Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αποτινάξουμε το ζυγό της πολύμορφης εξάρτησης

Από μια πρόσφατη συνέντευξη του Στ. Παπαγιάννη στο "Ρ"

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Ρ", ενόψει της φετινής επετείου της 28ης Οκτώβρη 1940 ο Στ. Παπαγιάννης,ο οποίος είχε πολεμήσει σαν αξιωματικός στον ελληνοϊταλικό πόλεμο είχε επισημάνει το πάντα επίκαιρο νόημα του αγώνα εκείνου.

"Είναι γεγονός, είχε τονίσει, ότι και στην περίπτωση του ελληνοϊταλικού πολέμου, εκδηλώθηκε, και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, η αποφασιστική ετοιμότητα του λαού μας να υπερασπιστεί με κάθε θυσία, την τιμή, την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Και τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν όχι λίγες, αν ανατρέξουμε στην πλούσια σε εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και ολοκαυτώματα ιστορία της χώρας μας. Και αυτό το συμπέρασμα έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, που η εφαρμογή της "νέας τάξης πραγμάτων" συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους και για τη χώρα μας".

Σε σχέση με τις Ενοπλες Δυνάμεις είχε επισημάνει: "Οπως φάνηκε και από το παράδειγμα του αλβανικού έπους, σπουδαίο ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα παίζει πάντα η ηθικοπολιτική προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον καιρό της ειρήνης. Ενα από τα μέτρα αυτά, το πιο βασικό, είναι ο εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό σημαίνει τη σωστή εφαρμογή στην πράξη ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τα συνταγματικά δικαιώματα του προσωπικού και από το άλλο μέρος να ικανοποιηθούν τα δίκαια και λογικά οικονομικά και άλλα αιτήματα".

Για το νόημα του ΟΧΙ του αλβανικού έπους στις σημερινές συνθήκες είχε σημειώσει: "Το νόημα του αλβανικού έπους σήμερα είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι ειρηνικός λαός, που δεν απειλεί άλλους λαούς και επιθυμεί σχέσεις φιλίας και ειρηνικής συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Αν όμως απειληθεί από κάποιους και βρεθεί σε κίνδυνο η εδαφική του ακεραιότητα και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, είναι έτοιμος να τα υπερασπιστεί αψηφώντας κόπους και θυσίες. Οσο για τους κομμουνιστές θα ήθελα να επαναλάβω εκείνο που είπε στο στρατοδικείο ο αξέχαστος Νίκος Μπελογιάννης. Οτι δηλαδή οι κομμουνιστές αγαπάνε την Ελλάδα με την καρδιά τους και το αίμα τους και αν χρειαστεί δίνουν και τη ζωή τους, για την υπεράσπισή της, αν αυτή κινδυνεύσει.

Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνουμε την ανάγκη να αναπτυχθεί η λαϊκή πάλη, να γίνουν αγώνες για ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της υποτέλειας και της εξάρτησης. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί που υπάρχουν σήμερα στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Μόνο όταν ο λαός και η χώρα αποτινάξουν το ζυγό της οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής και πολιτιστικής εξάρτησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική, ανεξάρτητη, ειρηνική, φιλεργατική - φιλολαϊκή, θα βρουν δικαίωση τα οράματα αυτών που δώσανε και τη ζωή τους ακόμα για την προκοπή του λαού και τη λευτεριά της πατρίδας. Τότε ο λαός και στρατός αδελφωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα υπερασπίσουν, αν χρειαστεί, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, θα οικοδομήσουν μια νέα Ελλάδα, της ευημερίας και της ειρήνης".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ