Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το "Αστέρι" και Μάλκομ Χ

Μια εξαιρετική σοβιετική ταινία βασισμένη στην αριστουργηματική νουβέλα του Αντον Τσέχοφ, θα παρουσιάσει η ΕΤ - 3 στις 22.30 από την κινηματογραφική βραδιά "Χρυσή Οθόνη". Πρόκειται για τη βραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ των Καννών του Γιοσίφ Κέιφιτς "Η κυρία με το σκυλάκι", με τους Αλεξέι Μπαλατόφ και Ιγια Σαβίνα. Η δράση της ταινίας τοποθετείται σ' ένα παραθεριστικό κέντρο της Γιάλτας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Εκεί στη βελούδινη και γαλήνια ακτή ένας έρωτας, αταίριαστος, όπως δυστυχώς είναι οι περισσότεροι έρωτες, ένας έρωτας έντονος, περιπαθής και απελπιστικά αδιέξοδος θα ανθίσει. Ενας έρωτας που θα κρατήσει λίγο, τόσο λίγο όσο κρατούν και οι καλοκαιρινές διακοπές μιας νεαρής κυρίας, που ζει σε μια πληκτική πόλη, πλάι σ' έναν πληκτικό σύζυγο με μοναδική ουσιαστική συντροφιά ένα σκυλάκι. Ενας Μοσχοβίτης θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της ψυχής της της κυρίας της επαρχίας, θα της δώσει λίγο ερωτικό οξυγόνο, θα την κάνει να ζήσει για ελάχιστο χρονικό διάστημα μέσα στην αυταπάτη, την υπόσχεση και την ερωτική ελπίδα. Επειτα, εκείνη θα κάνει το καθήκον της. Θα ξαναγίνει η καλή και αφοσιωμένη σύζυγος, που ψυχικά είναι πεθαμένη από χρόνια. Και "νεκρή" θα θυμάται τις υπέροχες στιγμές εκείνου του ξεχωριστού, του αξέχαστου καλοκαιριού.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 22.00 "Μάλκομ Χ" του Σπάικ Λι.

Μια ταινία φιλόδοξη, αλλά όχι και πολύ επιτυχημένη. Μια ταινία που αφηγείται την ιστορία ενός μαύρου μικροεγκληματία που μέσα στη φυλακή γίνεται ένας άλλος άνθρωπος. Μετανοεί και αυτοκαταργείται, με αποτέλεσμα να ασπαστεί τον ισλαμισμό και να εξελιχθεί ως μια από τις κορυφαίες μορφές του αφρο - αμερικανικού κινήματος. Μια ταινία απλώς που βλέπεται με κάποιο ενδιαφέρον διότι ο σκηνοθέτης έπεσε σε μια παγίδα που μόνος του έστησε. Παρουσιάζει τον ήρωα σαν σύγχρονο Παύλο, που δέχεται θεία φώτιση, που μεταμελείται και αρχίζει να κάνει διαφώτιση... Ομως, το δεύτερο μέρος της ταινίας παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι, ευτυχώς, ο Λι εστιάζει την προσοχή του στην πολιτική δράση του Μάλκομ Χ.

Από το MEGA στη 01.00 "Το αστέρι του νότου" του Σόντνεϊ Χέιερς.

Η ταινία βασίζεται πάνω στο ομώνυμο βιβλίο του Ιουλίου Βερν και πρόκειται για μια εξωτική περιπέτεια, που αφηγείται την εξαφάνιση ενός πολύτιμου διαμαντιού που χάνεται κάτω από περίεργες συνθήκες τη μέρα των αρραβώνων μιας κοπέλας. Ο πατέρας της, ένας ισχυρός επιχειρηματίας στη Δυτική Αφρική του 1912, υποψιάζεται έναν Αφρικάνο, ο οποίος και καταφεύγει μέσα στη ζούγκλα. Με τους: Τζορτζ Σίγκλα, Ούρσουλα Αντρες και Ορσον Γουέλς.

Από το "Σαφάιρ" του Μπέιζιλ Ντίρντεν.

Δυο αστυνομικοί, που ερευνούν το φόνο μιας μιγάδας φοιτήτριας, ανακαλύπτουν ότι τοθύμα είχε διπλή ζωή: Αποκηρυγμένη από τη μαύρη κοινότητα του Λονδίνου, παρίστανε τη λευκή και συνδεόταν με σημαντικά πρόσωπα της εκλεκτής λονδρέζικης κοινωνίας. Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ που έκανε πάταγο στην εποχή του για τις αντιρατσιστικές του θέσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η ταινία γυρίστηκε το 1958. Με τον Νάγκελ Πάτρικ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ