Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ετσι για να υπάρχει κι αυτή...

Με τη δημιουργία οργάνου "Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης" ελπίζουν να λύσουν τα προβλήματα της Αττικής κυβέρνηση και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αποδέχονται τη μη θεσμοθέτηση της αιρετής τριτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και παρακάμπτουν τη "γύμνια" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) από ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση με θέμα "Μητροπολιτική διάρθρωση και διαχείριση" ο Δ. Κατσούλης,σύμβουλος του υφυπουργού Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμα,είπε πως χρειάζεται ένα μητροπολιτικό μοντέλο διοίκησης της Αττικής, για να σταματήσει η "πολυαρχία" στην περιοχή και ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματά της. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η θεσμοθέτηση της διευρυμένης νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, αλλά η τελευταία δεν αντεπεξήλθε, επειδή έμεινε κενή αρμοδιοτήτων. Είπε επίσης ότι η "Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση" πρέπει να είναι αιρετή και να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την περιφέρεια, η οποία θα συνεχίσει ν' αποτελεί μέρος της κρατικής μηχανής.

Ο Γ. Παπαδημητρίου,σύμβουλος του πρωθυπουργού, είπε πως το νέο όργανο δε θα πρέπει να είναι τρίτος βαθμός της ΤΑ, αλλά ειδικό τμήμα της δευτεροβάθμιας. Είπε ότι θα πρέπει να είναι εκλεγμένο από όλους τους κατοίκους του νομού και ότι στην Αττική θα πρέπει να υπάρχουν μόνο οι ΟΤΑ και η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, άρα να καταργηθούν οι τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αττικής και η διευρυμένη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχίας Αθήνας - Πειραιά, Ευάγ. Κουλουμπής αναφέρθηκε στην έλλειψη αρμοδιοτήτων της διευρυμένης ΝΑ, τάχθηκε υπέρ ενός μητροπολιτικού οργάνου εκλεγμένου από τους δημότες, το οποίο - όπως είπε - θα πρέπει να έχει σαφείς αρμοδιότητες και η κεντρική διοίκηση να περιοριστεί σ' έναν επιτελικό ρόλο σχεδιασμού και παρακολούθησης της υλοποίησής του.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Ηλίας Σκαλαίος υποστήριξε ότι τα προβλήματα της Αττικής δεν μπορούν να λυθούν από τη ΝΑ. Τάχθηκε και αυτός υπέρ της σύστασης Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης, ισχυρίστηκε όμως ότι οι αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται μόνο από αιρετούς αυτού του οργάνου, αλλά να συμμετέχουν και τεχνοκράτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ