Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνες απόψεις για την εισοδηματική πολιτική

Θέμα κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - που κατοχυρώνει το κατώτατο μεροκάματο - έθεσε χτες ο Κ. Σημίτης, ενώ ο Στ. Μάνος πρότεινε ιδιωτικοποιήσεις άνευ όρων

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ του λαϊκισμού και των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, επιχείρησε να κρατήσει ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης,μιλώντας χτες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα "Οικονομία και Ανάπτυξη". Στην ίδια εκδήλωση ο Στ. Μάνος, σε μία σαρωτική ομιλία του, ζήτησε την άνευ όρων ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενώ κατηγόρησε και το κόμμα της ΝΔ ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τις απαιτήσεις των καιρών. Δεν παρέλειψε, επίσης, με αφορμή τη φημολογούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να ζητήσει ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας του κράτους να κατοχυρωθεί και συνταγματικά.

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση - την οποία, όμως, ο ίδιος έχει επικυρώσει με τη θετική του ψήφο στον προϋπολογισμό - διατυπώνοντας την άποψη πως η συμπίεση των μισθών σε συνδυασμό με την εξισωτική πολιτική που ακολουθείται, οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας.Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και του περιορισμού των εισοδημάτων των εργαζομένων, ανέφερε ότι αυτή πρέπει να έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα και ότι η μείωση των εργατικών εισοδημάτων δεν πρέπει να αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθεροποίησης. Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης παρουσίασε νέο πρότυπο εισοδηματικής πολιτικής, η εφαρμογή του οποίου καταργεί το ενιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ υπονομεύει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα για το δημόσιο τομέα, ζήτησε τον περιορισμό των υφιστάμενων σήμερα κριτηρίων για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και τη θεσμοθέτηση νέων, τα οποία - κατά τον Κ. Σημίτη - θα μεγιστοποιούν τις διαφοροποιήσεις στους μισθούς. Για δε τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν εισοδηματικές διαφοροποιήσεις κατά κλάδους ή ακόμα και κατά εργοστασιακή επιχείρηση. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Βιομηχανίας ζήτησε την προώθηση των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" σε θέματα εισοδηματικής πολιτικής, που προβλέπουν διαφοροποιημένες συμβάσεις εργασίας κατά κλάδο, εργοστάσιο ή ακόμα και κατά εργαζόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ