Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
Νέοι - γυναίκες τα μεγάλα θύματα

Στα 20 εκατομμύρια πλησιάζουν οι μακροχρόνια άνεργοι!

Σε 20 εκατομμύρια, υπολογίζονται σήμερα οι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και συνιστούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το "νούμερο ένα πρόβλημα της ηπείρου". Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανεργίας στην ΕΕ, έρχονται στο φως από την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την απασχόληση, στις χώρες - μέλη της.

H λέξη "ανεργία", είναι γένους θηλυκού, και το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με την πλειοψηφία των ανέργων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σαφώς υψηλότατοι είναι οι δείκτες ανεργίας των γυναικών στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών φτάνει το 31%, στην Ιρλανδία το 20%, στην Ιταλία το 18%. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι 13,5% έναντι 10,5% των ανέργων ανδρών. Ουσιαστικά όμως η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού στις εργαζόμενες γυναίκες συμπεριλαμβάνονται και αυτές που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αν αναλογιστεί δε κανείς ότι οι γυναίκες αποτελούν το 85% του συνόλου των - συνεχώς αυξανόμενων - μερικώς απασχολούμενων της Ευρώπης, τότε κατανοεί το μέγεθος της διαφοράς.

Ανεργος 1 στους 3 νέους

Σχεδόν ένας στους τρεις άνεργους, σήμερα στην Ευρώπη, είναι νέος. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία των νέων, αναφέρουν ότι το ποσοστό συμμετοχής των νέων εργαζομένων στο σύνολο των Ευρωπαίων ανέργων το 1994, ήταν 32%, που αντιστοιχεί σε 6,5 εκατομμύρια περίπου νέους άνεργους. Τα υψηλότερα ποσοστά "συμμετοχής" παρατηρούνται στην Ιταλία (49,5%) και την Ελλάδα όπου το ποσοστό είναι 45%. Οσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας στο σύνολο των νέων, κάτω των 25 χρόνων, το ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 21% ενώ οι χώρες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, είναι η Ισπανία (38%), η Ιταλία (32%), η Ιρλανδία (27%), η Ελλάδα (26%) και η Γαλλία (24%).

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρατηρείται μια συνεχής μείωση του ρυθμού εισόδου στην παραγωγή νέων εργαζομένων, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς και το ποσοστό συμμετοχής των νέων εργαζομένων, στο σύνολο του εργατικού δυναμικού των χωρών - μελών. Ετσι ο ρυθμός μείωσης της συμμετοχής των νέων, είναι 1,8% συνολικά στην Ευρώπη, ενώ σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο αυξημένος όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο (4,3%), τη Γαλλία (3,8%) και την Πορτογαλία (3,1%). Στην Ελλάδα, το ποσοστό φαίνεται ιδιαίτερα μειωμένο πάντως, αφού είναι 0,1%!

Μακροχρόνια ανεργία

Η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανεργίας, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1992, υπολογιζόταν ότι 8,5 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, βρίσκονταν χωρίς δουλιά για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ ο αριθμός αυτός με βάση τα σημερινά δεδομένα, πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια!

Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μακροχρόνια ανεργία, είναι βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς εργασίας. Από το 1985, έως και το 1992, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στο σύνολο των ανέργων αυξήθηκε κατά 0,3% δηλαδή από το 47% έφτασε στο 50% ακριβώς. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ισπανία είναι για (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία) 45% και στην Πορτογαλία 30%. Παράλληλα, στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας εστιάζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες, και αντιστοιχεί στο 30% περίπου των ανέργων.

Αναζήτηση εργασίας

Το θέμα των τρόπων και των μορφών αναζήτησης εργασίας, διαφοροποιείται στις χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες, αυτές με ανεπτυγμένα συστήματα ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, που αυτού του είδους οι επιχειρήσεις ανθούν και οι χώρες όπου τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, ιδιωτικά ή δημόσια, δεν παίζουν πρακτικά κανένα ρόλο.

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη δεύτερη κατηγορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 9% των ανέργων αναζητά δουλειά μέσω του ΟΑΕΔ ενώ το 90% ψάχνει για εργασία μέσω φίλων και γνωριμιών (31%), μέσω του Τύπου (20%) ενώ το μεγαλύτερο μέρος απευθύνεται κατευθείαν στους εργοδότες (39%). Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Πορτογαλία. Πάντως ως προς την αποτελεσματικότητα της ύπαρξης ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο δίκτυο και συμμετοχή εργαζομένων παρατηρείται στην Ισπανία, τη χώρα δηλαδή με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.

Επιδότηση ανεργίας

Πολύ κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο βρίσκονται οι δαπάνες στην Ελλάδα, για την επιδότηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων. Μάλιστα η χώρα μας έχει τις μικρότερες δαπάνες γι' αυτά, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία. Την ίδια ώρα, χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό, δαπανούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια. Χαρακτηριστικά οι δαπάνες της Ελλάδας ανέρχονται σε 3.000 ECU ανά άτομο ετησίως, ενώ για παράδειγμα, η αντίστοιχη δαπάνη της Ολλανδίας, είναι 17.000 ECU, της Δανίας 22.000 ECU και του Βελγίου 12.000 ECU.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ