Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Σταθερά στο μονόδρομο του αγώνα

Αρχίζει αύριο το συνέδριο της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας. Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος της οργάνωσης, Α. Ζαζόπουλος

Η μάστιγα της ανεργίας, η "μαύρη εργασία", η συνεχής λιτότητα και η επίθεση σε κατακτήσεις των εργαζομένων, κερδισμένες με πολύ σκληρούς αγώνες, είναι μερικά από τα προβλήματα που θα απασχολήσουν το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων - της μεγαλύτερης εργατικής ομοσπονδίας - που αρχίζει αύριο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σήμερα απαντάει στις ερωτήσεις του "Ρ" για τους στόχους του Συνεδρίου και το ρόλο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Α. Ζαζόπουλος.

- Μέσα σε ποιες συνθήκες γίνεται το Συνέδριο και ποια προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει;

"Το 16ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, βρίσκει τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας μας και του λαού μας άλυτα και τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την πιο άγρια επίθεση ενάντια σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις τους.

Το Συνέδριο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρά προβλήματα, όπως η ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, η "μαύρη εργασία" των αλλοδαπών, τα ατυχήματα εξαιτίας της αδιαφορίας των εργολάβων να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η απόφαση των ευρωεργολάβων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να φέρουν Ασιάτες εργαζόμενους για την κατασκευή τεχνικών έργων - μετατρέποντας τη χώρα μας σε "Ταϊβάν" - και μια σειρά άλλα ζητήματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη περιφρούρησης αλλά και διεύρυνσης των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας.

Θα μας απασχολήσουν, επίσης και γενικότερα προβλήματα, όπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, το ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης, η εξωτερική και εσωτερική πολιτική κατάσταση, η αθλιότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα προβλήματα της ειρήνης, της αλληλεγγύης και άλλα".

- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να δώσει αυτό το Συνέδριο;

"Η μακρόχρονη αγωνιστική ιστορία του κλάδου πρέπει να έχει συνέχεια. Η ανάπτυξη των αγώνων για το δικαίωμα στη δουλιά, για τη διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, είναι μονόδρομος για τους οικοδόμους που θα βαδίσουν σ' αυτόν με υπομονή, θέληση και αποφασιστικότητα.Αυτό πρέπει και θα είναι το μήνυμα του συνεδρίου και σ' αυτή την προοπτική των αγώνων πρέπει να στηριχθούν όλες οι αποφάσεις του".

- Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο ρόλος της ομοσπονδίας Οικοδόμων στο συνδικαλιστικό κίνημα;

"Την ώρα που το πολυεθνικό κεφάλαιο σχεδιάζει και καθορίζει τη στρατηγική του, η ΓΣΕΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει την ουσία των αντιδραστικών μέτρων που προωθούνται σε βάρος των εργαζομένων, αποπροσανατολίζει, απονευρώνει και παροπλίζει τμήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, καλλιεργώντας στους εργαζόμενους ρεφορμιστικές αντιλήψεις περί "κοινωνικών εταίρων" και "κοινωνικών συμβολαίων" που ισοδυναμούν με παράδοση και υποταγή.

Η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου, μαχητικού, συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποτελεί δύναμη αντίστασης στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, η δημιουργία μετώπου υπεράσπισης και διεύρυνσης των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και η αλλαγή των συσχετισμών στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, υπέρ των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, είναι προϋποθέσεις για να μην περάσουν οι όποιες αντεργατικές επιλογές, για να μη μας γυρίσουν στο μεσαίωνα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία μας πρέπει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ