Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Εμειναν μόνο τα "κοτσάνια"

Είκοσι λεπτά σφοδρής χαλαζόπτωσης το περασμένο βράδυ του Σαββάτου ήταν αρκετά για να μετατρέψουν την ύπαιθρο της Λάρισας σε βομβαρδισμένο τοπίο. Ο ουρανός έβρεχε παγωμένα... καρύδια και λεμόνια, καταστρέφοντας πάνω από 70.000 στρέμματα - σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις - καλλιεργειών, σκότωσε ζώα και πουλερικά, έπνιξε σπίτια, ενώ απειλήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.

Τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο είναι τα Μάνδρα, Κουτσόχερο, Λουτρό, Αμυγδαλέα, Αγιοι Ανάργυροι, Ψυχικό, Κυπάρισσος, Βούναινα, Μαυροβούνι, Κοιλάδα, Ραχούλα, Αργυρόμυλοι, Ελευθεραί, Δαμάσι, Μεσορράχη, Κραννώνας, Κάμπος, Δοξαρά, Αγιος Γεώργιος,στις επαρχίες Λάρισας και Φαρσάλων και τα Κοκκινόγη, Γεράνεια, Λόφος,στην Ελασσόνα.

Ηταν τόσο μεγάλο το μέγεθος του χαλαζιού και τόσο ισχυρός ο αέρας που το συνόδευε, που θύμιζαν κόλαση. Οι ζημιές στα βαμβάκια, τα τεύτλα, το καλαμπόκι, τα μποστάνια, τον καπνό, τη βιομηχανική ντομάτα και σε δέντρα τεράστιες. Εκτός, όμως, από τις καλλιέργειες προκλήθηκαν καταστροφές και σε αποθήκες, στάβλους, αυτοκίνητα και σπίτια. Και ήταν πολύ θλιβερό το θέαμα να βλέπεις χιλιάδες σπουργίτια να κείτονται στις ρίζες των δέντρων σκοτωμένα από τις θανατηφόρες "πέτρες" χαλαζιού, όπως και χιλιάδες κοτόπουλα και γαλοπούλες. Σκοτώθηκαν, επίσης, πρόβατα, ακόμα και σκυλιά.

Στο χωριό Μάνδρα το χαλάζι έσπασε τα κεραμίδια του σπιτιού του Γιάννη Παναγιωτίδη και τα νερά έμπαιναν ορμητικά τόσο από την οροφή, όσο και από την μπαλκονόπορτα, ενώ και ο συγχωριανός του Παύλος Γρηγοριάδης με τη γυναίκα του κινδύνεψαν, όταν "βουνό" το χαλάζι έφραξε την είσοδο του σπιτιού, γεμίζοντας νερά το εσωτερικό του. Κίνδυνο αντιμετώπισαν και ο Θόδωρος Μπούτλης με το γιο του Αχιλλέα,από το χωριό Κυπάρισσος, όταν προσπαθώντας να μαζέψουν τις γαλοπούλες τους για να τις προφυλάξουν από το χαλάζι, ένας όγκος νερού και χωμάτων τους παρέσυρε και σώθηκαν την τελευταία στιγμή, χωρίς όμως να σώσουν τις γαλοπούλες, που πάνω από 3.000 σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν.

Περνώντας από τα καφενεία των χωριών που επλήγησαν, βλέπεις έντονη την πικρία των αγροτών που έχασαν άλλη μια χρονιά τη σοδειά τους, την αγανάκτησή τους που η πολιτεία δεν τους προστατεύει, αλλά και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για αποζημιώσεις που δικαιούνται. "Κάθε χρόνο κάποια θεομηνία θα μας βαρέσει. Πότε ο παγετός, πότε ο καύσωνας, πότε το χαλάζι και οι πλημμύρες θα μας καταστρέψουν", λέει ένας παραγωγός από τη Μάνδρα κι αναρωτιέται: "Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; ".

Πώς να τα βγάλουν πέρα οι αγρότες, όταν τους χτυπούν θεομηνίες και ταυτόχρονα:

  • Δεν πήραν ακόμα το 60δραχμο που τους χρωστάνε για την παράδοση της περσινής παραγωγής βαμβακιού.
  • Οι τιμές στα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα τεύτλα, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, μειώνονται κάθε χρόνο, με αποφάσεις της ΕΕ, ενώ το κόστος παραγωγής - σπόροι, καλλιεργητικά, φάρμακα, λιπάσματα, ποτίσματα, μεταφορικά κ. ά. - συνεχώς αυξάνει.
  • Οι τόκοι υπερημερίας τρέχουν στην ΑΤΕ και τα χρέη τους "σφίγγουν το λαιμό".

"Αν ήμαστε κι εμείς βουλευτές θα διπλασιάζαμε από μόνοι μας τα λεφτά που σοδεύουμε και θα την περνούσαμε βασιλικά", λέει ένας αγρότης που βρήκαμε στο Κουτσόχερο. Τώρα η μόνη απαντοχή των πληγέντων παραγωγών είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Βεβαίως - όπως μας είπε ένας αγρότης από την Κοιλάδα- "από τη ζημιά δε βγαίνει κέρδος, αλλά πού αλλού ν' αποταθούμε, οι άμοιροι... ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ