Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά μελών της ΚΝΕ

Απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση εξαπέλυσαν προχτές το απόγευμα, στην οδό Σταδίου, ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, εναντίον εκατοντάδων μελών της ΚΝΕ,που επέστρεφαν από την αντιιμπεριαλιστική πορεία για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου, γρονθοκοπώντας άγρια και συλλαμβάνοντας 14 μέλη και στελέχη της ΚΝΕ.

Εκατοντάδες Κνίτες επέστρεφαν από την πορεία, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα. Γύρω στις 7.30 και ενώ βρίσκονταν στη Σταδίου, στο ύψος του αγάλματος του Κολοκοτρώνη, παρατάχθηκαν μπροστά τους ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα τους επιτέθηκαν και άρχισαν να χτυπούν άγρια 14 στελέχη της ΚΝΕ, που βρίσκονταν μπροστά. Οι αστυνομικοί, αφού τους γρονθοκόπησαν, στη συνέχεια τους υποχρέωσαν να γονατίσουν, τους υπέβαλαν σε σωματική έρευνα, τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν αμέσως στα κεντρικά γραφεία της Ασφάλειας.

Μέσα λίγα λεπτά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Κνίτες, που βροντοφώναζαν συνθήματα όπως "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "ΚΝΕ μαζική, πρωτοπόρα, δυνατή". Οι αστυνομικές δυνάμεις, που στην αρχή απείλησαν να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους, υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν αρκετά μέτρα μακριά. Οι συγκεντρωθέντες φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν στα γραφεία του Κόμματος στην οδό Βερανζέρου.

Αισχρή ήταν η συμπεριφορά των αστυνομικών και προς τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακα,ο οποίος κατέφθασε στο χώρο, λέγοντάς του "φύγε, ρε". Ο βουλευτής απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, από τον εκεί επικεφαλής των αστυνομικών. Ο βουλευτής χαρακτήρισε το γεγονός "καθαρή προβοκάτσια της Αστυνομίας. Προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τους Κνίτες, προκειμένου να δικαιολογηθούν, παρουσιάζοντας από άλλο αυτοκίνητο της Αστυνομίας κάποιες κροτίδες και ρόπαλα. Ντροπή τους".

Στη συνέχεια πήγε στα γραφεία της Κεντρικής Ασφάλειας και μετά από παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο,ο τελευταίος ζήτησε την απελευθέρωσή τους. Οι 14 Κνίτες, μετά την αποφυλάκισή τους, προχώρησαν με πορεία από τα γραφεία της Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, προς τα γραφεία του Κόμματος, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, αναμένοντάς τους.

Γύρω στις 10 το βράδυ, οι 14 νέοι εμφανίστηκαν στη στροφή από Ομόνοια προς την οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Προχώρησαν μπροστά, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ και φωνάζοντας "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ". Η απάντηση των συγκεντρωθέντων κομμουνιστών ήταν ένα ηχηρό χειροκρότημα και ένας καταιγισμός συνθημάτων. Τα συνθήματα "ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν παίρνουν απειλές. Κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη" δόνησαν το κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωθέντες αγκάλιασαν τους συντρόφους τους και για πολλή ώρα παρέμειναν στο χώρο, βροντοφωνάζοντας συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ