Πέμπτη 28 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχετική πρόοδος και "αποκαλύψεις"

Ελαφρά πρόοδος σημειώθηκε στις ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την πόλη της Χεβρώνας. Παρά την πρόοδο και παρά τη συνάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη με αντιπροσωπεία των Εβραίων εποίκων, δε φαίνεται πιθανό να υπογραφεί σχετική συμφωνία άμεσα. Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη η καταγγελία Ισραηλινού εισαγγελέα ότι η κακομεταχείριση Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες της μεθοριακής φρουράς είναι εκτεταμένο και διαρκές φαινόμενο.

Απεγκλωβίστηκαν, έστω και προς στιγμήν, από το αδιέξοδο, στο οποίο είχαν περιέλθει, οι ισραηλινο - παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεβρώνα. Οπως έγινε γνωστό από τον Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, στενό συνεργάτη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποδέχτηκε να μη λάβει γραπτές εγγυήσεις εκ μέρους της παλαιστινιακής πλευράς, που θα δίνουν το δικαίωμα στον ισραηλινό στρατό να εισέρχεται στους τομείς που βρίσκονται υπό παλαιστινιακή κυριαρχία αν καταδιώκει κάποιον "ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπαρ Ιλάν, η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποδέχτηκε να ισχύσει και στη Χεβρώνα το καθεστώς που ισχύει για τις υπόλοιπες αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές. Βέβαια, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς σχετικά με την είσοδο των ισραηλινών στρατευμάτων στα αυτόνομα εδάφη στις λεγόμενες "περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης".

Από την άλλη πλευρά, ο Αχμέντ Τίμπι, στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για τη Χεβρώνα, διευκρίνισε, όμως, ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι ακόμα έτοιμος να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας. Ο Τίμπι υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία, η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ρητώς για το χρονοδιάγραμμα και την ακριβή έκταση της αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την πόλη.

Η είδηση της επίτευξης σχετικής προόδου στις συνομιλίες προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Εβραίων εποίκων, οι οποίοι μέσω των εκπροσώπων τους εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις "υποχωρήσεις",στις οποίες προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση. Παρά τη δυσαρέσκειά τους, οι Εβραίοι έποικοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γιάσερ Αραφάτ και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, αργά το βράδυ της Τρίτης, στη Βηθλεέμ. Αν και το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό, όπως δήλωσε αργότερα Παλαιστίνιος διπλωμάτης, οι δύο πλευρές συνομίλησαν επί 90 λεπτά για να αποκαταστήσουν τις εμπορικές συναλλαγές στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Διαρκές και εκτεταμένο φαινόμενο ο ξυλοδαρμός των Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ, η "αποκάλυψη" του Μικαέλ Μπεν Γιέρ, Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ασχολείται με την πρόσφατη υπόθεση του ξυλοδαρμού 6 Παλαιστινίων εργατών από Ισραηλινούς στρατιώτες της μεθοριακής φρουράς. Ο Γιέρ, σε συνέντευξη Τύπου, διέψευσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το επεισόδιο αποτελεί "μία δυσάρεστη εξαίρεση" και επικαλούμενος σχετικό φάκελο με στοιχεία, υπογράμμισε ότι είναι εκατοντάδες οι ανάλογες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, το 1995 είχαν γίνει 324 καταγγελίες και μέχρι στιγμής 264 καταγγελίες μέσα στο τρέχον έτος. Ο Γιέρ, αφού υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι δεν καταγγέλλουν ποτέ παρόμοια περιστατικά, τόνισε ότι από τις 264 καταγγελίες του 1996, μόνο στις 35 περιπτώσεις απαγγέλθηκε κατηγορία και σχεδόν κανένας στρατιώτης δεν τιμωρήθηκε με βαριά ποινή για το "παράπτωμά του". Ο Ισραηλινός εισαγγελέας κατέθεσε το σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι και στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αβιγκντόρ Καχαλάνι, υπεύθυνο και για τη μεθοριακή φρουρά, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων.

Οι "αποκαλύψεις" του εισαγγελέα δε σχολιάστηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, ο Αβιγκντόρ Καχαλάνι έσπευσε να δικαιολογήσει τη βίαιη και απροκάλυπτα σκληρή συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών, υποστηρίζοντας ότι είναι νέα παιδιά ιδιαιτέρως κουρασμένα και γι' αυτό θα αλλάξει σύντομα η συγκεκριμένη "σειρά". Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν να γίνονται ειδικά μαθήματα, κατά τη διάρκεια της θητείας, τα οποία θα έχουν ως στόχο να "εξαλείψουν" τις προλήψεις σε βάρος των Παλαιστινίων στις γραμμές του στρατεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ