Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Τα "εργαλεία" της βίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Τα συνηθέστερα "εργαλεία της βίας" που χρησιμοποιούνται στις ένοπλες εσωτερικές συρράξεις, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται και έχουν ως θύματα κυρίως παιδιά και γυναίκες, αλλά και σε κοινά ποινικά εγκλήματα, σε όλο τον πλανήτη, είναι τα μικρά και ελαφρά όπλα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που συντάχθηκε μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, για να μελετήσει τις ένοπλες συγκρούσεις και να συντάξει τις προτάσεις της για τον προτεινόμενο τρόπο αφοπλισμού όλων των ομάδων που συγκρούονται. Οι εμφύλιες διαμάχες ή οι εκτεταμένες συρράξεις των τελευταίων χρόνων δημιούργησαν την ανάγκη για την επέμβαση ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και άλλων οργανισμών, προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε άμαχους.

Το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ καταλήγει στο ότι τα πρώτα όπλα στην προτίμηση αυτών που πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουν ή ήδη τα χρησιμοποιούν, είναι τα "Καλάσνικοφ" (γνωστά και από την αλβανική κρίση) και τα αμερικανικά Μ-16, η απόκτηση των οποίων γίνεται συνεχώς ευκολότερη σε μεγάλο αριθμό χωρών μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Συγκεκριμένα, 7 εκατομμύρια Μ-16 κατασκευάστηκαν σε 18 χώρες και χρησιμοποιήθηκαν σε 64, ενώ η παγκόσμια παραγωγή των "Καλάσνικοφ" υπολογίζεται σε 35 με 40 εκατομμύρια κομμάτια. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιτροπής, 8.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα σε όλο τον κόσμο από μικρά και ελαφρά όπλα, ενώ υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια του 1996, 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε 23 χώρες αντιμετώπισαν τις ζοφερές συνέπειες τοπικών συγκρούσεων όπου χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τα προαναφερθέντα είδη όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ