Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέτερ Στάιν

Στο διάβα

των Λαγκαδιανών

Στην ορεινή Γορτυνία και στα πανέμορφα χωριά της Λαγκαδιά, Δημητσάνα και Στεμνίτσα, "ταξιδεύει", το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Στο διάβα των Λαγκαδιανών μαστόρων". Ο φακός καταγράφει τα άγνωστα έργα των Λαγκαδιανών μαστόρων, έργα μιας ξεχωριστής αρχιτεκτονικής. Καμπαναριά, βρύσες, πηγάδια και πέτρινα σπίτια, αλλά και η γέφυρα Βαλαβάνη και το ψηφιδωτό δάπεδο της εκκλησίας του Σέρβου, είναι έργα φτιαγμένα με αγάπη, φαντασία και μεράκι και η ομορφιά τους μένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Η σκηνοθεσία είναι του Αργύρη Αντωνόπουλου. (Τρίτη ΕΤ-1, 18.50)

Πέτερ Στάιν

Εναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ευρωπαϊκού θεάτρου, θα παρουσιάσει το πρώτο κρατικό κανάλι στην εκπομπή "Πορτρέτα καλλιτεχνών". Γεννημένος στο Βερολίνο το 1937, σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της τέχνης, ενώ από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του άρχισε ν' ασχολείται με το θέατρο. Τη σκηνοθετική του πρεμιέρα την κάνει το 1967 στο εργαστήριο του "Κάμερσπιλε" του Μονάχου με το έργο του Μποντ "Σωσμένοι". Ακολούθησαν το "Ερως και ραδιουργία" του Σίλερ και η "Ομιλία για το Βιετνάμ" του Πέτερ Βάις, που ήταν και η αιτία της απομάκρυνσής του από το εργαστήριο του Μονάχου. Το 1969, ανέβασε στη Βρέμη το έργο του Γκαίτε"Τορκουάτο Τάσο". Στο έργο αυτό συνδέθηκε με ορισμένους ηθοποιούς, όπως με τους Μπρούνο Γκαντς και Εντιτ Κλέβερ, με τους οποίους δούλεψε και για το ανέβασμα των έργων που ακολούθησαν, δημιουργώντας ουσιαστικά μια ομάδα η οποία λίγο αργότερα θα αποτελέσει ένα νέο για τη Γερμανία τύπο δημόσιου θεάτρου, όταν το 1970 θα εγκατασταθεί στο Βερολίνο, στο θέατρο "Σάουμπινε". Το αφιέρωμα του πρώτου κρατικού καναλιού περιλαμβάνει, ειδικότερα, το ανέβασμα της "Ορέστειας" του Αισχύλου, στη Μόσχα τον Οκτώβρη του 1993. Ο Πέτερ Στάιν, κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του έργου.(Πέμπτη ΕΤ-1, 20.00)

Νόαμ Τσόμσκι

και ΜΜΕ

Ενα πορτρέτο του Αμερικανού γλωσσολόγου, φιλοσόφου και στοχαστή Νόαμ Τσόμσκι, αλλά και τις σκέψεις του γύρω από τα ΜΜΕ, θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον εβραϊκής καταγωγής ριζοσπάστη φιλόσοφο. Η κάμερα του ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τον Τσόμσκι σε ταξίδια του στον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και καταγράφει τις ομιλίες του στο κοινό και στον Τύπο. (Τετάρτη ΕΤ-1, 00.20)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ