Τρίτη 17 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
"Ηρθε η ώρα της μεγάλης δράσης"

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε συγκέντρωση στη Λάρισα

Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα του κινηματογράφου "Γαλαξίας" στη Λάρισα, όπου, την Κυριακή το πρωί, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μέλη και στελέχη, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Λάρισας Χρίστος Καφφές και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νομού.

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε:

"Το ΚΚΕ, σε μια περίοδο που τα πράγματα δε φαίνονται και τόσο καθαρά, πρόβλεψε ότι τα περιθώρια ελιγμών, μικροπαραχωρήσεων στο λαό έχουν στενέψει απελπιστικά, ότι η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει, ότι δεν υπάρχει ούτε προσωρινή άμβλυνση".

Σε συνδυασμό με αυτήν την εκτίμηση μίλησε για σενάρια συναίνεσης στα παρασκήνια με τη συμμετοχή των "προαιώνιων" εχθρών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με μαέστρο τον ξένο παράγοντα και την πλουτοκρατία που δύσκολα μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει από τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των πολυεθνικών. "Αυτές οι δυο εκτιμήσεις έχουν μεγάλη πρακτική αξία σήμερα, δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την παρέμβαση του λαού. Η συναίνεση που ψάχνουν είναι η ομολογία των δυσκολιών τους...".

Αναφερόμενη στα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: "Το πολιτικό σύστημα της χώρας, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει ή θα αποκτήσει (εναλλαγή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τους, με τη συνδρομή τών άλλων κομμάτων ή κάποιων στελεχών τους) είναι σύστημα σε αδιέξοδο και χρεοκοπία, γιατί είναι αντιλαϊκό - αντεργατικό πριν απ' όλα, γιατί είναι υποταγμένο σε ξένα κέντρα που με τις επιλογές τους βυθίζουν τη χώρα σε οικονομική κρίση και υποτέλεια".

Η χρεοκοπία δε θα έρθει από μόνη της

"Θα ήταν αφέλεια - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - να πιστεύαμε ότι η χρεοκοπία θα έρθει από μόνη, χωρίς πολιτική πάλη, χωρίς το λαϊκό αγώνα, χωρίς την πρωτοπόρα, μαχητική δράση του ΚΚΕ που προσπαθεί και πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για τη συσπείρωση και συμπαράταξη όλων εκείνων των λαϊκών δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν και να ανοίξουν προοπτική. Οταν δεν έχεις να περιμένεις τίποτε άλλο, τότε ήρθε η ώρα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ.

Το ΚΚΕ - πρόσθεσε - διαθέτει πολιτική πρόταση γενική και εξειδικευμένη, όσο είναι δυνατό να γίνει αυτό σήμερα. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στην οικονομία, ούτε στους κοινωνικούς τομείς όταν αποφασίσει ο λαός ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και ότι πρέπει να προλάβει να μη συσσωρευτούν νέα δεινά. Αδιέξοδο είναι να μένεις απαθής, ουδέτερος και μοιρολάτρης.

Ετσι και αλλιώς υπάρχει μια γερή μαγιά μέσα στο λαϊκό κίνημα: Το ΚΚΕ με σημαντικές δυνάμεις γύρω του που μπορεί και πρέπει να γίνουν πολλαπλάσιες στην πορεία. Δεν περιοριζόμαστε, βέβαια, στην απόλυτα φυσιολογική και θεμιτή φιλοδοξία να δυναμώσουμε, να αυξηθούμε, να πείσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του λαού για την ορθότητα και ρεαλιστικότητα της πολιτικής μας πρότασης. Είναι θεμιτή η φιλοδοξία μας να πείσουμε εφ' όλης της ύλης για την ανάγκη σύγκρουσης με τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Οσο πιο γρήγορα πετυχαίνουμε ένα τέτοιο στόχο τόσο πιο πλατύ, πολύμορφο και δυνατό θα γίνεται το λαϊκό κίνημα.

Ταυτόχρονα, είμαστε εξίσου πρόθυμοι να δράσουμε από κοινού με όλους εκείνους που συμφωνούν με την ανάγκη αντίστασης και υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων, χωρίς να συμφωνούν μαζί μας εφ' όλης της ύλης. Τα λαϊκά προβλήματα, τα προβλήματα της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της ειρήνης, της νεολαίας και των γυναικών, είναι τόσο οξυμένα και καυτά, που δεν είναι δύσκολο καθόλου να συσπειρώσουν ανθρώπους που για την ώρα κρατούν τις δικές τους ιδιαίτερες απόψεις για τη συνολική πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πράγματα".

Συγκέντρωση δυνάμεων

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην ανάγκη βαθιών αλλαγών στη χώρα μας. Τονίζοντας: "Είναι επείγουσα η ανάγκη να συγκεντρωθούν και να συσπειρωθούν όλες οι σκόρπιες - και είναι πολλές λαϊκές δυνάμεις - που ξέρουν ότι δεν μπορεί να περιμένουν τίποτε, παρά μόνο κίνδυνοι.

Η ευθύνη μας είναι τεράστια, να δράσουμε σωστά και αποφασιστικά σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ζουν και δρουν σε μια κοινωνία η οποία μέσω της πολιτικής που ασκείται, μέσω της πληροφόρησης διαφθείρει ηθικά, εξαγοράζει, καλλιεργεί τη μοιρολατρία, δωροδοκεί, θέλει να την εξουθενώσει και να την παραλύσει. Το ζήτημα δεν είναι ηθικό στενά, είναι πριν απ' όλα πολιτικό.

Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, αντίσταση, πάλη και ρήξη στην πορεία με το σύστημα της εξάρτησης και της κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου. Αυτός είναι ο πιο σύντομος και βέβαιος δρόμος για το λαό".

Στόχος τους, το πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο

Αναφερόμενη στη δήθεν νέα πολιτική που επαγγέλλονται σήμερα τ' άλλα κόμματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Κοινός τόπος είναι σήμερα ότι κόμματα και πολιτικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, έχουν μετατραπεί σε εκτελεστικά όργανα των ισχυρών πολυεθνικών. Δεν έχουν την ευχέρεια ούτε σε θέματα τακτικής να παρεμβαίνουν και να ελίσσονται, όπως γίνονταν παλιότερα. Στο Κοινοβούλιο απλώς, με το σημερινό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει, γίνεται η νομιμοποίηση των αποφάσεων που παίρνονται αλλού.

Η νέα πολιτική που επαγγέλλονται ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με βοηθούς τα άλλα μικρότερα κόμματα και ιδιαιτέρως "δημοφιλείς" πολιτικούς ελέω ΜΜΕ, είναι η υπογραφή δυο ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ. Ενός ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ μεταξύ τους, που θα διαμορφώσουν κάποιους κανόνες αντιπαράθεσης ώστε να μην απειληθεί το σύστημα και να μην αφυπνιστεί ο λαός, και ένα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ανάμεσα στην ισχυρή εργοδοσία και τους εργαζόμενους (εργάτες, υπάλληλους, μικρομεσαίους της πόλης και της υπαίθρου) με την υπογραφή τους ότι δέχονται τα "δώρα" της ασυδοσίας των πολυεθνικών.

Το πρώτο συμβόλαιο ήδη είναι στα σκαριά. Η χειρονομία του πρωθυπουργού να αναστείλει τις παραπομπές δεν είναι μόνο γιατί "ο φόβος φυλάει τα έρημα", υπηρετεί αυτόν τον σκοπό κατά κύριο λόγο. Μεταξύ τους μπορεί να το υπογράψουν αυτό το συμβόλαιο, και αν δεν το υπογράψουν θα λειτουργεί άτυπα. το κοινωνικό, όμως, συμβόλαιο της λαϊκής υποταγής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί, γιατί ο λαός σε ένα σημαντικό μέρος δεν είναι αποφασισμένος να αλυσοδεθεί και να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του.

Γίνεται φανερό σήμερα ότι με το σημερινό πολιτικό συσχετισμό, με την Ελλάδα γρανάζι στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν περιθώρια για θετικές αλλαγές και εξελίξεις".

Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη φιλολογία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Ο εμπαιγμός που γίνεται σήμερα σε βάρος του ελληνικού λαού είναι πολύ ευρύτερος από κάθε άλλη φορά - υπογράμμισε.

Αποκορύφωμα η φιλολογία που αναπτύσσεται ότι το μαγικό κλειδί για θετικές εξελίξεις και διέξοδο από την κρίση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, ο έλεγχος των κομμάτων, η διαφάνεια στα οικονομικά τους, η διαφάνεια του πόθεν έσχες.

Είτε μιλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είτε της ΝΔ, είτε του "Συνασπισμού" και της Πολιτικής Ανοιξης, τα ίδια ακούμε, για θεσμούς, διαφάνειες κλπ. Οτι, δηλαδή, μόλις συγκροτηθεί ένα Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας μας και οι εστίες έντασης στα Βαλκάνια θα εξαφανιστούν. Οτι μόλις λειτουργήσει η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) τότε οι εργαζόμενοι θα βρουν ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματά τους. Για κάθε θέμα και από μια διακομματική επιτροπή και όλα λύθηκαν.

Θα γεμίσουν την Ελλάδα με επιτροπές και όργανα, μακριά, πολύ μακριά από τους εργαζόμενους, και θα τα λύνουν στο όνομα του δήθεν "γενικού συμφέροντος". Αντί για ρόπαλα και ΜΑΤ (δεν πρόκειται βεβαίως αυτά να τα βάλουν στο μουσείο, θα τα κρατήσουν γιατί γνωρίζουν ότι ο λαός δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια) θα επιβάλλουν νόμους, θεσμούς, ένα θεσμικό δηλαδή αυταρχισμό που θα κάνει τη δουλιά του όπως παλιότερα τα ιδιώνυμα, ο 509 και ο 375, ή οι γνωστοί αντεργατικοί νόμοι. Θα αλλάξουν - αυτό θέλουν - τα μέσα καταναγκασμού+ατ ο καταναγκασμός, η τρομοκρατία και η στυγνή εκμετάλλευση θα γίνει πολύ χειρότερη".

Αυτός είναι ο περίφημος "εκσυγχρονισμός" τους

"Ο καθένας επίσης - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - μπορεί να καταλάβει ότι η Ελλάδα θα γεμίσει με επιτροπές, τόσες και τέτοιες, με εξασφαλισμένη σύνθεση, εξασφαλισμένη υποταγή στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ξέρουν καλά ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με το σημερινό συσχετισμό δύναμης θα νομιμοποιεί τις εντολές των ΗΠΑ ή της Γερμανίας. Η δε ΟΚΕ θα συζητά πώς θα εφαρμοστεί η "Λευκή Βίβλος", το ξεπούλημα, πώς θα μοιραστεί η ανεργία, πώς θα σκύψουν το κεφάλι τα λαϊκά στρώματα.

Οι εραστές της συνταγματικής αναθεώρησης ας δώσουν μια απάντηση στον εργαζόμενο, γιατί δεν εφαρμόζεται στην πράξη το πιο βασικό άρθρο του Συντάγματος, ότι οι Ελληνες πολίτες είναι ίσοι;

Βεβαίως, για μας δεν είναι άγνωστη η απάντηση, αξίζει όμως να τεθεί από κάθε Ελληνα πολίτη σε όσους υποκρίνονται ότι φταίει η διαχείριση και ο τρόπος άσκησης εξουσίας και όχι η ίδια η εξουσία των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο κάθε φορά διαχειριστής της.

Μιλάνε για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων αυτοί που ψήφισαν την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων και το προβάδισμα των αποφάσεων της Κομισιόν έναντι των Κοινοβουλίων. Μιλάνε για διαφάνεια αυτοί που ψήφισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας έλεγχος και περιορισμός στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ποιος θα ελέγχει τα κόμματα; Μήπως ο λαός; Οχι βέβαια, μεταξύ τους θα ελέγχονται, "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Αυτοί που αρνήθηκαν το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και τώρα θέλουν να πάνε τον ελληνικό λαό στην αναθεώρησή της, δηλαδή στην πιο συντηρητική και αυταρχική εκδοχή της με τα μάτια κλειστά.

Το ΚΚΕ σε καμιά περίπτωση δεν έχει ευαγγέλιο το σημερινό Σύνταγμα που έχει άρθρα αυταρχικά, άρθρα που επιτρέπουν να γίνεται η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι του ξένου κεφαλαίου. Αν η αναθεώρηση θα κάνει καλύτερο ή χειρότερο το Σύνταγμα είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, είναι θέμα πολιτικό. Αν θα γίνουν πράξη τα άρθρα που αναγνωρίζουν τα λαϊκά δικαιώματα επίσης είναι θέμα πολιτικού συσχετισμού, του ρόλου που παίζει στη ζωή του τόπου το λαϊκό κίνημα. Είναι μέρος της πάλης για ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές.

Κριτήριο για τον προοδευτισμό ενός Συντάγματος με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί παρά να είναι η κατάργηση όλων των άρθρων υποταγής και υποτέλειας, η θέσπιση άρθρων που κατοχυρώνουν τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, που υπερασπίζονται με συγκεκριμένο τρόπο τον εργαζόμενο από την εργοδοτική ασυδοσία, για να σταθούμε σε δυο πολύ κρίσιμα, όχι βέβαια και τα μοναδικά ζητήματα.

Ολα τα άλλα είναι για παραπλάνηση του λαού. Την πρόσοψη θέλουν να αλλάξουν, προσαρμογές θέλουν ώστε τα πολιτικά τους σχέδια να επιτευχθούν. Τα στηρίγματα όμως του σημερινού σάπιου, αποκρουστικού για το λαό συστήματος θα τα αφήσουν άθικτα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, "Συνασπισμός" και Πολιτική Ανοιξη. Ευαγγέλιό τους θα είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η νέα δομή του ΝΑΤΟ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ