Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΤΟΥ '95
Συγκίνηση στη γιορτή του αθλητισμού

Σκηνή ασυνήθιστη, σκηνή με μήνυμα. Επί σκηνής υπουργοί και πρώην υπουργοί τιμούν μεγαλειώδη πράξη ανθρωπιάς που έφερε έστω για μια στιγμή κοντά δυο"εχθρούς" λαούς. Η παντοδυναμία του αθλητισμού στο να ενώνει έλαμψε με μεγαλοπρέπεια στα πρόσωπα του Γιάννη Μελισσανίδη και της αδελφής του αδικοχαμένου Μουράτ, Εμινέ Κανμπάς.Η απόδοση της δέουσας τιμής στην κορυφαία πράξη του 17χρονου Ελληνα πρωταθλητή Ευρώπης να χαρίσει το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην οικογένεια του άτυχου συναθλητή του ήταν η κορυφαία στιγμή της χτεσινής γιορτής των αθλητικών συντακτών. Είχε τη μοναδικότητα της ανυπόκριτης συγκίνησης. Τιμή και στα πρόσωπα της Εμινέ και του προέδρου της Ομοσπονδίας Γυμναστικής της Τουρκίας Ατίλα Ερσελ,που δε δίστασαν να μιλήσουν για σύμβολα φιλίας των δυο λαών.

Λιτή και σεμνή η ετήσια γιορτή του ΠΣΑΤ. Η παιδικότητα και το χιούμορ του άτλαντα Βαλέριου Λεωνίδη,η δυναμική παρουσία της Γιώτας Αντωνοπούλου,το παραδοσιακό πια μεγαλείο της εθνικής μπάσκετ στα πρόσωπα του Γιαννάκη,του Φασούλα και των άλλων παιδιών, η σοβαρότητα και το ήθος του αρχηγού της εθνικής βόλεϊ Θανάση Μουστακίδη,έφτιαξαν το σκηνικό της τιμής στους φετινούς πρώτους των πρώτων.

Ενας από τους γλυκύτερους αντιπάλους του παρελθόντος ως παίκτης και του παρόντος ως προπονητής, ο μεγάλος Σεργκέι Μπέλοφ,ο τιμονιέρης σήμερα της εθνικής Ρωσίας στο μπάσκετ, ήταν ο υψηλός, όνομα και πράγμα, καλεσμένος της εκδήλωσης. Πλαισιώθηκε επάξια από τους βετεράνους του αθλήματος στη χώρα μαςΓιώργο Κολοκυθά, Γιώργο Τρόντζο, Βασίλη Γκούμα και τίμησε με τη σειρά του τον... αντίπαλό του στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ προπονητή Μάκη Δενδρινό.

Τα ειδικά βραβεία δόθηκαν στην ελπιδοφόρα δρομέα Κατερίνα Θάνου (έπαθλο Χρήστου Μότσια), στο νεαρό παλαιστή Νίκο Κύδρο (έπαθλο Τόλη Γαρουφαλή), στη νεαρή πρωταθλήτρια του πινγκ - πονγκ Χριστίνα Φίλη (έπαθλο Κώστα Κυριαζή), στον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή Σωτήρη Κωνσταντινίδη (έπαθλο Σταμάτη Γρατσία), στην εθνική ομάδα ανσάμπλ νεανίδων με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στη ρυθμική γυμναστική.

Πλην του Γιάννη Μελισσανίδη,διακρίσεις τιμητικές απονεμήθηκαν στην ΕΟΑ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο για τα 100 χρόνια αθλητικής δραστηριότητας, στους βετεράνους παράγοντες του αθλητισμούΗλία Μισαηλίδη, Νότη Μαστρογιάννη, Πέτρο Τζουβάρα,στην παλιά πρωταθλήτρια της κολύμβησης Ελένη Αυλωνίτου για το επιστημονικό και συγγραφικό της έργο, στον Κώστα Μητρόπουλο,πρωτοπόρο του αθλητικού σκίτσου. Επίσης το χρηματικό έπαθλο "Λήδα Βεντούρα" απονέμεται στο "Περίπτερο 18 Ανω, Απεξάρτηση - Δαφνί".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης,που στάθηκε ιδιαίτερα στους άξονες του υπό επεξεργασία νέου αθλητικού νόμου. Σύντομος και ουσιαστικός στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γ. Θεοδωρακόπουλος.

Ηλ. ΜΑΤΘΑΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ