Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Μία κατάκτηση, συνεχίζεται η απεργία

ΠΑΡΙΣΙ .-

Στη δέκατη μέρα της εισήλθε, χτες, η απεργία των οδηγών φορτηγών, που έχει παραλύσει τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας και έχει προκαλέσει σοβαρότατες ελλείψεις στην αγορά τροφίμων αλλά και καυσίμων. Οι εντονότατες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις ανάγκασαν τους εκπροσώπους της εργοδοσίας, αλλά και τη γαλλική κυβέρνηση να αποδεχτούν ένα από τα αιτήματα των απεργών, οι οποίοι, όμως, υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν και τα εναπομείναντα δύο αιτήματα.

Να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 55 ετών αντί στα 60 χρόνια, πέτυχαν με τις, σχεδόν, δύο βδομάδες της απεργίας τους οι οδηγοί φορτηγών. Παρ' όλα αυτά, η απεργία συνεχίζεται, τα οδοφράγματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας έφτασαν τα 200 και η διακίνηση των καυσίμων και των εμπορευμάτων παραμένει σε παράλυση. Οι απεργοί ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να πετύχουν την αύξηση των μισθών τους και τη μείωση των ωρών εργασίας τους. Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές, χτες, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η αναστάτωση που έχει προκαλέσει τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και στο εξωτερικό η απεργία των οδηγών φορτηγών θα αναγκάσει τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποδοχή συμβιβαστικών λύσεων.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι αντιδράσεις των γειτονικών, στη Γαλλία, χωρών, οι οποίες ζητούν αποζημιώσεις για την καθυστέρηση της μεταφοράς των εμπορευμάτων ή και για την πλήρη καταστροφή τους, στην περίπτωση που είναι προϊόντα ευπαθή. Ετσι, μετά τη Βρετανία, που έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες ζημιές, υψηλή χρηματική αποζημίωση ζητά το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας από τη γαλλική κυβέρνηση, γιατί "παραβίασε τη συμφωνία ελεύθερης διακίνησης των εμπορευμάτων της μέσα από το γαλλικό έδαφος". Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι διαμαρτυρίες των αλλοδαπών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί είτε στο εσωτερικό της Γαλλίας είτε στα σύνορά της. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με ελληνικό γενικό προξενείο στη Γαλλία, βρίσκονται, τουλάχιστον, 6 Ελληνες οδηγοί φορτηγών και εικάζεται ότι ο αριθμός των "αποκλεισμένων" Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερος, απλώς δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με το προξενείο.

Περιορισμένες ήταν, χτες, και οι αεροπορικές πτήσεις εσωτερικού των γαλλικών εταιριών "Αιρ Ιντέρ" και "Αιρ Φρανς", ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς των μεγάλων πόλεων, καθώς πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία. Τόσο το συνδικάτο της CGT όσο και το συνδικάτο της "Φορς Ουβριέρ" κάλεσαν, χτες, σε γενική απεργία τους Γάλλους εργαζομένους μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org