Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2Εθισμός στη δυστυχία

Ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών στιγματίζει την καθημερινή δημοσιοποίηση προσωπικών προβλημάτων ή αναγκών των ατόμων, έστω και με τη δική τους θέληση, γιατί απλώς οδηγεί στην επικάλυψη των πραγματικών προβλημάτων

Εκκληση στα Μέσα Ενημέρωσης, να παύσουν να προβάλουν τα προσωπικά προβλήματα ανθρώπων που βρίσκονται σε κρίση, ακόμη κι αν αυτό αποτελεί επιλογή των ιδίων, κάνει ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Υπαλλήλων υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας με ανακοίνωσή του και με αφορμή τις συνεχείς εκπομπές των τηλεοπτικών, κυρίως, μέσων ενημέρωσης.

Η δημοσιότητα, επισημαίνει ο σύλλογος, που δίνεται στο περιστατικό - ακόμη και με την έγκριση του ατόμου - έχει σαν αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου, την καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα άτομα αυτά βιώνουν στη συνέχεια έντονα συναισθήματα διασυρμού και απόρριψης από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Δημιουργούνται εντάσεις στην οικογένεια, εμπλέκονται τρίτοι, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τους ίδιους. Ακόμη, δημιουργείται η ψευδαίσθηση στα άτομα αυτά ότι η δημοσιοποίηση του προβλήματός τους θα δώσει λύσεις. Ωστόσο, λύσεις δε δίνονται,αλλά κι αν δοθούν είναι ευκαιριακές, δεν απορρέουν από μελέτη του προβλήματος σε βάθος και δεν έχουν προοπτική. Ούτε η παρουσία ειδικών μπορεί να λειτουργήσει, παρά μόνο σαν άλλοθι, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα αν δεν το γνωρίζει σε βάθος και χωρίς να έχει συνεργασία με αρμόδιους επιστήμονες και φορείς. Στη δημόσια έκθεση, δε, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η απαιτούμενη σχέση μεταξύ του ειδικού και του ενδιαφερόμενου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διερεύνηση του προβλήματος.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί τονίζουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές πρόνοιας δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες,αλλά δε δέχονται ότι η "εξατομίκευση του προβλήματος και η δημόσια έκθεση προσώπων, ανίσχυρων τη στιγμή της προβολής τους, θα συμβάλλει κατ' ελάχιστο στην επίλυση του δικού τους προβλήματος και στην ουσιαστική προσέγγιση των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο χώρος της πρόνοιας". Αντίθετα, υπογραμμίζουν, μια τέτοια πρακτική, καθημερινό φαινόμενο πλέον στα κανάλια, δημιουργεί εθισμό στη δυστυχία από την πλευρά του θεατή και στην καλύτερη των περιπτώσεων, στιγμιαία αγανάκτηση ή συναισθηματική φόρτιση και στην επικάλυψη των πραγματικών προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ