Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημερίδα της ΓΣΕΕ για τον πολιτισμό

Απόν το ΥΠΠΟ, παρόντες οι καλλιτέχνες

Με άξονα τα συμπεράσματα της πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, κρίσης που περνά μέσα από την "επίθεση της υποκουλτούρας, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, την επικράτηση ως κυρίαρχης ιδεολογίας την παραίτηση από κάθε αγώνα και τον ανεξέλεγκτο καταναλωτισμό", η Γραμματεία Πολιτισμού της ΓΣΕΕ κάλεσε σε ημερίδα (22/2) που διοργάνωσε για τον πολιτισμό, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συστρατευθούν "υπέρ του πολιτισμού που θα θωρακίζει το λαϊκό κίνημα".

Στην εισηγητική παρέμβαση της Γραμματείας του Πολιτισμού της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκαν ως άμεσοι στόχοι: Η προώθηση της καλλιτεχνικής παιδείας στους εργασιακούς χώρους. Η ύπαρξη της κατάλληλης υλικοτεχνικής και επιστημονικής υποδομής για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργική υπεράσπιση της πολιτιστικής μας παράδοσης από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα. Η προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (διάσωση ιστορικών αρχείων). Η ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων στον οπτικοακουστικό τομέα. Η πολιτιστική συνεργασία με τα συνδικάτα άλλων χωρών.

Στην ημερίδα βρέθηκαν στα ίδια έδρανα διεκδίκησης του δικαιώματος στην έκφραση, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες. Μια ζωντανή συμμαχία που δεν ξεκινά από την ανάγκη μιας εφήμερης συμπόρευσης, αλλά από την ίδια την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίζει και να δημιουργεί τα υλικά που θα πλάσει τη ζωή του. Σ' αυτή τη δημιουργική συνάντηση, παρότι είχε προσκληθεί, έλαμψε με την απουσία του το ΥΠΠΟ, επιβεβαιώνοντας την αδιαφορία, αν όχι και την αντίθεσή του, στο δικαίωμα των εργαζομένων για έκφραση και δημιουργία.

"Η τέχνη διδάσκει στάση ζωής τέτοια, που ο πολίτης αποκτά κριτική ματιά απέναντι στην ίδια τη δημιουργία, αλλά και αντιστάσεις απέναντι στον εκμαυλισμό της πληροφόρησης που εκπορεύεται από τα ΜΜΕ και στον συνακόλουθο υποβιβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας", τόνισε στην παρέμβασή της η Εύα Μελά (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας). Και κατέληξε: "Χρειάζεται συντονισμός για την αναβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση. Πρέπει η παρέμβαση της ΓΣΕΕ να συνδεθεί με το ζωντανό καλλιτεχνικό "γίγνεσθαι", ενώ χρειάζεται η ΓΣΕΕ να πάρει πιο ισχυρές θέσεις και να αντισταθεί στις ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν τον πολιτισμό, λ.χ. των κρατικών σκηνών...".

"Βιώνουμε μια συνθήκη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, που αναδείχνει ως κυρίαρχους τα ΜΜΕ, τον μεγαλοεκδότη Λαμπράκη και τις ΕΟΚικές ντερεκτίβες, τέτοιες που μας κάνουν να νιώθουμε μετανάστες μέσα στη χώρα μας. Οι εργαζόμενοι θα βρουν εμάς τους καλλιτέχνες συμπαραστάτες στην υπόθεση ενός πολιτισμού που θα θωρακίζει το λαϊκό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα έπρεπε, στις πέντε δραχμές που διεκδικεί, η μία να είναι για τον πολιτισμό",συμπλήρωσε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός (πρόεδρος της ΠΟΘΑ).

Ο Βάσος Γεωργίου,πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών,τόνισε μεταξύ άλλων: "...οι δημιουργοί της υλικής παραγωγής έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να απολαύσουν τις αληθινές πολιτιστικές αξίες, τα πραγματικά δημιουργήματα του πολιτισμού. Από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες, μέχρι το σημερινό ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δραματολόγιο. Το καλό βιβλίο και την καλή μουσική και όχι τα απολειφάδια μιας χυδαίας υποκουλτούρας που προσφέρουν κάποιοι υπουργοί Εργασίας". Κατήγγειλε την εγκληματική ενέργεια του αρμόδιου υπουργού να "κόψει τα λειτουργικά έξοδα, που όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί χορηγούσαν στην ΕΕΛ, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο". Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δε βοηθά τον πολιτισμό "η πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων που άνοιξε με τα κρατικά θέατρα".

"Η πολιτιστική δράση πρέπει να περάσει τα σύνορα της μεγαλούπολης και να βρει συμμέτοχους και δημιουργούς τους ίδιους τους πολίτες της επαρχίας, με τη δημιουργία πνευματικών εστιών στην επαρχία και την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας", επισήμανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο γλύπτης Μιχάλης Παπαδάκης (ΕΕΤΕ), ο Κώστας Πανόπουλος (ΠΠΚ), εκπρόσωπος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι πολιτιστικών ομάδων σε χώρους δουλιάς. Φανερή ήταν η απουσία εργαζομένων από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρωμένη απάντηση στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες(2012-05-05 00:00:00.0)
Η θέση των λογοτεχνών είναι δίπλα στο λαό(2010-10-02 00:00:00.0)
Επιβολή του «πολιτισμού» των μονοπωλίων(2006-04-06 00:00:00.0)
O λόγος στους εργάτες του χεριού και του πνεύματος(2004-05-29 00:00:00.0)
Να ανατραπεί το κατεστημένο της υποκουλτούρας(1998-01-20 00:00:00.0)
Και η κατάληψη συνεχίζεται(1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ