Κυριακή 24 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο νόμος του ισχυρού και του χρήματος

Εναν ολόκληρο οικισμό διεκδικεί κατ' αποκλειστικότητα η οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων. Απίστευτα γεγονότα τραμπουκισμών και βίας καταγγέλλουν οι κάτοικοι

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποριτή μας ΧΡΙΣΤ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ) .-

Αντιμέτωποι με το νόμο του ισχυρού και την εξουσία του χρήματος βρίσκονται, χωρίς να εγκαταλείπουν το δίκαιο αγώνα τους, πολλοί κάτοικοι της Κοινότητας Πόμπιας και Πηγαϊδακίων,που διατηρούν παραθαλάσσιες παράγκες στον οικισμό "Καλοί Λιμένες" της Κρήτης. Τουλάχιστον 30 οικογένειες που παραθερίζουν τα καλοκαίρια στην περιοχή, καθώς και μόνιμοι κάτοικοι, δέχονται τα τελευταία χρόνια μηνύσεις και σέρνονται στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι - από την ισχυρή οικογένεια των Βαρδινογιάννηδων- ως καταπατητές!

Η κόντρα μεταξύ οικογένειας Βαρδινογιάννη και κατοίκων ξέσπασε πριν από αρκετά χρόνια, όταν στους "Καλούς Λιμένες" εγκαταστάθηκε η εταιρία πετρελαιοειδών ΣΕΚΑ, η οποία με δικαστικούς αγώνες προσπαθεί να διεκδικήσει εξ ολοκλήρου την πανέμορφη παραθαλάσσια περιοχή, με προφανή στόχο τη μετατροπή της σε ιδιωτικό κέντρο. Συγκεκριμένα, η οικογένεια Βαρδινογιάννη ισχυρίζεται ότι ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης το 1961 αγόρασε στην περιοχή μεγάλη έκταση γης και σ' αυτήν συμπεριλαμβάνεται και ο όρμος "Καλοί Λιμένες". Από τότε που πέθανε ο Ν. Βαρδινογιάννης, οι κληρονόμοι του άρχισαν δικαστικούς αγώνες κατά των ιδιοκτητών των σπιτιών του οικισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνηγόρων υπεράσπισης των ...κατηγορουμένων χωρικών, ο οικισμός της Κοινότητας Πηγαϊδακίων, καθώς και η ευρύτερη περιοχή, έχει χαρακτηριστεί από πολύ παλιά ως δασική και μη μεταβιβάσιμη. Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τις περισσότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, που πάντα αθωώνουν τους δήθεν καταπατητές. Αποφάσεις ωστόσο που δε λαμβάνονται υπόψη από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που έχει βάλει στόχο να διώξει τους κατοίκους και με μέσα καθόλου νόμιμα... Οσο για τις απογραφές, αυτές δείχνουν ότι ο οικισμός αυτός είχε πάντοτε έστω και λιγοστούς κατοίκους που διέμεναν σε σπίτια λιθόκτιστα, είχε δρόμους και πλατεία, ενώ εκτός από τους μόνιμους κατοίκους την περιοχή επισκέπτονται τα καλοκαίρια, για ψυχαγωγία ή για θαλάσσια μπάνια, οι κάτοικοι των Κοινοτήτων Πηγαϊδακίων και Πόμπιας.

Καθεστώς τρομοκρατίας

Μπορεί με το χρήμα τους οι Βαρδινογιάννηδες να έχουν καταφέρει να απλωθούν μέχρι σήμερα σ' ολόκληρο τον κόσμο, όμως στην περιοχή "Καλοί Λιμένες" αδυνατούν να κατακτήσουν τα εδάφη των ανθρώπων που πολεμούν πάνω από 20 χρόνια. Ετσι, κυρίως την τελευταία δεκαετία, έχουν στραφεί σε άλλα μέσα, χρησιμοποιώντας τρόπους ύπουλους και βίαιους που θυμίζουν εποχές "μαύρες".

Σε κάποιο καφενείο της Πόμπιας, βρήκαμε μαζεμένους πολλούς από τους κατοίκους που διώκονται από τη ΣΕΚΑ. Καθένας τους είχε και κάτι να πει για τη "δράση" των μεγαλοεφοπλιστών, καθένας είχε να καταγγείλει και να περιγράψει "τσαμπουκάδες" της περίφημης οικογένειας. "Κάθε καλοκαίρι που έρχονται από την Αθήνα οι "μεγάλοι" της οικογένειας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες παρεμποδίζονται και δεν τους επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο στη μαγευτική παραλία των "Καλών Λιμένων"", καταγγέλλει στο "Ρ" ο Μενέλαος Νικήτας."Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Αυτοί επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας, όμως αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αυτή η τρομοκρατία πρέπει να τελειώσει γιατί έχει παρατραβήξει το κακό", τονίζει και καλεί την οικογένεια Βαρδινογιάννη να σεβαστεί την ύπαρξη του χωριού, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. "Δεν μπορούν σήμερα αυτοί, μετά από τόσα χρόνια, να διώξουν εμάς. Δεν τους εμποδίζουμε, ας μας αφήσουν ήσυχους", καταλήγει. "Παλικαριές"

Ο Μανόλης Λαμπάκης,που εγκαταστάθηκε στα Πηγαϊδάκια μετά από πολλά χρόνια μετανάστευσης στη Γερμανία, θυμάται ένα περιστατικό που δεν περίμενε ποτέ ότι θα του συνέβαινε: "Το 1972 κατέβηκα εδώ με την οικογένειά μου, για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε τα μπάνια μας. Στους "Καλούς Λιμένες" είχε τότε σπίτι ο γαμπρός μου, αλλά επειδή ήταν μικρό έστησα μια σκηνή για να παίζει μέσα το παιδί μου. Οταν κάποια στιγμή πέρασα έξω από τη ΣΕΚΑ με βλέπει ο Σήφης Βαρδινογιάννης και μου λέει: "Να πας να βγάλεις τη σκηνή από εκεί γιατί εμποδίζει". Του είπα, "καλά", όμως δεν την έβγαλα. Το βράδυ έρχεται και με το πόδι του δίνει μια στη σκηνή και τη χαλάει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει το παιδί που ήταν μέσα. Ανταλλάξαμε στη συνέχεια πολλές άσχημες κουβέντες. Του είπα, πως "έχω δει γουρούνια στη Γερμανία, αλλά σαν κι εσένα όχι""...

Ομως, οι "παλικαριές" του Σ. Βαρδινογιάννη, όπως θυμάται ο Μ. Λαμπάκης, δε σταμάτησαν στο περιστατικό αυτό. "Το βράδυ έγινε κάποιο περιστατικό με τον Γιάννη Πεδιαδιτάκη, ταξιτζή, που έκανε ένα αγώι κι έπρεπε να περάσει από την περιοχή για να μεταφέρει πελάτες από το Ηράκλειο στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Οι άνθρωποι της εταιρίας είχανε κλείσει το δρόμο και δεν άφηναν το ταξί να περάσει. Επειτα από λογομαχία που είχε με τους "μπράβους", ο ταξιτζής κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Καθώς πήγε να βγάλει τα κλειδιά, ο Σ. Βαρδινογιάννης νόμισε ότι θα τραβούσε πιστόλι. Τρέχει γρήγορα, ανοίγει το αυτοκίνητό του, παίρνει την καραμπίνα και σημαδεύει τον Πεδιαδιτάκη. "Αμα είσαι άντρας ρίξε...", του λέει ο ταξιτζής. Εγινε μεγάλη φασαρία κείνο το βράδυ".

"Το πιστόλι στον κρόταφο"

"Αξέχαστη" θα μείνει όμως και στον Γιώργο Πιταράκη κάποια άλλη επεισοδιακή στιγμή που έζησε κοντά στη βίλα της οικογένειας Βαρδινογιάννη πριν από 12 χρόνια. "Το 1984, θυμάται, τη χρονιά που είχα απολυθεί από το στρατό σύχναζα και δούλευα στους "Καλούς Λιμένες" σαν ψαράς. Υπάρχει εκεί μια παραλία, που λέγεται "Μακριά Αμμος" ή "Αλμυρίκια". Δίπλα ακριβώς στη βίλα της εταιρίας υπάρχει κάποιο μονοπάτι που συντομεύει το δρόμο για να μπορείς να πας στην παραλία αυτή. Πήγα να κατέβω από κει αλλά έπεσα πάνω σε μαντρόσκυλα που είχαν δεμένα εκεί, τα οποία μπορούσαν να με φτάσουν και να με πειράξουν. Είδα, εν τω μεταξύ εκεί την κόρη του Σήφη, τη Χρυσή, η οποία μου λέει να προσέξω μη με δαγκάσουν τα σκυλιά. Την ίδια στιγμή φτάνει στο σημείο εκείνο ο αδελφός της, που μου λέει επί λέξει: "Γιατί μ... πειράζεις την αδελφή μου"... "Δεν πείραξα κανέναν", του απαντώ και γω και του ανταποδίδω τη βρισιά, λέγοντάς του: "Μ... να πεις τον πατέρα σου"... Το είπα αυτό χωρίς να ξέρω ποιος είναι ο πατέρας του, αλλά και να το ήξερα πάλι το ίδιο θα 'λεγα, αφού με είχε προσβάλει. Δεν προλαβαίνω να τελειώσω και φτάνει ο Βαρδινογιάννης, με πιάνει από τον ώμο και μου βάζει το πιστόλι στον κρόταφο... Τα υπόλοιπα εσείς θα τα κρίνετε"...

"Μ' έχουν αφανίσει"

Την έντονη αγανάκτησή του για τη συνεχιζόμενη από παλιά κατάσταση στον οικισμό, εκφράζει στο "Ρ" και ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης: "Ο,τι κι αν κάνουμε εδώ, βρίσκουμε τον μπελά μας", τονίζει. "Δεν τους πειράζουμε, αυτοί συνέχεια μας ενοχλούν. Φτιάξαμε εκεί κάποια σπιτάκια για να παραθερίζουμε το καλοκαίρι με τα παιδιά μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι χτίσαμε σε κοινοτικό χώρο, όπου μπορεί να είμαστε παράνομοι, αλλά το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς. Ολα τα κτίσματα που έχουν εκεί είναι χωρίς άδειες και έχουν ενταχθεί στα κατεδαφιστέα. Δε μας αφήνουνε νερό, μας κάνουν ζημιές κατά καιρούς, πότε βάζοντας σε κάποιο σπίτι φωτιά, πότε σπάζοντας κάποιο άλλο. Πάντα ισχυρίζονται, βέβαια, ότι δεν τα κάνουν αυτοί αλλά κάποιοι άγνωστοι... Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και δεν ξέρουμε κάποια στιγμή πού θα φτάσουμε"...

"Εμένα οι Βαρδινογιάννηδες μ' έχουν αφανίσει", τονίζει απ' την πλευρά του ο Ζαχαρίας Τζομπανάκης."Ηρθα στην περιοχή το 1986 κι έφτιαξα ένα λυόμενο κι αμέσως πάνε και μου το γκρεμίζουν. Το ξαναφτιάχνω και μου το κλέβουν. Δε μου άφησαν τίποτα μέσα. Πρόσφατα πήγα κι έφτιαξα απ' έξω μια καλαμωτή κι είχα βάλει δέκα καλάμια για να μου κάνουν ίσκιο και πάνε το βράδυ και μου τη χαλούν. Την ξανάφτιαξα την άλλη μέρα, όμως, ξανά τα ίδια. Εμένα μ' έχουν καταστρέψει"... Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια των ανδρών του Λιμενικού της περιοχής, που βρίσκεται εντός του οικισμού!

Η ...άγνοια του κοινοτάρχη

Κι όμως, κατά τη δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Πηγαϊδακίων, Μανόλη Κουτσάκη,βία δεν υπάρχει! "Δεν επιτρέπουμε εμείς να υπάρξει βία στην περιοχή μας", ισχυρίστηκε προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Καλά ενημερωμένοι κάτοικοι των Πηγαϊδακίων λένε ότι παλιότερα υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών - Βαρδινογιάννηδων και κοινοτάρχη - για χρηματοδότηση της κοινότητας από την εταιρία ΣΕΚΑ με δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Τα χρήματα αυτά ο Βαρδινογιάννης θα τα έδινε αν οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τον οικισμό. Πάντως, ο Μ. Κουτσάκης δηλώνει αποφασισμένος να "συνεχίσει" τις ενέργειες προς όφελος των κατοίκων και εμφανίζει ως σημαντική νίκη της Κοινότητας Πηγαϊδακίων την οριοθέτηση της παραλίας.

Οσον αφορά τη μαζική "εξόντωση", που έγινε, όπως λένε οι κάτοικοι, με εντολή του Σήφη Βαρδινογιάννη την παραμονή των εκλογών του '93, όταν μπουλντόζα παρέσυρε κατά μήκος της παραλίας "Καλών Λιμένων" όλες τις παράγκες των κατοίκων (!), έχει κατατεθεί από την κοινότητα μήνυση που θα εκδικαστεί το Μάρτη.

ΚΚΕ: Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Ανακοίνωση για την υπόθεση αυτή εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας το καθεστώς στους "Καλούς Λιμένες" ως καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, σαν εκείνα που κυριαρχούσαν επί τουρκοκρατίας, και ζητά από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση.

"Το καθεστώς αυτό επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι στις ταξικές κοινωνίες, στον καπιταλισμό, βασιλεύει ο νόμος του ισχυρού.

Αυτό το καθεστώς εκφοβισμού, εκδίωξης των κατοίκων από την περιοχή και εξαγοράς συνειδήσεων δεν πρέπει να περάσει. Οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ακολουθώντας το δρόμο του αγώνα, αν θέλουν να γίνουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες στον τόπο των προγόνων τους.

Το όλο θέμα έχει καθαρά πολιτικό περιεχόμενο και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση, για τα όσα άθλια συμβαίνουν στην περιοχή", τονίζει η ΝΕ Ηρακλείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ