Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις εργαζομένων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν την περασμένη Παρασκευή στους δρόμους τριών μεγάλων ρουμανικών πόλεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο σε τρία διυλιστήρια και 14 κρατικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 ανέργων.

Τουλάχιστον 5.000 Ρουμάνοι μαζεύτηκαν το πρωί στο κέντρο της πόλης Πλιέστι (50 χλμ βόρεια του Βουκουρεστίου) και διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο των διυλιστηρίων "Πετροτέλ" και "Βέγκα". Αλλοι 5.000 εργαζόμενοι της εταιρίας ΠΡΟΜΕΞ μπλόκαραν την κυκλοφορία στο κέντρο της ανατολικής πόλης Μπράιλα με βαριά μηχανήματα. Τέλος, στην πόλη Βάλια Καλουγκαρέασκα (70 χλμ βορειοανατολικά της ρουμανικής πρωτεύουσας) εργάτες που απασχολούνται μέχρι σήμερα στο εργοστάσιο χημικών "Ρομφοσφότσιμ" μπλόκαραν τις ράγες του σιδηροδρομικού δικτύου της πόλης.

Πριν λίγες μέρες, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιόρμπεα αποφάσισε το κλείσιμο τριών διυλιστηρίων και 14 κρατικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής που υπακούει στους άγριους νόμους της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς". Ωστόσο, αυτού του είδους οι αποφάσεις εντείνουν την ήδη τεταμένη κοινωνική ένταση, καθώς ο στρατός των ανέργων ολοένα και διογκώνεται, ενώ από την άλλη πλευρά όσοι "τυχεροί" διατηρούν ακόμη τις θέσεις εργασίας τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με ένα μισθό που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά τις 24.000 δρχ (!) και με τις τιμές των βασικών προϊόντων να έχουν διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους μήνες.

Οσο, για τους περίπου 30.000 εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλιές τους, αυτοί, όπως και χιλιάδες άλλοι θυσιάζονται στο βωμό των προσπαθειών της κυβέρνησης Τσιόρμπεα για τον περιορισμό των κρατικών χρεών που φτάνουν συνολικά τα 268 εκατομμύρια δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ