- Πιέσεις για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ.... - 1996-11-15 00:00:00.0"/> - Πιέσεις για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ.... - 1996-11-15 00:00:00.0" /> Ετοιμάζουν το "πακέτο" οι ΗΠΑ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν το "πακέτο" οι ΗΠΑ
  • Ως ενιαίο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά
  • Το "κουβάρι", ωστόσο, θα αρχίσει να το ξετυλίγει από τη Λευκωσία

Πιέσεις για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κάβανο.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο Αμερικανός διπλωμάτης στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Χρ. Ροζάκη, "εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιδιωχτεί λύση για τε εθνικά μας θέματα".

Τα θέματα αυτά, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Πράγματι, κατά τις επαφές του με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών ο Κ. Κάβανο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε σαφές πως για την αμερικανική διπλωματία το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά αντιμετωπίζονται ως "πακέτο" προβλημάτων. Από πλευράς τακτικής, πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις και στην καρδιά του προβλήματος στην περιοχή, που είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για το λόγο αυτό, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν πως άμεσοι στόχοι της αποστολής Κάβανο είναι δύο: Πρώτον, η προώθηση του στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο (απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής, μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το νησί), και δεύτερον, η δημιουργία των συνθηκών για την επανάληψη των συναντήσεων Κληρίδη και Ντενκτάς.

Οι μοχλοί πίεσης που ήδη χρησιμοποιεί η αμερικανική διπλωματία για την προώθηση αυτών των άμεσων επιδιώξεων είναι επίσης δύο: Πρώτον, η υιοθέτηση της άποψης πως δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση του προβλήματος, και δεύτερον, η έκφραση της διάθεσης των ΗΠΑ να εγκατασταθούν στρατιωτικά στο νησί, έστω και κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, το ενδεχόμενο εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί θα διαμορφώσει "νέες συνθήκες και όρους", οι οποίοι, εν πολλοίς, θα επηρεάσουν τις διπλωματικές διαδικασίες και θα θέσουν τη "σφραγίδα" τους στην όποια λύση.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις αμερικανικές κινήσεις και επιχειρεί να "βγάλει από το πακέτο" των αμερικανικών προσπαθειών τα ελληνοτουρκικά, με προφανή στόχο να κερδίσει χρόνο. Χαρακτηριστικές ήταν επ' αυτού οι απαντήσεις του Δ. Ρέππα, ο οποίος αναφερόμενος στην αμερικανική δραστηριότητα για το Κυπριακό είπε πως "έχουμε ένα συντονισμένο διάλογο με την κυπριακή κυβέρνηση", ενώ αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Τύπου υποστήριξε πως "αν η Τουρκία δεν επιδείξει καλή θέληση, αν δεν άρει την αμφισβήτησή της για την Ιμια (...) δεν είναι νοητό να υπάρξει οποιαδήποτε από μέρους μας αναγνώριση δικαιώματος πρωτοβουλίας οιουδήποτε τρίτου, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανικές απαιτήσεις(1997-10-01 00:00:00.0)
Αμερικανικό "τραπέζι" σε Αθήνα και Αγκυρα(1997-09-18 00:00:00.0)
Συντονισμός και τριβές(1997-01-22 00:00:00.0)
Αμερικανικό "τραπέζι" για το Κυπριακό(1997-01-19 00:00:00.0)
Σε πορεία διευθέτησης(1997-01-04 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις στο ...τρίγωνο(1996-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ