Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να προστατευτεί η Κυρά Παναγιά

Να την αγοράσουν ήθελαν οι Λάτσης και Γλύξμπουργκ

Αρχαιολογική ζώνη Α απόλυτης προστασίας,επόμενα αδόμητη,κηρύχτηκε προχτές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η νήσος Κυρά Παναγιά στο Δήμο Αλοννήσου των Βορείων Σποράδων, ιδιοκτησίας της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, που ταυτίζεται με την αρχαία Αλόννησο. Αρχαιολογικός χώρος κηρύχτηκε και το ήδη χαρακτηρισμένο, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, θαλάσσιο πάρκο.Το νησί που κηρύχτηκε εσπευσμένα, ύστερα από καταγγελίες του νομάρχη Μαγνησίας, που είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδα της Μαγνησίας, ότι οι Λάτσης και Γλύξμπουργκ δήλωσαν επιθυμία να... αγοράσουν το νησί (!), πρέπει και με άλλα μέτρα να προστατευτεί, οριστικά και αμετάκλητα, από οποιεσδήποτε ορέξεις, ακόμη και του κράτους, αν επιχειρήσει να πουλήσει ακατοίκητες νησίδες. Ανάλογες επιθυμίες αγοράς είχαν εκδηλωθεί και για τη νήσο Σκάντζουρα,η οποία προς το παρόν δεν κηρύχτηκε αρχαιολογικός χώρος, αφού ακόμα δεν έχει ερευνηθεί από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, "λόγω υψηλού κόστους".

Η Κυρά Παναγιά βρίσκεται εντός του χαρακτηρισμένου εθνικού θαλάσσιου πάρκου των Βορείων Σποράδων, ενώ έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος όλη η θαλάσσια περιοχή και παραλιακή ζώνη 60μ. από τον όρμο του Αγίου Πέτρου και 50μ. από τον όρμο Πλανήτη. Σημειώνεται ότι στον Αγιο Πέτρο έχει εντοπιστεί μόνιμος νεολιθικός οικισμός,που θεωρείται ο αρχαιότερος του Αιγαίου.

Το νησί είναι γεμάτο επιφανειακές αρχαιότητες, όπως ρωμαϊκός οικισμός, λείψανα κιβωτιόσχημων τάφων κλασικών και υστερορωμαϊκών χρόνων, οχυρωμένη ακρόπολη και πόλη κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.Η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων έχει, επίσης, εντοπίσει ναυάγια και υπολείμματα ναυαγίων.

  • Ορίστηκε η Επιτροπή Εκτίμησης των Κειμηλίων του Αγίου Ορους και απαρτίζεται από τους: Νίκο Ζία (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων), Νίκο Μίνω (προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης), Ιωάννη Ταβλάκη (προϊστάμενος της 10ης ΕΒΑ).

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org