Σάββατο 21 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "Οργανον" κατά Αριστοτέλη

Η πραγματεία του Αριστοτέλη "Οργανον" ("Αναλυτικά Πρότερα") γραμμένη το 346 π.Χ. κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διεθνώς πλήρης σε έναν ογκώδη τόμο, από τις εκδόσεις "Γεωργιάδης - Βιβλιοθήκη των Ελλήνων",σε μετάφραση - επιμέλεια του επίτιμου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, ε. α. αντιναυάρχου του ΛΣ Αριστείδη Παπανδρέου.Το έργο αυτό του μεγάλου Ελληνα φιλοσόφου, που αναφέρεται στις μεθόδους των συλλογιστών αποδείξεων,μέσα από τη Διαλεκτική, παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της ΕΣΗΕΑ και πνευματικών ανθρώπων.

Το "Οργανον", γνωστότερο με τον τίτλο "Αναλυτικά Πρότερα", εκδόθηκε το 1832 σε νεοελληνική μετάφραση στη Λιψία, μαζί τα σχόλια που έκαναν γι' αυτό οι αρχαίοι και νεότεροι - μετά το 10 μ.Χ. αιώνα Ελληνες Σχολιαστές, καθώς και οι φιλόσοφοι Αφροδισιεύς, Θεμίστιος, Αμμώνιος, Ολυμπιόδωρος, Φιλόπονος, Ανώνυμος, Κορυδαλεύς, Δάμωδος (που μας είναι εντελώς άγνωστοι).

Στο πρώτο βιβλίο ο Αριστοτέλης διδάσκει τη γένεση των συλλογισμών και τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε τις προτάσεις,ενώ μιλάει και για τη διαιρετική μέθοδο του Πλάτωνα.Στο δεύτερο βιβλίο, ο φιλόσοφος μάς εισάγει στις αποδεικτικές μεθόδους και στη θεωρία αποφυγής σφαλμάτων τους,μέσα από τριάντα κεφάλαια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ