Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της η κυβέρνηση
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό, για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα των Ελλήνων προσφύγων από τηΡουμανία
  • Αλ. Παπαρήγα: Εδώ και τώρα να δοθούν οι συντάξεις
  • Ως πολίτες άλλης χώρας, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους προβλήματα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει ευθέως από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει αυτοί οι άνθρωποι και για το γεγονός ότι δεν παίρνουν συντάξεις, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στο ρουμανικό κράτος, το οποίο μέχρι πρότινος αρνιόταν να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με την Ελλάδα. Αλλά και για το τι μέλλει γενέσθαι, αν η Ρουμανία αθετήσει τις δεσμεύσεις της, τώρα που η σχετική διακρατική σύμβαση έχει υπογραφεί, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει καθαρή θέση, δίνοντας την αόριστη υπόσχεση ότι σε μια τέτοια περίπτωση "θα πάρουμε τα μέτρα που πρέπει".

    Σχετικά με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας, για το ζήτημα των συντάξεων των πολιτικών προσφύγων, ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: "Στις 23 Φεβρουαρίου 1996 υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και ρουμανική κυβέρνηση, με βάση την οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε να συνταξιοδοτηθούν οι πρόσφυγες. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από πλευράς της ρουμανικής κυβέρνησης. Από αυτά, τα 12 εκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν σε προϊόντα και τα 3 εκατομμύρια δολάρια πρόκειται να καταβληθούν σε μετρητά, σε 6 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Η συμφωνία αυτή πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή. Δεν έχει κυρωθεί ακόμη, διότι η ρουμανική πλευρά ζήτησε να κυρωθεί μετά τις 3 Νοεμβρίου όπου υπήρχαν εκλογές. Οταν κυρωθεί και από την πλευρά της Ρουμανίας, θα υπάρξει η σχετική υπουργική απόφαση και οι πρόσφυγες αυτοί θα ενταχθούν στις γενικές ρυθμίσεις, οι οποίες κρατούν".

    Αλ. Παπαρήγα: Δώστε τώρα τις συντάξεις

    Παίρνοντας το λόγο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού δεν είναι ικανοποιητική, αλλά ούτε και καθησυχαστική, πολύ περισσότερο, που διαπνέεται από τη λογική ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία ευθύνη για τη συνταξιοδότηση αυτών των ανθρώπων, που είναι πολίτες της Ελλάδας. Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει σαφή θέση - κάτι που δεν έγινε - για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Ρουμανία αθετήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία. "Σας ρωτάμε - είπε - έχει ή δεν έχει υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να δώσει συντάξεις σε όλες τις κατηγορίες των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία, που αποτελούν ένα τμήμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ένα τμήμα των ανθρώπων, που πάλεψαν για την απελευθέρωση της χώρας και οδηγήθηκαν στην αναγκαστική προσφυγιά ύστερα από τις γνωστές εξελίξεις, μετά τη λήξη του πολέμου στη χώρα μας; Ξέρετε ότι υπάρχουν Ελληνες πρόσφυγες από τη Ρουμανία που αυτοκτόνησαν τα τελευταία χρόνια, γιατί πεινούσαν και γιατί δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι; Επρεπε, ήδη, να είχατε δώσει συντάξεις και ας πηγαίνατε μετά στους διεθνείς οργανισμούς να καταγγείλετε τη ρουμανική κυβέρνηση για αθέτηση των υποχρεώσεών της. Διαπραγματευτήκατε ορισμένα χρόνια, είδατε το αδιέξοδο, ήδη, έπρεπε να έχουν πάρει συντάξεις και να έχει ρυθμιστεί το ζήτημα των ανθρώπων εκείνων που τους αναγνωρίζουν μόνο 1.500 ένσημα. Ομως ήρθαν στην Ελλάδα πάνω από 50 - 55 ετών και δεν μπορούν να βρουν δουλιά, αφού δεν μπορούν να βρουν δουλιά ούτε οι Ελληνες που ζουν αδιαλείπτως από τότε που γεννήθηκαν στην Ελλάδα".

    Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Εμείς απαιτούμε εδώ και τώρα να ρυθμιστεί το ζήτημα και ξέρουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν μπορεί επίσης να επιρριφθεί στα ήδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Οπως χαρίστηκαν τα χρέη της εργοδοσίας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δόθηκε άφεση αμαρτιών σ' αυτούς που έφεραν κότερα, χωρίς να πληρώσουν τους πραγματικούς φόρους, δώστε τώρα τα χρήματα κι από κει και πέρα, αν η ρουμανική κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συμφωνία, βρείτε τρόπους να τα διεκδικήσετε, αφού, όμως, έχετε λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων προσφύγων από τη Ρουμανία".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Σε κινητοποιήσεις τα λαϊκά στρώματα(2010-09-03 00:00:00.0)
    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί 150.000 απολύσεις στη Ρουμανία(2009-08-15 00:00:00.0)
    Αθώωση μετά θάνατον του φασίστα Αντονέσκου(2007-02-21 00:00:00.0)
    Αλληλεγγύη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας Ρουμανίας(2003-09-02 00:00:00.0)
    Στον αστερισμό της φτώχειας(2001-05-24 00:00:00.0)
    Υμνοι στους "ασφαλίτες"!(1997-03-21 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ