Με την ανακύκλωση του κυπριακού προβλήματος συνεχίζουν να ασχολούνται στις υπό τον ΟΗΕ απευθείας συνομιλίες που διεξάγουν από τη Δευτέρα στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς.Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό που αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, που προωθείται εξάλλου και από τη διαπραγμάτευση του ΟΗΕ, είναι μια συμφωνία συνέχισης των συνομιλιών.
Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από το Μοντρέ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε χτες τις νέες, τροποποιημένες προτάσεις του ΟΗΕ που αποσκοπούσαν στην επίτευξη συμβιβαστικής φόρμουλας για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι θα παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού.
Ο Μπατού, που εκπροσωπεί την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη στο Μοντρέ, δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ότι ο Ντενκτάς αρνήθηκε να συζητήσει ή να υπογράψει το νέο έγγραφο Κόρντοβεζ που τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά πρόσθεσε ότι "οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν".
Ο Κόρντοβεζ, είπε ο Μπατού, παρουσίασε τις νέες προτάσεις παρά τις αντιρρήσεις του Ντενκτάς για την υποβολή νέου κειμένου στη διάρκεια των πενθήμερων διαπραγματεύσεων στο Μοντρέ.
"Τα Ηνωμένα Εθνη υπέβαλαν το έγγραφο γνωρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία δεν ήρθε εδώ για να διαπραγματευτεί αυτό. Ο Ντενκτάς το απέρριψε και αρνήθηκε να υπογράψει οποιοδήποτε κείμενο", είπε ο Μπατού. Ο Κόρντοβεζ, σύμφωνα με τον Μπατού, πιέζει τις δύο πλευρές να υπογράψουν κοινή δήλωση, αλλά όπως είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, "δε θα υπάρξει κοινή δήλωση". Και πρόσθεσε: "Αν θέλουν δήλωση που θα την υπογράψει η μια πλευρά, μπορούν να το κάνουν. Αλλά δεν υπήρχε λόγος να έρθουμε στο Μοντρέ γι' αυτό".
Επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες του Μοντρέ είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο δεύτερος γύρος να καταλήξει με δέσμευση των δύο πλευρών ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Επιδίωξή τους επίσης είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα πλαίσιο αρχών επί των τριών βασικών πτυχών, δηλαδή της ασφάλειας, του εδαφικού και των βασικών ελευθεριών.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΡΙΚ, τα Ηνωμένα Εθνη δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία ως προς τον πρώτο στόχο, διότι η τουρκική πλευρά φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί σε περίπτωση αποχώρησης από τη διαδικασία. Ως προς την ουσία, η επίτευξη του στόχου είναι κατά πολύ πιο δύσκολη, δεδομένων των διαφωνιών που διαπιστώθηκαν. Η τουρκική πλευρά επιμένει σε απαράδεκτους περιορισμούς στις τρεις βασικές ελευθερίες, σε ποσοστό εδάφους πέραν του είκοσι εννέα τοις εκατό υπό τον έλεγχό της, στις τουρκικές εγγυήσεις και στην παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ενώ απορρίπτει την πρόταση για πολυεθνική.
Στα πλαίσια αυτά ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, επέδωσε προχτές στον Πρόεδρο της Κύπρου και στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, δύο νέα άτυπα έγγραφα, τα οποία αφορούν στην ουσία, δηλαδή στην ασφάλεια, στο εδαφικό, στις βασικές ελευθερίες και τη διαδικασία του Κυπριακού. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση στο Μοντρέ του Εθνικού Συμβουλίου, αποφεύγοντας ν' αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Ωστόσο, το "Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων", επικαλούμενο έγκυρες πηγές, μετέδωσε ότι η παρουσίαση των εγγράφων τοποθετεί σε δεύτερη μοίρα το αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, που δόθηκε στον Γλαύκο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς στο Τράουτμπεκ, καθώς τώρα οι συνομιλητές θ' ασχολούνται με τα δύο νέα έγγραφα, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των δύο πλευρών πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.