Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
Ακυρώθηκε ο φόρος για τα σχολεία

Μια ιστορική απόφαση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακυρώθηκε ο φόρος για τα σχολεία στο Δήμο Πολίχνης Θεσσαλονίκης, μετά την άμεση παρέμβαση των δημοτικών συμβούλων της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Πολίχνης".

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης είχαν καταθέσει προσφυγή στον νομάρχη Θεσσαλονίκης για το θέμα της επιβολής φόρου στους δημότες, για τα σχολεία, αντιδρώντας γιατί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταστρατήγησε το δικαίωμα στη δωρεάν παιδεία και μετέθετε τις υποχρεώσεις για τη λειτουργία των σχολείων στο εισόδημα των δημοτών, δημιουργώντας νέα βάρη.

Την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού, κατά 20% για τα σπίτια και 25% για τα καταστήματα, είχε αποφασίσει η νεοεκλεγμένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του ΔΣ. Στην ίδια συνεδρίαση, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους για τα σχολεία σε κάθε δημότη (20 δραχμές ανά τ. μ.). Στις αποφάσεις της πλειοψηφίας αντέδρασαν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, αλλά ιδιαίτερα αντέδρασε η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση Πολίχνης", της οποίας οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ν. Κατσιάνος και Β. Μητσιά, τόνισαν ότι οι αυξήσεις για τα τέλη, εκτός από το ότι είναι υπερβολικές για το εισόδημα των δημοτών της Πολίχνης, δεν μπορούν να αποφασιστούν για τον επιπλέον λόγο ότι τα στοιχεία είναι λειψά και δε δίνουν εικόνα των αναγκών του δήμου.

Ιδιαίτερα όμως αντέδρασε η "Δημοτική Κίνηση Πολίχνης", στην επιβολή του φόρου για τα σχολεία, την οποία θεωρεί ευθεία καταστρατήγηση του δικαιώματος στη δωρεάν παιδεία και προπομπό για την επιβολή και άλλων φόρων στους δημότες, οι οποίοι έτσι θα κληθούν να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης στο δήμο. Την αντίδραση η ΔΕΚ Πολίχνης την κλιμάκωσε με προκήρυξη - καταγγελία των αποφάσεων της πλειοψηφίας, με επισκέψεις και συζητήσεις των δημοτικών συμβούλων στα καφενεία της πόλης και με προσφυγή που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Η προσφυγή είχε σαν αποτέλεσμα την ακύρωση του φόρου για τα σχολεία, γιατί η απόφαση δεν ήταν καν νόμιμη, όπως είχαν τονίσει οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΕΚ και ταυτόχρονα η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ζήτησε πλήρη στοιχεία για να ελεγχθεί και η νομιμότητα της αναπροσαρμογής των τελών. Ηδη η "Δημοτική Ενωτική Κίνηση" προσανατολίζεται και σε άλλες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση του θέματος, με σκοπό να ενεργοποιηθούν οι δημότες για ν' αντισταθούν στην επίθεση στο εισόδημά τους, που εκδηλώθηκε με τις πρώτες αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην υπηρεσία μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων(2009-05-13 00:00:00.0)
Οι υποψήφιοι σε Μακεδονία και Θράκη(2006-10-07 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις για τις δημοτικές εκλογές(2006-03-10 00:00:00.0)
«Οχι» στο νέο τηλεσκουπίδι(2002-08-24 00:00:00.0)
Θρασύτατη επίθεση από τον δήμαρχο κατά όσων αποκάλυψαν το ξεπούλημα(2000-06-10 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση(2000-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ