Οι αγώνες μόνο δεν αρκούν. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, συνεπώς και αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Συνεπώς από την πολιτική που καθόρισε η απόφαση της ΚΕ το Δεκέμβρη απορρέουν και τα καθήκοντα μπροστά στους αγώνες. Τα όργανα, τα στελέχη, οι ΚΟΒ, όλοι στη δράση. Βασικό ζήτημα είναι το βάθεμα του ιδεολογικοπολιτικού μετώπου μέσα στην εργατική τάξη πρώτα απ' όλα, αλλά και στους ΕΒΕ και την αγροτιά. Χρειάζονται αντιμετώπιση η πολιτική και η ταχτική της άρχουσας τάξης, τα επιχειρήματά της, ώστε να δυναμώνει το μέτωπο ενάντιά της.

Πρέπει, στηρίζοντας ολόπλευρα τους αγώνες, να φροντίζουμε την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, της διεύρυνσης των κινητοποιήσεων, την προοπτική κοινής δράσης.

Οι πρωτοβουλίες για μαζική διαφωτιστική δουλιά, η δράση στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις να συμβάλλουν στη μαζικοποίηση των αγώνων, να αναδείχνουν και να στηρίζουν ιδεολογικά πολιτικά στόχους, που συμβάλλουν στην κοινή δράση. Η δουλιά των κομμουνιστών μπορεί και πρέπει να συνδέει την ταχτική στους αγώνες με την προοπτική της πολιτικής πάλης και της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής διεξόδου. Να αναδείχνει το γεγονός ότι η πολιτική των άλλων κομμάτων, είναι συνειδητά ενάντια στα συμφέροντά τους, υπέρ του κεφαλαίου. Να επιδιώκει μ' αυτό τον τρόπο το ξεμπλοκάρισμα δυνάμεων από τα κάτω και τη συσπείρωσή τους με την πολιτική του ΚΚΕ. Πολιτική μονόδρομος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ