Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΩΝ
Εντός και επί τα αυτά

Χαμηλών τόνων "αντιδράσεις", συμφωνία επί της ουσίας με την κυβερνητική πολιτική από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Οι δημότες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν

Εναρμονισμένη με τις αντιλαϊκές επιταγές της κυβέρνησης και των Βρυξελλών εμφανίστηκε χτες στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης των δημάρχων. Αποδέχτηκε τη συνέχιση των μίζερων επιχορηγήσεων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξέχασε τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που της παρακρατούν οι κυβερνήσεις και απαίτησε να δοθεί στην ΤΑ ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στο χαράτσωμα των δημοτών. Η στάση της, καθώς και η θέση της κυβέρνησης, προκάλεσε αναβρασμό και διαμαρτυρίες στους κύκλους των αιρετών και το ζήτημα πλέον είναι ο τρόπος έκφρασης αυτής της αντίδρασης.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Θρ. Λαζαρίδης διαβάζοντας στους αιρετούς την κεντρική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, "ξέχασε" να ζητήσει από την κεντρική διοίκηση τα 720 δισ. που αυθαίρετα παρακρατεί από τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ και έκανε σαφές ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δε ζητεί αύξηση των πενιχρών επιχορηγήσεων των ΟΤΑ (μόλις 2% του προϋπολογισμού).

Το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ζήτησε να τους δοθεί "φορολογική εξουσία", ώστε να μπορεί ελεύθερα να χαρατσώσει πρόσθετα το λαό και τάχθηκε υπέρ των αναγκαστικών συνενώσεων, χωρίς να ορίσει όρους και προϋποθέσεις για την προώθησή τους. Εθεσε, όμως, ως αίτημα την απόδοση στην ΤΑ του εκλογικού επιδόματος και των αναδρομικών του ειδικού επιδόματος των 18 χιλιάδων και να μην περικοπούν οι πόροι της. Να ξεκινήσει η απόδοση του μεριδίου της ΤΑ από τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων από το 1997 και να μη φορολογηθούν οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Κατά τ' άλλα, η ηγεσία της Ενωσης δήλωσε την αντίθεσή της με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της ΤΑ. Ζήτησε διαφάνεια και συμμετοχή της στην κατανομή κονδυλίων από το υπουργείο στους ΟΤΑ. Αποσαφήνιση σχέσεων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των βάθρων Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας και της κεντρικής Διοίκησης. Επαρκή στελέχωση των ΟΤΑ με επιστημονικό προσωπικό. Μείωση των επιτοκίων των παλιών δανείων των ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο επίπεδο των σημερινών επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αιρετών, αν η κυβέρνηση πετσοκόψει τις ενισχύσεις της ΤΑ και σφίξει ακόμα περισσότερο τη θηλιά της, οδηγώντας τη στο άγριο χαράτσωμα του λαού, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ φρόντισε να καλέσει δημάρχους και κοινοτάρχες σε "αγωνιστική ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και αμέσως μετά το συνέδριο".

Ομως, δε διευκρίνισε τη μορφή και την έκταση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, ακόμα και μετά από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, όπου αποκαλύφθηκαν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης, η "αντίδρασή" της ήταν στο γνωστό "πολιτισμένο", "ήπιο" ύφος. Τόσο ο Θρ. Λαζαρίδης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλώθηκαν σε ανούσιες ολιγόλεπτες δευτερολογίες, με φράσεις όπως "διαπιστώνεται προσέγγιση των προβλημάτων μας από την κυβέρνηση, σε λάθος βάση" και "υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί συνάδελφοι αιρετοί δε θα δεχτούν τις περικοπές". Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ δήλωνε ότι δε θέλει να προκαταβάλει τις θέσεις των αιρετών και ότι σήμερα θα καθοριστεί η στάση τους, δηλαδή αν θα αντιδράσουν ή όχι, στις αποφάσεις της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ