Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
4ο} Εγκλωβισμένη στο μπλόκο της πολιτικής της

Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη από πολύ νωρίς άρχισε να εισπράττει τους καρπούς της αντιλαϊκής πολιτικής της. Με μια πολιτική που σπέρνει ανέμους φυσικό είναι να θερίζει θύελλες. Οι εκατό ημέρες της νέας κυβέρνησης Σημίτη αφήνουν μια... βαριά κληρονομιά στο 1997. Οχι μόνο ένα γενικό κλίμα αγανάκτησης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική αλλά και ένα φουσκωμένο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων που κάλυψε όλη την Ελλάδα. Οι αγρότες βρίσκονται για είκοσι πέντε ολόκληρες μέρες στους δρόμους, οι ναυτεργάτες, οι εκπαιδευτικοί, οι φοιτητές και μαθητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι σε απεργίες, συλλαλητήρια, και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση Σημίτη βρίσκεται εγκλωβισμένη στο μπλόκο που έχτισε με την πολιτική της.

Ποτέ άλλοτε τόσο γρήγορα, τουλάχιστον μετά το 1974, μια κυβέρνηση δε βρέθηκε τόσο εκτεθειμένη. Τα οξυμένα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από τη χρόνια φιλομονοπωλιακή πολιτική του δικομματισμού, με τη "συμβολή" της νέας ανάλγητης και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, άρχισαν να υποτροπιάζουν. Η σημερινή κυβέρνηση διεκδικεί πλέον τον τίτλο του πιο συνεπή εκφραστή της νεοφιλελεύθερης - νεοσυντηρητικής πολιτικής. Ούτε οι ίδιοι οι επιτελείς της κυβέρνησης περίμεναν τόσο γρήγορα να ξεφτίσουν τα ψεύτικα εκσυγχρονιστικά οράματα.Να ξεθωριάσει η θεωρία περί "νέας εποχής".Να παροπλιστεί το κατασκεύασμα της "Κεντροαριστεράς".Το ότι βέβαια δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους εαυτούς τους δε σημαίνει ότι δε θα επιμείνουν στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν να σερβίρουν ψέματα στον ελληνικό λαό.

Τα όρια αντοχής πολλών κοινωνικών ομάδων έχουν πλέον ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα και η λεγόμενη "περίοδος χάριτος" για τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη να εκμηδενιστεί. Ενα πρωτοφανές κύμα, ωστόσο αναμενόμενο λόγω της όξυνσης των προβλημάτων, αγωνιστικών κινητοποιήσεων βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Στην πρώτη γραμμή οι αγρότες που βλέπουν όχι μόνο τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, αλλά τον ξεκληρισμό, με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να έρχεται μέρα με την ημέρα.

Οι πρόσφατοι αγώνες των αγροτών και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων έχουν να επιδείξουν ορισμένα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, με τα οποία προδιαγράφεται η συνέχεια και παραπέρα ανάπτυξή τους για το 1997. Η αποφασιστικότητα και η αλληλεγγύη αποτελούν τα πιο στέρεα θεμέλια τους. Είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο την κυβέρνηση. Γιατί είτε κλειστοί είτε ανοιχτοί είναι οι δρόμοι και τα λιμάνια, η ρήξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την πολιτική του Μάαστριχτ που υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες και που αναντίρρητα εκτελείται από την κυβέρνηση, είναι οριστική. Αυτό που ακόμα περισσότερο φοβίζει την κυβέρνηση είναι ότι οι αγώνες αυτοί έχουν κερδίσει όχι μόνο τη συμπάθεια του υπόλοιπου λαού, αλλά οδηγούν σε μια συνολική αμφισβήτηση και άρνηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δείχνουν κατ' ευθεία τον φταίχτη.

Ενδεικτικό του πανικού της κυβέρνησης είναι η προσφυγή σε παλιές μεθόδους προβοκαρίσματος των αγώνων. Τα περί κομμουνιστικού δακτύλου δίνουν και παίρνουν καθημερινά. Η τακτική του "διαίρει και βασίλευε" βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των κυβερνητικών επιτελείων. Μαζί με αυτά βέβαια, το ψέμα και η συκοφάντηση. Ομως και οι τακτικές αυτές δε φαίνονται και τόσο αποτελεσματικές. Τα περί υποκίνησης των αγροτών, αλλά και των ναυτεργατών από το ΚΚΕ, επειδή οι κομμουνιστές, άλλωστε δεν το κρύβουν, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, παίρνουν χαρακτήρα γελοιότητας. Οσο για την προσπάθεια να στραφούν άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον τους, το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με την προβοκατόρικη τακτική της ήταν απλά και μόνο να δείξει ακόμα περισσότερο τη γύμνια της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ