Τρίτη 31 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Να γίνει συνείδηση η ανάγκη ριζικής αλλαγής της πολιτικής

Δήλωση - απάντηση του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας"

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", στο οποίο φέρεται να τήρησε αποστάσεις από την πολιτική του ΚΚΕ και τη θέση του στις αγροτικές κινητοποιήσεις, έδωσε προχτές από την Καρδίτσα ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης. Με αφορμή σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού TRT, ο Χαρίλαος Φλωράκης δήλωσε τα εξής:

"Δεν τους βγήκε, διότι και θέση πήρα - και δεν μπορούσα να μην πάρω θέση - και το Κόμμα επίσημα αυτό το ανακοίνωσε, αλλά, ξέρετε, αυτοί επιμένουν γιατί στόχος τους είναι άλλος: Θέλουν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ γύρω από το μεγαλειώδη αυτό αγώνα της αγροτιάς. Θέλω να σας πω συγκεκριμένα ότι, όταν ξέσπασε αυτός ο αγώνας και ύστερα από τη γνωστή θέση την οποία πήρε ο Κ. Σημίτης, ήρθαν συνάδελφοί σας και με ρωτήσανε και τότε είπα, κι αυτό δημοσιεύτηκε κι αυτό μεταδόθηκε από τα κανάλια, θέλουν να ξεχνάνε γιατί δεν τους συμφέρει. Είπα ότι ο κ. Σημίτης σηκώνει το ανάστημά του μπροστά στους αγρότες, ενώ στις Βρυξέλλες σκύβει. Το δεύτερο που είπα, όσον αφορά ότι η όλη υπόθεση της αγροτικής κινητοποίησης είναι δουλιά του ΚΚΕ κι ότι δεν είναι οι αγρότες αυτοί που κινούνται αλλά οι Κουκουέδες είναι αυτοί που τους βάζουν, είχα πει τούτο: Φυσικά δεν είναι τίποτα το καινούριο. Πάντα για ό,τι γίνεται εδώ στην Ελλάδα, όχι για τα καλά, αλλά για τα κακά, ή για εκείνα που δεν τους συμφέρουν, προσπαθούν να το αποδώσουν στο ΚΚΕ. Εάν είχαμε - και μακάρι να είχαμε - αυτή τη δύναμη, να κινητοποιήσουμε όλη την αγροτιά της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, είπα ότι δε θα 'ταν αυτοί υπουργοί σήμερα και θα 'διναν λόγο γι' αυτή την αντιλαϊκή τους πολιτική. Δεν ήθελα να πω ανοιχτά ότι θα παίρναμε την εξουσία.

Η πάγια τακτική τους είναι αυτή. Παρά αυτές τις επίσημες δηλώσεις, ψάχνουν να βρουν εκεί που δεν υπάρχει θέμα, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΚΚΕ. Αυτό δε γίνεται, γιατί το ΚΚΕ με τα ίδια του τα έργα, τις πράξεις, αποδείχνει πραγματικά ότι όλοι οι Κουκουέδες σ' αυτό τον αγώνα ήταν μπροστά. Και είναι περήφανοι γι' αυτό.

Αυτός ο αγώνας είχε παλλαϊκό χαρακτήρα, δεν ήταν μονάχα της αγροτιάς. Ανεξάρτητα από πολιτικοϊδεολογικές πεποιθήσεις, αγκάλιασε κι άλλα κοινωνικά στρώματα. Ποια είναι ή ιδιορρυθμία του: Οτι η πάλη αυτή γενικά ήταν για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής. Το πρόβλημα για μας είναι η ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής. Κι αυτό θέλει δουλιά πολλή. Να γίνει συνείδηση σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική και να πετυχαίνουν και τα αιτήματα. Δεν ήταν ο μοναδικός στόχος αυτός. Ηταν πολλοί οι στόχοι κι έχουν πετύχει οι στόχοι. To ξεγύμνωμα, επί παραδείγματι, της πολιτικής του Σημίτη, το ξεγύμνωμα της δήθεν δημοκρατικότητας και της σοσιαλιστικής συνείδησης, με την όλη συμπεριφορά υπουργών του Σημίτη, απάντηση στα αιτήματα, και τα ρέστα. Αν θέλετε, άρχισε να γίνεται συνείδηση στους αγρότες ότι χρειάζεται πάλη. Αυτά είναι κέρδη με μια προοπτική. Βέβαια, καλό θα ήταν να λύνονταν άμεσα και τα συγκεκριμένα αιτήματα. Αλλά αν δεν αλλάξει η πολιτική, αυτά δεν είναι σίγουρα. Μπορεί αύριο να τους τα πάρει πίσω. Να, όπως με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει μια σειρά ζητήματα, αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος. Τώρα ένα ένα τα παίρνουν πίσω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ν' αλλάξει ριζικά η πολιτική. Κι αυτό θέλει δουλιά. Η ευχή μου είναι αυτή: Μέσα στο 1997 να γίνει πια συνείδηση στις πλατιές λαϊκές μάζες η ανάγκη για τη ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ