Τρίτη 17 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά βιβλία

Δύο σημαντικά βιβλία παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις "Γκούτενμπεργκ".Το ένα λογοτεχνικό, στην εξαίρετη σειρά ""Orbis Literae", είναι το μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Βέργκα "Μαστρο - Ντον Τζεζουάλντο" (μετάφραση Εφης Καλλιφατίδη), και το άλλο στη σειρά "Το Μυστικό και το Παράδειγμα", ελκυστικά θεωρητικό, του Καναδού κριτικού λογοτεχνίας Νόρθροπ Φράι,με τίτλο "Ανατομία της Κριτικής" (εισαγωγή Ζ. Ι. Σιαφλέκη, πρόλογο - μετάφραση Μαριζέτας Γεωργούλα).

Το μυθιστόρημα του Βέργκα είναι από τα αντιπροσωπευτικότερα του κινήματος του "βερισμού", (συγγενικού με το ρεαλισμό χωρίς όμως την παρέμβαση του συγγραφέα) που αναπτύχθηκε πριν 120 χρόνια περίπου στο Μιλάνο, και αφορούσε τη ζωή στο νότο της Ιταλίας, με όλα τα ιδιώματα, κοινωνικά, ηθικά, γλωσσικά, πολιτιστικά, παραδοσιακά, των ανθρώπων του. Ο Βέργκα με αυτό το πικρό, σαρκαστικό, στοχαστικό, κοινωνικό μυθιστόρημα, όπως και με τους "Μαλβόλια", καθιερώθηκε ως κύριος εκπρόσωπος του κινήματος, τόσο που ο όρος να παραφραστεί ως "βεργκισμός".

Η "Ανατομία της Κριτικής" του Φράι (1912 - 1991), θεωρείται, παρότι θεωρητικό βιβλίο (τέσσερα δοκίμια), γοητευτικό, ακριβώς γιατί από αγάπη και μεγάλη γνώση για το αντικείμενό του, ο συγγραφέας ωθεί τον αναγνώστη στη λογοτεχνία, καθώς τον βάζει να παρακολουθεί "πανοραμικά" την εξέλιξή της από τις αρχές της μέχρι σήμερα, μέσα από μια τεράστια ποικιλία των μορφών της. Ενα βιβλίο κριτικού, που νιώθει και προσφέρει τη χαρά του αναγνώστη.

  • Ενα τόμο με τίτλο "Απαντα Πεζά" του γιατρού Γιάννη Μουτάφη παρουσίασε χτες η "Δωδώνη",με ομιλητές τους Μιχάλη Μερακλή και Ματθαίο Μουντέ,ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Αντώνης Θεοδωρόπουλος.Ο Μ. Μερακλής προλογίζοντας το βιβλίο σημειώνει μεταξύ άλλων: "Οι σελίδες αυτές είναι σαν ένα απώτερο άκρο της προσωπικής δημιουργίας του Γ. Μουτάφη να βρίσκει το άλλο της αρχής, της ποίησης, ώστε να ανακυκλούται μια σημαντική ανθρώπινη διαδρομή, που της άξιζε να παγιωθεί στους όμορφους αυτούς τόμους των απάντων (...)". Ο Μ. Μουντές επίσης τονίζει: "Ο ποιητής ομορφαίνει τη μοίρα μας. Και ο Γ. Μουτάφης αγωνίστηκε διά βίου να ομορφύνει τη μοίρα των συνανθρώπων του (...)".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ