Κυριακή 12 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενα σπίτι με πολλά δωμάτια και αίθουσες υποδοχής

Για ένα μεγάλο τμήμα της γηραιάς ηπείρου, δεν προβλέπεται, ουσιαστικά, καμιά θέση στο σπίτι της Ευρώπης, με συνέπεια, για όλο και περισσότερους ανθρώπους να μετατρέπεται σε φτωχοκομείο

Θεμέλιο των σχεδίων και προγραμμάτων για την οικοδόμηση του διαβόητου "σπιτιού της Ευρώπης" ήταν και παραμένει η οικονομική συνύφανση των πολυεθνικών μονοπωλίων και τα ενδιαφέροντά τους για μια μεγάλη αγορά χωρίς σύνορα και οποιουσδήποτε άλλους περιορισμούς. Ανεμίζοντας τη σημαία της "Ευρώπης", οι οικονομικά ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, με πρώτη τη σήμερα ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, μεγαλώνουν το βάρος τους στα πλαίσια της παγκόσμιας πολιτικής και των παγκόσμιων αγορών.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που υπογραμμίζεται ότι, για ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, δεν προβλέπεται, ουσιαστικά, καμιά θέση στο σπίτι της Ευρώπης άλλη από "το δωμάτιο υπηρεσίας". Κατά συνέπεια, για όλο και περισσότερους ανθρώπους το σπίτι της Ευρώπης μετατρέπεται σε φτωχοκομείο. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 20.000.000 άνθρωποι, "που, αν πιαστούν χέρι - χέρι, σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον πλανήτη μας" είναι σήμερα άνεργοι. Ταυτόχρονα, άλλα 50.000.000 περίπου άνθρωποι ζουν, στην πιο πλούσια αυτή περιοχή του κόσμου, σε συνθήκες πραγματικής φτώχειας, ενώ περισσότερα από 3.000.000 δεν έχουν καμιά στέγη πάνω από το κεφάλι τους.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι δεν πρέπει κανείς να απελπίζεται για το μέλλον. Ισως. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα και ανοιχτή Ευρώπη, στην περίπτωση που εφαρμοστεί στην πράξη το αντιδημοκρατικό περιεχόμενο των Συμφωνιών του Μάαστριχτ και τα κριτήρια σύγκλισης. Γιατί, η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν είναι, βέβαια, μόνο μια υπόθεση διακυβερνητικών συμφωνιών. Σήμερα, "Οχι στο Μάαστριχτ" σημαίνει, στην πραγματικότητα, πολιτική και κοινωνική αντίσταση σε επίπεδο εργοστασιακό, τοπικό, περιοχικό και εθνικό.

Επίσης, βέβαιο είναι ότι ενώ οι προεδρίες διαδέχονται η μια την άλλη, όχι μόνο δε φαίνεται να λύνεται κανένα πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, αυτά περιπλέκονται πάρα πέρα προς τη γενική κατεύθυνση του πολλαπλασιασμού. Το μόνο που μειώνεται συνεχώς είναι οι θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, μεγάλη και συστηματική είναι η δραστηριότητα στο τομέα της στρατιωτικοποίησης και της επέκτασης. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Σόιμπλε, προβάλλει επίμονα την απαίτηση για μια δυνατότητα αυτόνομης δράσης των Ευρωπαίων της ΕΕ στα πλαίσια της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Μια προϋπόθεση γι' αυτό είναι το "Ευρωπαϊκό Σώμα Στρατού", όπου εδώ και δυο χρόνια αναπτύσσονται σχετικές δραστηριότητες. Από τις 7 μέχρι τις 17 του περασμένου Νοέμβρη, οι μεγάλες ασκήσεις που έγιναν με την επωνυμία "Πήγασος" ανησύχησαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τους κατοίκους των χωριών στη Νοτιοδυτική Γερμανία και Ανατολική Γαλλία.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας προωθήθηκε στη δεύτερη θέση στον κόσμο σαν εξαγωγέας όπλων. Κι όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία Συνάντηση του ASEAN στην Μπαγκόκ, όπου είχε συζητηθεί η στρατιωτική συνεργασία στα πλαίσια των ασιατικών χωρών, δεν ήταν παρών μόνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αλλά, στην πραγματικότητα, το λόμπι της ναυπηγικής βιομηχανίας, η οποία αποκομίζει τεράστια κέρδη από την κατασκευή υποβρυχίων, φρεγατών και ναρκαλιευτικών. Ο Κ. Κίνκελ κάλεσε τους συναδέλφους του να επισκεφθούν τη γερμανική πόλη Καρλσρούη. Και αυτοί, βέβαια, αποδέχτηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση. Εννοείται φυσικά, ότι σε καμιά περίπτωση δε θα έπρεπε να τεθεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, ασφαλώς, το πήρε πολύ σοβαρά υπόψη του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Γι' αυτό, άλλωστε, και φρόντισε να μην οργανωθεί καμιά διαμαρτυρία στην Καρλσρούη κατά της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες του ASEAN.

Ν. Η. - Η.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ