Πέμπτη 12 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι ετοιμάζουν Σκουλαρίκης - ΣΕΒ;

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί ανακοίνωση του ΣΕΒ, σχετικά με πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας. Τη γνώμη των βιομηχάνων για εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, ζήτησε ο Γ. Σκουλαρίκης

Νέα διάσταση στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Σκουλαρίκη με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ,που έγινε την περασμένη Δευτέρα στα πλαίσια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της εργοδοτικής οργάνωσης, δίνει η ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το Σύνδεσμο των Βιομηχάνων, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρά ερωτηματικά για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός απέναντι στους εκπροσώπους μιας από τις πλέον οργανωμένες ομάδες πίεσης της ολιγαρχίας για τη διάλυση του σημερινού καθεστώτος εργασιακών σχέσεων. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση, "ο υπουργός Εργασίας Γ. Σκουλαρίκης ζήτησε από την ηγεσία του ΣΕΒ να τον ενημερώσει για όσα εργασιακά ζητήματα θεωρεί ότι αποτελούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των βιομηχανικών επιχειρήσεων"!

Ενημερώνοντας (;) όμως προχτές για τη συνάντηση αυτή - στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου του υπουργείου - ο υπουργός Εργασίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην αίτηση που έκανε προς το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, αρνούμενος παράλληλα ότι συζητήθηκε το θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Ομως η ανακοίνωση των βιομηχάνων προκαλεί πλέον σοβαρά ερωτηματικά (ή καλύτερα είναι άκρως αποκαλυπτική), τα οποία ο υπουργός Εργασίας καλείται - εκ των πραγμάτων - να απαντήσει. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την ημέρα που οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ δήλωσαν ότι επιθυμούν την είσοδο συστημάτων ελαστικοποίησης της εργασίας στην παραγωγή, μιλώντας για ευέλικτες μορφές εργασίας. Μάλιστα σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 28/11/94 ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής τόνιζε πως όποια μέτρα τέτοιου χαρακτήρα παρθούν, πρέπει να συνοδεύονται "με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων"! Δεδομένο είναι επίσης ότι οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνουν στα... "αντικίνητρα" για τη βιομηχανία τα ισχύοντα για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τις αποδοχές των εργαζομένων, θεωρώντας τα ως δυσμετάβλητους παράγοντες που δεν επιτρέπουν στις βιομηχανικές επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες του ανταγωνισμού.

Πάνω από όλα η συναίνεση

Τη χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ τη διανθίζει με τις γνωστές θέσεις του ότι.. από κοινού βιομήχανοι και εργαζόμενοι οφείλουν να υπερασπίσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Ετσι, στην ανακοίνωση περιέχεται απόσπασμα της εισήγησης του προέδρου του ΣΕΒ Ι. Στράτου, που τονίζει πως "η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας αποτελούν απαραίτητους όρους για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού μας".Παράλληλα επισημαίνεται πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της βιομηχανίας, αλλά και της ανεργίας, απαιτεί "τη συναίνεση των δύο πλευρών (σ. σ. εργοδοτών και εργαζομένων) και είναι ευχής έργο ότι η προσπάθεια που γίνεται από ετών έχει οδηγήσει σε ένα ευρύτατα συναινετικό κλίμα μεταξύ των εταίρων στον ιδιωτικό τομέα"... Τέλος αναφέρεται πως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Σκουλαρίκης,δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τα παραπάνω προβλήματα, στα πλαίσια Κοινής Επιτροπής του υπουργείου του με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ