Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οδηγίες για ελέγχους στην πασχαλινή αγορά

Εντολή για τους εθιμοτυπικούς ελέγχους, που δεν μπορούν να περιορίσουν την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου στις αρμόδιες υπηρεσίες

Οδηγίες για ελέγχους στην αγορά ενόψει της γιορταστικής περιόδου του Πάσχα δόθηκαν χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, με διευκρινιστική εγκύκλιο που στάλθηκε προς τις αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες της χώρας. Πρόκειται βέβαια για "στάχτη στα μάτια" των καταναλωτών, δεδομένου ότι οι έλεγχοι περιορίζονται σχεδόν μόνο σε τυπικές διαδικασίες κατά τις συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και καταναλωτών, αφού οι τιμές στη συντριπτική πλειοψηφία των ειδών διατροφής διαμορφώνονται ελεύθερα.Την ίδια στιγμή, έντονα προβλήματα αναμένεται να προκαλέσουν στην ντόπια παραγωγή, οι αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων και τυροκομικών προϊόντων από γειτονικές χώρες που γίνονται, σύμφωνα με καταγγελίες που έκαναν πριν λίγες μέρες κτηνοτροφικές οργανώσεις της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που στάλθηκε στις νομαρχιακές υπηρεσίες όλης της χώρας, οι έλεγχοι πρέπει να στρέφονται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ολα τα καταστήματα υποδοχής και εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις που σχετίζονται με την ανάρτηση ή τοποθέτηση πινακίδων, τιμοκαταλόγων, ετικετών κλπ., όπου αναγράφεται το είδος, η τιμή πώλησης του προϊόντος, η προέλευση και η ποιότητά του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματική ποινή που κυμαίνεται μεταξύ 10.000 - 700.000 δραχμών.
  • Δεδομένου ότι στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, οι έλεγχοι πρέπει να στραφούν στην ποιότητα, το βάρος, τις ενδείξεις και την εν γένει συμπεριφορά των πωλητών προς τους καταναλωτές. Οποιαδήποτε ενέργεια των επαγγελματιών περί απαίτησης ή είσπραξης τιμών, υψηλότερων από τις τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους κλπ., έστω και με οποιοδήποτε τέχνασμα (π.χ. ελλιποβάρια κλπ.) τιμωρείται μεταξύ άλλων και με χρηματικά πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 50.000 - 10.000.000 δραχμών.
  • Ειδικότερα, για τα οπωρολαχανικά των οποίων οι τιμές είναι ελεγχόμενες, επιβάλλεται η ανάγκη ελέγχου των τιμών αυτών, τόσο για τα είδη αυτά που υπάγονται στην κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους, όσο και για αυτά που υπάγονται στην κατηγορία των ελεγχόμενων για υπερβολικό κέρδος.
  • Για τα οπωρολαχανικά, των οποίων οι τιμές ελέγχονται για υπερβολικό κέρδος (πατάτες, μήλα, αχλάδια, λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια), εφιστάται η προσοχή των ελεγκτών, ώστε να περιοριστεί οποιαδήποτε ενέργεια εκμετάλλευσης των καταναλωτών μέσω των τιμών πώλησης.
  • Κατά τους ελέγχους στις αγορές, εφόσον διαπιστωθούν αγορανομικές παραβάσεις, μεγάλη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σ' αυτές που ενέχουν δόλο προς εκμετάλλευση και εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, σε αντίθεση με τυπικές παραβάσεις που κατά την κρίση των αγορανομικών ελεγκτών καταδεικνύουν αμέλεια και δε θίγουν τα συμφέροντα του καταναλωτικού κοινού.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων, όπου την εορταστική περίοδο του Πάσχα, θα συγκεντρωθούν με σκοπό τη διακίνησή τους προς τις αγορές της χώρας, για τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, αφού τα κέντρα αυτά αποτελούν τη βάση διαμόρφωσης της τελικής λιανικής τιμής. Η βαρύτητα των ελέγχων πρέπει να στραφεί προς τα κέντρα αυτά, με βασικό στόχο την αποφυγή κάθε αθέμιτης ενέργειας (υπερτιμολόγηση, πλαστά ή ανειλικρινή τιμολόγια κλπ. παραστατικά στοιχεία, μη έκδοση τιμολογίων) που αποβλέπει στην κερδοσκοπία, παραεμπόριο και φοροδιαφυγή.
  • Τέλος, υπενθυμίζεται στους αγορανομικούς ελεγκτές η υποχρέωση που έχουν από το νόμο να καταγγέλλουν στις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορολογική παράβαση που διαπιστώνουν.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ