Παρασκευή 14 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΤΤ και ΗΠΑ

Σημείωνε χτες η στήλη ότι ο άξονας της γερμανογαλλικής ολιγαρχίας, προκειμένου να ελευθερώσει γιγαντιαίους πόρους από τη γεωργία και να τους ρίξει σε άλλες υπερκερδοφόρες δραστηριότητες, παρέσυρε την Ευρωπαϊκή Ενωση σε δυο κρίσιμες αποφάσεις:

1. Στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής εις βάρος των αγροτών. Και,

2. στην υπογραφή της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, εις βάρος, κυρίως, του ευρωπαϊκού νότου.

Η ελευθερία του παγκόσμιου εμπορίου (ΓΚΑΤΤ) αποτέλεσε τον κυριότερο πολιτικό και οικονομικό στόχο του μεταπολεμικού αμερικανικού ιμπεριαλισμού, για την επίτευξη του οποίου αγωνίστηκε μισό σχεδόν αιώνα!

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής τους, οι Αμερικανοί, όλα αυτά τα χρόνια, επιδίωκαν, μεθοδικά και επίμονα:

  • Την άρση κάθε κρατικού προστατευτισμού της οικονομίας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και,
  • την κατάργηση όλων των δασμών και των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο.

Η στήλη, προκειμένου να καταδείξει τι ακριβώς επιδιώκει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ (και τι προσδοκά ο ευρωπαϊκός βορράς), θα χρησιμοποιήσει ένα από τα αυθεντικότερα "ντοκουμέντα".

Αποσπάσματα από σχετική ομιλία του κ. Λινγκ, τέως υπουργού Γεωργίας των ΗΠΑ, ιδιοκτήτη πολυεθνικής εταιρίας υβριδίων και εισηγητή της "παγκόσμιας αγροτικής και εμπορικής μεταρρύθμισης" στον περιβόητο "Γύρο της Ουρουγουάης".

Ο κ. Λινγκ, μιλώντας στο Τριακοστό Διεθνές Συνέδριο Σιτηρών, που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 26 Μάη 1988, μεταξύ άλλων, είπε:

"Η κύρια αιτία των δεινών μας είναι η κατάφωρα αλόγιστη κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά. Η λύση είναι απλή: εξάλειψη των κυβερνητικών επιδοτήσεων που διαταράσσουν το εμπόριο, εξάλειψη και των περιορισμών του εμπορίου, καθώς και εναρμόνιση των υγειονομικών κανονισμών...

" Την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, στη σύνοδο των αρμοδίων υπουργών στον ΟΟΣΑ, παραλλήλισα τη συλλογική γεωργική πολιτική μας με την πρακτική των πρώτων πόλεων, που, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα απαλλάσσονταν από όσα περίσσευαν, πετώντας τα στο ποτάμι.

" Εκείνοι, που υποστηρίζουν τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, μοιάζουν με την πόλη, που δεν ενδιαφέρεται για τις τοξικές ή αισθητικές επιπτώσεις των σκουπιδιών, που η ίδια ξεφορτώνεται, για όσους ζουν πιο κάτω, στις όχθες του ποταμού...

" Αλλά, η απόρριψη τεράστιων γεωργικών πλεονασμάτων στο ποτάμι του παγκόσμιου εμπορίου δεν είναι μια ιδιαίτερα παρεμφερής ρύπανση, - δεν είναι οικονομική ρύπανση;...".

Υστερα, ο κ. Λινγκ, στρεφόμενος προς τους αξιωματούχους της ΕΟΚ (κ. Αντρίεσεν κλπ.) συνέχισε:

"Η χώρα μου δεν είναι αμέτοχη των επιδοτήσεων. Το θεωρήσαμε απαραίτητο να επεκτείνουμε τα προγράμματα των εξαγωγών μας, για να προστατεύσουμε το μερίδιό μας στην παγκόσμια αγορά από τη σφετεριστική επέκταση άλλων κυβερνήσεων...

" Το συνολικό, σε παγκόσμιο επίπεδο, κόστος των επιδοτήσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια (Σ. Σ.: Σήμερα έχει υπερβεί τα 400) κάθε χρόνο. Επιπλέον, το κόστος που επιβαρύνει τον καταναλωτή, από τις τεχνητά ανεβασμένες τιμές, είναι τεράστιο...".

Ο Αμερικανός υπουργός, αφού ανέφερε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει, σχετικά, το κογκρέσο, τέλειωσε ως εξής την ομιλία του:

"Αυτού του είδους η κατασπατάληση πλουτοπαραγωγικών πόρων αποτελεί φοβερή τροχοπέδη για τις οικονομίες των ανεπτυγμένων κρατών... Η πρόταση των ΗΠΑ είναι να οργανώσουμε σταδιακά αυτή τη λύση σε διάστημα δέκα ετών, αλλά νομίζουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία από τώρα...

Εξετάσαμε, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα μιας, βήμα προς βήμα, εξάλειψης των επιδοτήσεων που διαταράσσουν το εμπόριο, καθώς και τους περιορισμούς του εμπορίου... ".

Ολη η (ιμπεριαλιστική) φιλοσοφία της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ εμπεριέχεται μέσα σ' αυτά τα αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Λινγκ.

Η ολιγαρχία του ευρωπαϊκού (βιομηχανικού) βορρά την υιοθέτησε κατά γράμμα. Κι έσυρε την Ευρωπαϊκή Ενωση στην υπογραφή της, - πραγματοποιώντας ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την αντεπανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ