Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ωρα αντεπίθεσης!

Του Παναγιώτη ΠΑΛΜΟΥ*

Το 22ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ γίνεται στις 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη, σε μια περίοδο που μπορεί να χαρακτηριστεί η σημαντικότερη για την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΗ. Οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ με τον ψευδεπίγραφο νόμο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, ο προϋπολογισμός του 1997 που προβλέπει "αυξήσεις" για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ πολύ κάτω του πληθωρισμού, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, οι κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η ολομέτωπη επίθεση ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κυβέρνησης και η απραξία του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της ΔΕΗ (με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ), οδηγούν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας στα γρανάζια της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών. Στην κατάργηση του όποιου κοινωνικού της ρόλου. Στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων για τους απλούς καταναλωτές. Στις αρνητικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων και στη συνεχόμενη λιτότητα για τους εργαζόμενους.

Οι σύνεδροι της ΕΣΚ που πάνε στο 22ο Συνέδριο με σημαντικά αυξημένες τις δυνάμεις τους, σχεδόν διπλάσιες, θα επιδιώξουν να φέρουν στο κέντρο των συζητήσεων τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τη χώρα συνολικά.

1. Την ανάγκη άμεσου μακροπρόθεσμου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού και στα πλαίσια αυτά κατάρτιση προγραμμάτων στη ΔΕΗ, αλλά και ΔΕΠΑ - ΔΕΠ με βάση τις πραγματικές ανάγκες παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας σε όφελος των εργαζομένων και του λαού συνολικά.

2. Την ανάγκη η ΔΕΗ να παραμείνει στο δημόσιο 100% και να διατηρήσει την αποκλειστικότητα σε παραγωγή - μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, κόντρα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εδώ υποτακτικών της. Μόνον έτσι μπορεί να ενισχύσει τον κοινωνικό της ρόλο.

3. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού - εξυγίανσης - εκδημοκρατισμού της ΔΕΗ έτσι ώστε να "παίξει" το ρόλο της σαν μοχλός οικονομικής ανάπτυξης με την πλήρη αξιοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού.

4. Την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και την επαναφορά του ασφαλιστικού μας συστήματος, χωρίς διακρίσεις στο προσωπικό.

5. Τη διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει σταδιακά τις απώλειες των τελευταίων χρόνων, τον πληθωρισμό, της συμμετοχής μας στο ΑΕΠ. Νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

6. Καθιέρωση 5ήμερου - 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.

7. Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ.

8. Την αλληλεγγύη μας προς τους εργαζόμενους που αγωνίζονται να μην μείνουν άνεργοι, για το ωράριο των καταστημάτων και προς όλους τους εργαζόμενους που αντιπαλεύουν τις συνέπειες της πολιτικής των Βρυξελλών και του προγράμματος σύγκλισης.

Προϋπόθεση υλοποίησης αυτών των στόχων, είναι η ανάπτυξη κινήματος από τη ΓΕΝΟΠ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, ο συντονισμός με τους εργαζόμενους των άλλων ΔΕΚΟ, η δημιουργία του μετώπου με τους ΕΒΕ και τους αγρότες και όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική. Η 24ωρη απεργία δε θα πρέπει να είναι η τελευταία, αλλά να υπάρχει συνέχεια. Με τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που σημαία τους έχουν "τον κοινωνικό διάλογο" και την ευρωλαγνεία, τα περιθώρια ουσιαστικών αγώνων μειώνονται. Γι' αυτό χρειάζεται να τις ξεπεράσουμε, να τις υπερβούμε "από τα κάτω". Γι' αυτό οι σύνεδροι, εκτιμώντας τις προσπάθειές μας τα προηγούμενα χρόνια, θα ενισχύσουν την ΕΣΚ ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικής αντίστασης και από καλύτερες θέσεις να προχωρήσουμε στην αντεπίθεση στις αντεργατικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

* Ο Παναγιώτης ΠΑΛΜΟΣ είναι γραμματέας της ΕΣΚ - ΔΕΗ και σύνεδρος στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ