Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αμεση αντίδραση για τις δυνάμεις "ταχείας επέμβασης"

Καταγγελίες ότι στρέφονται κατά των χωρών της Β. Αφρικής

ΤΥΝΙΔΑ.-

Σε οξύτατη καταγγελία για τη δημιουργία από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες μιας δύναμης άμεσης επέμβασης, της Eurofor, προέβη χτες η Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι η σύστασή της "απειλεί την ανεξαρτησία των χωρών της Βόρειας Αφρικής". Κατά τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Ελ Τζαμαχίρα", η δημιουργία της Eurofor από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παραπέμπει σε "κήρυξη πολέμου στη Νότια Μεσόγειο".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Ομάρ Μουσταφά αλ - Μοντασέρ, κατά το πρακτορείο Jana, κάλεσε χτες τους πρεσβευτές των τεσσάρων χωρών και τους εξέθεσε τις ανησυχίες της κυβέρνησής του για τη δημιουργία της δύναμης αυτής. Η συμφωνία, όπως δήλωσε αργότερα, "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή τον 21ο αιώνα" (υπονοώντας σαφώς ότι δημιουργεί απόηχους αποικιοκρατικών συμμαχιών).

Η Λιβύη ήδη ήρθε σε επαφή με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια κοινή στάση τους όσον αφορά την Eurofor (η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης - ΔΕΕ). Κατά την Τύνιδα, η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί "μια νέα σύγκρουση Βορρά - Νότου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ