Τρίτη 24 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΚΟ
Αυξήσεις μισθών κάτω από τον πληθωρισμό
  • Πολιτική νηνεμία, για να εκτελεστεί με συνέπεια ο προϋπολογισμός λιτότητας 1995, συνιστά ο υπουργός Οικονομικών
  • Το πολύ 4%+σν4% θα είναι οι αυξήσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

... Εμπρακτη πολιτική συναίνεση, "πολιτική νηνεμία" ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις η - αδιέξοδη - οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου,τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα που γίνονταν οι δηλώσεις για "πολιτική νηνεμία", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την επανεξέταση των δεδομένων των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ για το 1995. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, σε ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, θα περικοπούν οι επενδύσεις τους! Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας άρχισαν επαφές με τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων στις οποίες εξετάζονται οι προϋπολογισμοί κάθε επιχείρησης. Στα πλαίσια αυτά, χθες, στελέχη του υπουργείου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των ΔΣ του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, ενώ έπονται συναντήσεις με τις διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΟΑ.

Εκτός από το ποσό που θα διαθέσουν το 1995 για επενδύσεις, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, βρίσκονται, επίσης, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας.Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν, με κάθε ευκαιρία, ότι και στις ΔΕΚΟ θα τηρηθεί η εισοδηματική πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε και στο στενό δημόσιο τομέα. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση - πέρα από τις διαδικασίες των λεγόμενων "ελεύθερων" διαπραγματεύσεις - έχει "προειδοποιήσει" τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ότι δε θα ανεχθεί υπερβάσεις της εισοδηματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός είναι να δοθούν στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ αυξήσεις της τάξης του 4% +σν 4%,όσο δηλαδή υπέγραψε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ... Οι αυξήσεις αυτές, ακόμη κι αν είναι μεγαλύτερες από εκείνες που αποφάσισε - με το "έτσι θέλω" - η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους (3% +σν 3%), υπολείπονται σημαντικά από το αναμενόμενη ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού. Φτάνει μόνο να σημειωθεί ότι η αύξηση του 4% +σν 4% ισοδυναμεί με μέση ετήσια αύξηση 6,5%,ενώ ο πληθωρισμός το 1995 στην καλύτερη περίπτωση θα τρέχει με ρυθμό γύρω και πάνω από 9%.

  • Εγκαταστάθηκε χτες το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΗΛ, θυγατρικής του ΟΤΕ το οποίο σε ένα μήνα θα πρέπει να έχει ετοιμάσει τη μετατροπή της εταιρίας στην Hellascom στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκησης της οποίας θα συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρίες. Το νέο προσωρινό ΔΣ είναι επταμελές, 6 εκπρόσωποι του ΟΤΕ και ένας εκπρόσωπος της ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο Δ. Καπετανάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
  • Σήμερα, πρόκειται να γίνει συνάντηση παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με εκπροσώπους των τραπεζών, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα "αναδιάρθρωσης" των τραπεζών με συγχωνεύσεις και άλλα μέτρα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ