Κυριακή 10 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Τ. Μπλέρ δικαιώνει τη Θάτσερ και στη πράξη

Με διθυράμβους και τυμπανοκρουσίες "γιόρτασε" την Παρασκευή ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τις πρώτες του 100 μέρες στην εξουσία.

Προς τέρψη των δυνάμεων που τον στήριξαν κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μπλερ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι προώθησε άμεσα όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξαγγελίες. Δεσμεύσεις όπως η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, όρος αναγκαίος και απαραίτητος για την πλήρη ένταξη της Βρετανίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, που ήρθε κιόλας από την πρώτη βδομάδα της ανάληψης της εξουσίας από το "Νέο Εργατικό Κόμμα", η συνεργασία με το κόμμα των Φιλελεύθερων - Δημοκρατών σε μείζονα ζητήματα της βρετανικής κοινωνικής πολιτικής, η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ώστε να σπάσει τον απομονωτισμό που της είχε "επιβάλει" η ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία των Τόρις και να διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο στην ΕΕ. Ακόμα και τα εσωτερικά ζητήματα τα έθεσε σε τροχιά "επίλυσης", όπως η αυτονομία για τη Σκοτία και την Ουαλία και το Βορειοϊρλανδικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φρόντισε να ικανοποιήσει πλήρως τις προσδοκίες των χρηματοοικονομικών κύκλων του Σίτι του Λονδίνου, που υπαγορεύουν στην ουσία την κυβερνητική του πολιτική. Ο ίδιος ο Μπλερ, που έχει κατηγορηθεί από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του για δεξιά πολιτική και αλαζονεία, έμπλεος υπερηφανείας δηλώνει ότι σκοπεύει να δίνει τακτικά στη δημοσιότητα ένα είδος "ετήσιας έκθεσης", όπου θα παρουσιάζει στους "μετόχους της εταιρίας "Μεγάλη Βρετανία"" (!), όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες. Ο "Εκόνομιστ", σε σχετικό του άρθρο, αναφέρει τη συρροή μελών του επιχειρηματικού κόσμου που συμμετέχουν στις κυβερνητικές αποφάσεις, κάτι που εξασφαλίζει σχετικά την καλή οικονομική πορεία της "εταιρίας Μεγάλη Βρετανία", σπεύδοντας όμως να προειδοποιήσει ότι παρατηρείται μία επικίνδυνη ευφορία και αύξηση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού και να κλονίσει την "υγιέστατη οικονομία" που βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη - σύμφωνα με τους αναλυτές - και στην καλύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Η μεγαλύτερή του όμως "επιτυχία" μέχρι στιγμής θεωρείται, από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, η απόφαση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να ενεργοποιήσει έτσι ξανά τις συνομιλίες με συμμετοχή του Σιν Φέιν, κάτι που μπορεί και να προωθήσει το Βορειοϊρλανδικό. Είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι οι προθέσεις του Μπλερ, που είχαν διαφανεί πεντακάθαρα και στην προεκλογική περίοδο, δεν είναι άλλες από την "επίλυση" του προβλήματος, που δημιουργεί πονοκέφαλο στη βρετανική κυβέρνηση από τη δεκαετία του '60. Δεδομένο επίσης είναι και το εκδηλωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών να υπάρξει σύντομα κάποια λύση στο θέμα, μια και η Βόρεια Ιρλανδία "έχει πολύ καλές επενδυτικές προοπτικές".

Στις 15 Σεπτέμβρη, οπότε ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις όλων των εμπλεκομένων μερών, είναι στραμμένη τώρα η προσοχή του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς η εξέλιξη και η πρόοδός τους σημαίνει πολλά για την κυβέρνησή του. Η διατήρηση του στάτους κβο του Ολστερ στοιχίζει ετησίως περίπου 3 δισ. στερλίνες (1,15 τρισ. δρχ.) - σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το "Safeworld" -, ένα εκατομμύριο στερλίνες περισσότερο από την οικονομική βοήθεια που δέχεται η Βρετανία από την ΕΕ...

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ