Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τροπολογία πριν τον προϋπολογισμό για το "18 Ανω"

Η μονάδα επαναλειτουργεί, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπο ζωής

Μετά τη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα κατατεθεί πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή η τροπολογία για τη λύση του προβλήματος των 33 θεραπευτών, η θεραπευτική κοινότητα "18 Ανω" έθεσε χτες σε λειτουργία όλα τα τμήματά της.

Η υπεύθυνη του "18 Ανω" Κ. Μάτσα ανακοίνωσε ότι μετά "την προσωπική δέσμευση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα και του υφυπουργού Μ. Σκουλάκη ότι η τροπολογία που λύνει οριστικά το πρόβλημα της σύμβασης των 33 θεραπευτών της θα περάσει από τη Βουλή τις επόμενες μέρες και πάντως πριν απ' την κατάθεση του προϋπολογισμού και θεωρώντας ότι ολόκληρη η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της άμεσης επίλυσής του, ακριβώς επειδή το πρόβλημα της απρόσκοπτης λειτουργίας του "18 Ανω", του μόνου προγράμματος του ΕΣΥ, αφορά την πολιτική της και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ξαναρχίζει τη λειτουργία της".

Και η Κ. Μάτσα καταλήγει: "Εχοντας συναίσθηση της ευθύνης του έργου που επιτελεί η θεραπευτική ομάδα, συνεχίζει να δίνει τον εαυτό της στη μάχη ενάντια στην εξάρτηση ως τρόπο ζωής, μαζί με όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πλευρό της".

Ακατάδεκτος ο Παπαντωνίου

Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου αγνόησε χτες ομάδα των θεραπευομένων της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που τον επισκέφθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του προγράμματος "18 Ανω".

Η επιτροπή ανέμενε τον υπουργό, στην είσοδο του κτιρίου, από τις 9.30 π.μ. Μάλιστα, προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με τον υπουργό, αλλά η ιδιαιτέρα του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λόγω "φόρτου εργασίας". Ο υπουργός κατέφτασε στις 10 π.μ. στο υπουργείο, οι θεραπευόμενοι πρόλαβαν και του έδωσαν μια ανακοίνωση, εκείνος "της έριξε μια ματιά" - όπως του ζήτησαν οι θεραπευόμενοι - κι έφυγε χωρίς να τους μιλήσει.

Η επιτροπή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Γ. Μαργέτη,ο οποίος τους είπε ότι δε γνωρίζει πού έχει σταλεί η τροπολογία που θα επιλύσει το πρόβλημα των 33 θεραπευτών και ότι θα ενημερωθεί για το θέμα από τον υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκη.

Οι θεραπευόμενοι του επισήμαναν ότι θεραπεία χωρίς θεραπευτές δε γίνεται και ότι είναι θέμα ζωής. "Ζήτησαν από τους θεραπευτές να δουλέψουν με βάση την ηθική. Η ηθική του κράτους απέναντί τους ποια είναι;", ρώτησε ένα παιδί από την ομάδα των θεραπευομένων και συνέχισε: "Είπαν πολλοί ότι οι θεραπευτές μάς χρησιμοποιούν για να τακτοποιηθεί το πρόβλημα. Εγώ νιώθω ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με χρησιμοποίησε, όταν προεκλογικά έδινε υποσχέσεις".

  • Η ομάδα των θεραπευομένων συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ Μ. Εβερτ,τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο και με εκπρόσωπο του ΔΗΚΚΙ.
  • Ο Ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Η αναβολή της κυβέρνησης να ψηφίσει την τροπολογία, υποβαθμίζει τη θεραπεία απεξάρτησης, το έργο της Μονάδας, υποβαθμίζει το ΕΣΥ, στο οποίο το "18 Ανω" προσφέρει τις υπηρεσίες του με ικανοποιητικά αποτελέσματα εδώ και αρκετά χρόνια".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ