Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Τώρα τους διώχνουν κι απ' τα χωράφια τους
  • Προκλητική αξίωση του δασαρχείου να χαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις τα καλλιεργήσιμα χωράφια των μουσουλμάνων
  • Παραπέμφθηκαν ήδη σε δίκη οι πρώτοι μικροκαλλιεργητές

Στα δικαστήρια οδηγεί μουσουλμάνους μικροκαλλιεργητές το Δασαρχείο Ξάνθης προκειμένου να τους βγάλει παράνομα από τη γη που χρόνια τώρα τους ανήκει, όμως η ιδιοκτησία τους βεβαιώνεται μόνο με τίτλους χρησικτησίας, γιατί μια ζωή το ελληνικό κράτος αρνείται να τους δώσει τίτλους ιδιοκτησίας ακόμη και για τα σπίτια τους.

Περισσότεροι από 20 μικροκαλλιεργητές, ή απλά ιδιοκτήτες γης στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, απειλούνται να χάσουν το μισό ή το ένα στρέμμα που είχαν να καλλιεργούν με οριακή απόδοση για να ζουν, επειδή ξαφνικά το δασαρχείο διεκδικεί τη γη τους με το πρόσχημα ότι δεν τους ανήκει.

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο πως οι μηνύσεις σε βάρος των μουσουλμάνων αγροτών έγιναν την περίοδο πριν τις τελευταίες εκλογές. Πάντως, είναι βέβαιο πως αξιοποιήθηκαν από κάποιους πολιτευτές για να αποσπάσουν ψήφους. Ανθρωποι που πάππο προς πάππο ξέρουν ότι η γη αυτή είναι δική τους και την καλλιεργούσαν, ξαφνικά κατηγορούνται για καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης. Πρόκειται για ανθρώπους που στην ανάγκη για καλύτερο εισόδημα έφυγαν μετανάστες ή μπάρκαραν στα καράβια εγκαταλείποντας τη γη τους και τώρα που επέστρεψαν απειλούνται με φυλάκιση. Ομως το δασαρχείο έφτασε να διεκδικεί και γη που επί σειρά ετών δεν εγκαταλείφθηκε, αντίθετα καλλιεργείται από τις οικογένειες, με καπνά κλπ., και αποτελεί μοναδική πηγή εισοδήματος.

Οπως είπε στο "Ρ" ο Ικσάν Αχμέτ Κεχαγιά, δικηγόρος των 4 πρώτων που χτες οδηγήθηκαν στο Ειρηνοδικείο Ξάνθης, "ουσιαστικά το δασαρχείο βγαίνει και καταπατά ιδιωτικές εκτάσεις. Ομως για να τις πάρει αυτό πρέπει να αποδείξει την κυριότητά του. Πάντως μέχρι τώρα με βάση τα πρωτόκολλα δεν αποδεικνύεται η αναμφισβήτητη κατοχή του δημοσίου".

Χτες τελικά η δίκη δεν έγινε μετά από αίτηση αναβολής που κατέθεσε ο κατήγορος προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για την υπόθεση. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 3 Φλεβάρη του 1997.

Πάντως όπως και να έχει το θέμα γεγονός είναι πως χρόνια τώρα το ελληνικό κράτος δε φροντίζει, έστω με ειδικές ρυθμίσεις, να αποδοθούν στη μειονότητα τίτλοι ιδιοκτησίας της περιουσίας τους. Χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις μιλάνε για τη μειονότητα, όμως συνεχίζουν να διατηρούν τις ανισότητες σε βάρος της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ