Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Οι μη "Ελληνες το γένος"!..

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Με την υπογραφή "μια κι έξω" εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι αιτήσεις 2.400 ομογενών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Αυτό ανακοίνωσε αυτές τις μέρες ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουλούρης,συμπληρώνοντας ότι εκκρεμούν 7.850 αιτήσεις για υπηκοότητα, από τις οποίες 2.400 αφορούν ομογενείς και 5.450 αλλογενείς (Πολωνούς, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους).

Πολύ σωστή, αν και καθυστερημένη η ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι πολλοί από τους δικαιωθέντες βρίσκονται στην Ελλάδα δεκάδες χρόνια. Αλλά υπάρχει και μια μελανή σελίδα στο θέμα αυτό. Είναι αυτή που αφορά εκατοντάδες Ελληνες πολίτες που στερήθηκαν την ιθαγένεια στα χρόνια του Εμφυλίου και σήμερα τους αρνείται η Πατρίδα τους, οχυρωμένη πίσω από το επιχείρημα ότι δεν είναι "Ελληνες το γένος". Πρόκειται συγκεκριμένα για αγωνιστές, που γεννήθηκαν Ελληνες πολίτες, πολέμησαν για την Πατρίδα στην Αλβανία και την Εθνική Αντίσταση και σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από τη γενέτειρά τους, επειδή δεν τους αποδίδεται η αφαιρεμένη ελληνική ιθαγένεια, ενώ από την άλλη, όπως ανέφερε ο κ. Κουλούρης εξετάζεται η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς (Πολωνούς, Ρουμάνους κλπ.). Είναι όλοι αυτοί περισσότερο Ελληνες από εκείνους που γεννήθηκαν Ελληνες, αλλά το καθεστώς της μισαλλοδοξίας τούς αφαίρεσε την ιθαγένεια εντελώς παράνομα;

Τη δραματική κατάσταση όλων αυτών των μη "Ελλήνων το γένος" περιγράφει στην επιστολή που ακολουθεί ο Π. ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ,Γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), με αφορμή την απόδοση νωρίτερα της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπό αθλητή. Γράφει:

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη"

Με το σημείωμά μου αυτό θα 'θελα να ρωτήσω τον κ. υφυπουργό Εσωτερικών Κίμωνα Κουλούρη, που σε μια σεμνή τελετή, όπως γράφτηκε στις εφημερίδες, που έγινε στο υπ. Εσωτερικών στις 13/1/1995, ο κ. υφυπουργός εκπλήρωσε μία επιθυμία ενός αλλοδαπού από τη γειτονική χώρα της πρώην ΣΔ Γιουγκοσλαβίας το υκ. Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ο άνθρωπος αυτός επιθυμούσε να γίνει Ελληνας υπήκοος. Οντας τεχνικό στέλεχος της ΑΕΚ πρόσφερε πάρα πολλά στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, και γι' αυτό χάρηκα που επιτέλους ένα όνειρο, όπως είπε και ο ίδιος έγινε πραγματικότητα, που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. Το λυπηρό είναι κ. υφυπουργέ, πως εδώ και δέκα χρόνια που έχει ψηφιστεί ο ν. 1539/1985 και άλλα έξι χρόνια που ψηφίστηκε ο ν. 1863/1989 για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, το πρόβλημα της ιθαγένειας και της υπηκοότητας των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων παραμένει όπως έχει. Το λέω αυτό διότι το θέμα αφορά δεκάδες επαναπατρισμένων, που έως και δέκα χρόνια περιμένουν για ν' αποχτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, κι όπως καταλαβαίνετε τους δυσκολεύει στη ζωή τους.

Το δεύτερο πρόβλημα με την υπηκοότητα είναι ακόμη πιο σοβαρό, γιατί αφορά δεκάδες αλλοδαπές παντρεμένες με πολιτικούς πρόσφυγες, από τις οποίες ένα μεγάλο μέρος είναι νέοι εργαζόμενοι που δίχως την ελληνική υπηκοότητα δεν μπορούν να βρουν δουλιά. Εκτός από αυτές τις δυσκολίες υποχρεούνται κάθε έξι μήνες για άδεια παραμονής να πληρώνουν 22 χιλιάδες δραχμές και άλλες τόσες για άδεια εργασίας. Είναι ακατανόητο να συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των ξένων και να πληρώνουν μέχρι να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα.

Ενα τρίτο πρόβλημα και όχι το τελευταίο, διότι υπάρχουν πάρα πολλά άλυτα προβλήματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΣ της ΠΕΕΠΠ (Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων), αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, περίπου 18.500 άτομα δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Πατρίδα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και την πρώην ΕΣΣΔ με το αιτιολογικό ότι δεν είναι "Ελληνες το γένος". Εκτός από όλα τα άλλα αυτό αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία η χώρα μας παλεύει και τα υπερασπίζεται όπου καταπατούνται, και καλά κάνει. Ομως η κυβέρνηση δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό. Οπως συμπεριφέρθηκαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ερωτώ τον κ. υφυπουργό Εσωτερικών. Γιατί δε δείχνετε την ίδια ευαισθησία και για τους πολιτικούς πρόσφυγες, που θυσίασαν τα πάντα για την Πατρίδα;".


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ