Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Για πότε και για ποιους η επιστροφή;

Ολο και περισσότερο αναρωτιέται κανείς πότε, επιτέλους, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Μέσης Ανατολής θα βγουν από τη στενωπό... Το Ισραήλ και η Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ, μετά την επιστροφή του από το πρόσφατο διαμεσολαβητικό του ταξίδι, εκφράζουν ξεκάθαρα τη θέλησή τους να αρχίσουν μεταξύ τους άμεσες συνομιλίες. Κι όμως, πάρα πολλά άλλα προβλήματα (και όχι πάντα τα πιο γνωστά) δεν έχουν ξεκαθαριστεί, όπως φάνηκε πρόσφατα στο Αμμάν, στα πλαίσια της τετάρτης Διάσκεψης σχετικά με το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί το 1967 από τις πατρογονικές τους εστίες...

Δεν πρόκειται για καινούριο πρόβλημα: Ηδη, στη Συμφωνία Ειρήνης Αιγύπτου - Ισραήλ του 1979 και, αργότερα, στη Συμφωνία - Πλαίσιο του Οσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του 1993 είχε οριστεί ότι μια επιτροπή από εκπροσώπους της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των Παλαιστινίων θα έπρεπε να αποφασίσει για τον τρόπο επιστροφής των προσφύγων. Κι, όμως, δεν έχει γίνει, μέχρι σήμερα, τίποτα σχετικά με αυτό το θέμα.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, η ισραηλινή πλευρά επιμένει ότι, σύμφωνα με τα κριτήρια του Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν πρόκειται για "εκδιωχθέντες" ή "πρόσφυγες", αλλά για "μετακίνηση πληθυσμού", του οποίου ο αριθμός φτάνει το ανώτατο όριο των 200.000 ατόμων. Αντίθετα, οι Παλαιστίνιοι, με την υποστήριξη του Καφιρου και του Αμμάν, επιμένουν ότι το Ισραήλ έχει εκδιώξει τουλάχιστον 350.000 ανθρώπους από την πατρίδα τους στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ. Και αν υπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε πρόκειται για 800.000 άτομα. Με την άρνησή του αυτή, το Ισραήλ θέλει να παρεμποδίσει τη δημιουργία προηγουμένου για μια παρόμοια αναγνώριση αυτών που είχαν εκδιωχθεί το 1948.

Στη Συμφωνία του Οσλο, το Ισραήλ είχε αναλάβει την υποχρέωση να εξετάσει το πρόβλημα αυτό στα πλαίσια της τελευταίας φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης, το ζήτημα αυτό αφορά περίπου 2.500.000 ανθρώπους. Μέχρι τώρα, η ισραηλινή πλευρά έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να επιτρέψει, "στα πλαίσια ένωσης των οικογενειών στις περιοχές της Παλαιστινιακής Αυτόνομης Διοίκησης" στις περιοχές της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, την επιστροφή κάθε χρόνο 1.000 - 2.000 Παλαιστινίων, οι οποίοι εκδιώχτηκαν το 1967. Τα παιδιά, όμως, που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, αποκλείονται από την περίπτωση αυτή.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία του Οσλο, δεν έχουν ακόμα κλείσει. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες κατονομάζει τώρα, ως ημερομηνία λήξης τους, το τέλος Ιούνη. Οι Παλαιστίνιοι διακατέχονται από σκεπτικισμό. Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ δε φαίνεται να βλέπει δυνατότητα επιτυχίας, ακόμα και στην περίπτωση που δημιουργούνται κάποιες ελπίδες με την καθυστέρηση της όλης υπόθεσης για ένα χρόνο. Ο σκεπτικισμός δεν είναι χωρίς βάση. Στο Οσλο, είχε καθοριστεί ως τελευταία ημερομηνία ο Ιούλης του περασμένου χρόνου. Και η συνολική πείρα σχετικά με το Παλαιστινιακό καταμαρτυρεί ότι οι ημερομηνίες που καθορίζονται είναι το ένα, οι ισραηλινές, όμως, πράξεις είναι το άλλο. Παράλληλα, αυτή η τακτική της επιβράδυνσης έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στους κόλπους του παλαιστινιακού πληθυσμού, εξυπηρετώντας μόνο εκείνους που επιδιώκουν τον τορπιλισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, η παλαιστινιακή πλευρά έχει απαιτήσει τώρα, επίσης και από τον Κρίστοφερ, να αρχίσουν χωρίς καμιά καθυστέρηση οι διαπραγματεύσεις αναφορικά με την τελική φάση της ειρηνευτικής διαδικασίας...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ