Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
"Τυχερή" εκεχειρία;

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Με την υπογραφή της συμφωνίας για τετράμηνη εκεχειρία και ευχές για τον τερματισμό του πολέμου, ξεκίνησε η νέα χρονιά για τη Βοσνία.

Η συμφωνία εκεχειρίας υπογράφηκε το βράδυ του Σαββάτου 31 Δεκέμβρη από τον Πρόεδρο της Βοσνίας Αλία Ιζετμπέκοβιτς και το αρχηγό του βοσνιακού Επιτελείου Στρατού Ράσιμ Ντέλιτς για λογαριασμό της βοσνιακής κυβέρνησης, καθώς και τους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, πολιτικό και στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, αντίστοιχα, για λογαριασμό του Πάλε. Ο επικεφαλής των Κροατών της Βοσνίας Κρεζιμίρ Ζούμπακ υπέγραψε και αυτός, με τη σειρά του, το σχετικό κείμενο δυο μέρες αργότερα, τη Δευτέρα στο Μοστάρ.

Τη σύναψη της συμφωνίας χαιρέτισαν ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, διακηρύττοντας ότι ίσως αποτελεί το"πρώτο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ειρήνης" στη χώρα.

Οι όροι της συμφωνίας εκεχειρίας προβλέπουν την πλήρη παύση όλων των εχθροπραξιών από την 1η Γενάρη 1994 και για τέσσερις μήνες και την επιτήρηση της εκεχειρίας από τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις των εμπολέμων θα χωριστούν και ανάμεσά τους θα τοποθετηθούν οι εποπτεύουσες δυνάμεις των κυανοκράνων. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα και προπαντός υπογραμμίζει πως οι δυο πλευρές θα εγγυηθούν την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση όλων των εφοδιοπομπών του ΟΗΕ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας έγιναν κιόλας χτες με τον καθαρισμό και την επαναλειτουργία του αεροδρομίου του Σεράγεβο και την προσγείωση σε αυτό 28 αεροπλάνων με ανθρωπιστική βοήθεια. Λίγες ώρες πριν, εξάλλου, η διοίκηση του κυβερνητικού στρατού είχε αποδεχτεί να αποσύρει τα στρατεύματά της από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Σεράγεβο. Τον όρο αυτό είχε θέσει η σερβική πλευρά προκειμένου να επιτρέψει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και εφοδιοπομπών στις λεγόμενες "μπλε οδούς", που εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και φάρμακα των κατοίκων της χώρας.

Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα των αντρών του Αμπντιτς και των Σέρβων της Κράινα που βρίσκονται με τα όπλα τους στην περιοχή του Μπίχατς παρέμενε σε εκκρεμότητα, τουλάχιστον ως χτες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ, μάλιστα, τα σποραδικά επεισόδια που σημειώνονταν την τελευταία βδομάδα στην περιοχή του Μπίχατς πήραν χτες σοβαρές διαστάσεις και έθεσαν εν αμφιβόλω την εκεχειρία.

Αρκετοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν αναλάβει συνομιλίες με τους Σέρβους της Κροατίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το σεβασμό τους στην εκεχειρία. Ο διοικητής των δυνάμεων του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στρατηγός Μπερνάρντ ντε Λεπρέλ, συνάντησε στο Ζάγκρεμπ τον πρωθυπουργό των Σέρβων της Κράινα Μπόρισλαβ Μίκελιτς, ενώ οι μεσολαβητές της ΕΕ Ντέιβιντ Οουεν και Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκαν χτες το Κνιν και είχαν επαφές με τον ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την περιοχή ανέφεραν ότι οι δυο πλευρές βρίσκονταν αρκετά κοντά σε μια συμφωνία για την αποχώρηση των Σέρβων της Κράινα από το θύλακα του Μπίχατς. Ωστόσο, παρ' όλες τις προσπάθειες των Οουεν και Στόλτενμπεργκ, το Κνιν αρνήθηκε κατηγορηματικά να συγκατανεύσει στην επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Βελιγραδίου - Ζάγκρεμπ - Αδριατικής, όπως προέβλεπε η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, που Ζάγκρεμπ και Κνιν είχαν υπογράψει στις 2 του περασμένου Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ