Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η γη των κολασμένων

Επρεπε να δώσει σκληρή μάχη μέσα από χιλιάδες αδυνατισμένα κορμιά και την έδωσε. Οχι πως ο ίδιος είχε πολλή δύναμη στα χέρια και τα πόδια. Είχε μέρες να βάλει μπουκιά στο στόμα του. Ομως, τώρα, αισθανόταν τουλάχιστον ευτυχής που κατάφερε να βρει λίγη γη να ακουμπήσει τα πόδια του, χωρίς αυτά να κινδυνεύουν από στίφη αδέσποτων σιδερένιων βλημάτων. Και ναι! Ενιωθε ανακουφισμένος που βρήκε ένα μικρό κομμάτι μουσαμά για να κρύψει το κεφάλι του από τα γκρίζα, μαύρα σύννεφα που κάλυπταν σιγά σιγά τον ουρανό.

Η "λεία" της μάχης ανάμεσα στα χιλιάδες σκελετωμένα κορμιά δεν ήταν πλούσια, όμως, του εξασφάλιζε κακήνκακώς την τροφή μιας βδομάδας. Δεν ήταν πάνω από μια χούφτα κόκκινα φασόλια (128 ακριβώς! ), μία κούπα λάδι μαγειρέματος και ένα φλιτζάνι αλεύρι. Ααα... είχε εξασφαλίσει ακόμη δύο χούφτες καλαμπόκι, όπως και λίγα γραμμάρια αλάτι.

Ο 28χρονος Αγουστίν ζει εδώ και λίγες μέρες στο Μουγκούμπα. Στο μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο του κόσμου. Σ' αυτή την εξαθλιωμένη "πολιτεία" 800.000 και βάλε ανθρώπων. Ανησυχίες για την τύχη συγγενικών του προσώπων δεν έχει. Τις "έχασε" την ώρα των συμπλοκών ανάμεσα σε αντάρτες και στρατιώτες. Τότε που έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι - καλύβα σε κάποιο χωριό κοντά στην πόλη Μπουκάβου.

Για να "ξηλώσει" από πάνω του την "ταυτότητα" του αγρότη και να ράψει στο κορμί του την "ταμπέλα" του πρόσφυγα, δε χρειάστηκαν παρά ελάχιστες ώρες. Και τώρα, που είχε γλιτώσει μετά από το εφιαλτικό, κοπιαστικό ταξίδι της "μοναχικής" οδοιπορίας μαζί με εκατοντάδες άλλους συγχωριανούς του, όφειλε να δώσει τον πιο σκληρό αγώνα: εκείνον της ζωής. Της ζωής στην πιο καθαρή, λιτή και απλή της μορφή: Να νικήσει στην πάλη για επιβίωση. Πώς; Μα παραβλέποντας την οικτρή κόλαση των στρατιωτών με το αμείλικτο πρόσωπο, τους αντάρτες με τα κεφάλια χωμένα στα "σύννεφα" των καπνισμένων όπλων, τα ματωμένα πρόσωπα μικρών παιδιών που "πάγωσαν" από τα βλήματα ενός "ανεξήγητου" πολέμου, τις "βουβές" γυναίκες που πάσχιζαν να βρουν πορεία σωτηρίας από τη λάβα ενός "ανθρώπινου ηφαιστείου" που εκρήγνυται αργάαργά, βασανιστικά και ανερμάτιστα.

Τα 128 κόκκινα φασόλια, η κούπα με το αλεύρι και οι δύο χούφτες καλαμπόκι ήταν η μόνη περιουσία. Η "περιουσία" του Αγουστίν από ένα ξεχασμένο χωριό της Μπουκάβου. Η τροφή ενός ανθρώπου για τις επόμενες επτά μέρες. Για μετά; Το "μεθαύριο" παραμένει και για τον Αγουστίν άγνωστο, άδηλο και σίγουρα όχι "ανιαρό".

"- Μόνον αυτά είχαμε... Για μετά βλέπουμε", άκουσε να του λέει λίγα μέτρα πιο πέρα κάποιος ξένος εργάτης, σε ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ. Του μιλούσε σαν να απολογούνταν. Σαν να ένιωθε ένοχος που αυτή η "πολιτεία" των εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών, το "μεγαλύτερο προσφυγικό στρατόπεδο της υφηλίου", είχε ξεχαστεί από τους πολιτικούς της "πολιτισμένης" πρώην... αποικιοκρατικής Ευρώπης, των γραφειοκρατών και των λοιπών "αξιωματούχων" που "συχνάζουν" στα μεγαλοπρεπή γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη.

Το άσπρο σακί με τα κόκκινα φασόλια, άδειαζε με ταχύτητα... Το ίδιο και η "ξεχασμένη" κλεψύδρα του κόσμου σ' αυτήν την κολασμένη γωνιά της Κεντρικής Αφρικής!

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ