• "Ο στόχος για ίση και δωρεάν υγεία για όλο το λαό δεν επιτεύχθηκε αλλά ούτε ξεπεράστηκε", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας
  • - Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν νέο ειδικό μισθολόγιο με διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών τους είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου, που διοργάνωσε η... - 1996-11-02 00:00:00.0"/>
  • "Ο στόχος για ίση και δωρεάν υγεία για όλο το λαό δεν επιτεύχθηκε αλλά ούτε ξεπεράστηκε", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας
  • - Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν νέο ειδικό μισθολόγιο με διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών τους είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου, που διοργάνωσε η... - 1996-11-02 00:00:00.0" /> Εξευτελιστικές αμοιβές στους γιατρούς | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 27
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
    Εξευτελιστικές αμοιβές στους γιατρούς
    • Το διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών προτείνει ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Χ. Ζαχαρόγιαννης
    • Βελτίωση της "καθημερινότητας" με τις υπάρχουσες πιστώσεις, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης
    • "Ο στόχος για ίση και δωρεάν υγεία για όλο το λαό δεν επιτεύχθηκε αλλά ούτε ξεπεράστηκε", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

    Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν νέο ειδικό μισθολόγιο με διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών τους είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του διήμερου, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συζητήθηκε εκτός από το ιατρικό μισθολόγιο και η μετεκπαίδευση των γιατρών.

    Στην τοποθέτησή του ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, τάχθηκε κατά των πλασματικών εφημεριών και των επιδομάτων "που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", σε αντίθεση με τον γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Π. Κοντολέοντα,του οποίου η πρόταση βασιζόταν κυρίως στη χορήγηση επιδομάτων. Τα έξι δέκατα των συνολικών αποδοχών, είπε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, είναι από την υπερωριακή απασχόληση, και τόνισε: "Οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές, αλλά συνεχίζει να υπάρχει διάθεση από τους γιατρούς να απασχολούνται πλήρως και αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα".

    Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης πρότεινε διπλασιασμό των τακτικών αποδοχών των γιατρών. Δηλαδή, ο ακαθάριστος βασικός μισθός του ειδικευόμενου να είναι 300.000 δραχμές, του επιμελητή Β 400.000 δραχμές, του επιμελητή Α 500.000 δραχμές και του διευθυντή 600.000 δραχμές. Επιπλέον, να χορηγείται χρονοεπίδομα 2% για κάθε χρόνο στο ΕΣΥ, το οποίο να είναι ενσωματωμένο στο βασικό μισθό, επίδομα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ύψους 100.000 δραχμών και επίδομα στο διευθυντή που ασκεί χρέη συντονιστή ύψους 100.000 δραχμών.

    Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Χρ. Παπανικολάου εξέφρασε την άποψη ότι οι γιατροί πρέπει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του νέου ειδικού μισθολογίου μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Η άποψη αυτή βρήκε σύμφωνη την Μ. Αλειφεροπούλου,μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), που τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ατέρμονες συζητήσεις. "Πρέπει να ζητήσουμε ένα έντιμο υψηλό ιατρικό μισθολόγιο, κτυπώντας παράλληλα την παραοικονομία", πρόσθεσε. Η Κ. Μάτσα,μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, κάλεσε τους γιατρούς να συνειδητοποιήσουν ότι η διεκδίκησή τους για ανθρώπινες αμοιβές σημαίνει ότι πρέπει να εναντιωθούν στην πολιτική "σύγκλισης".

    Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης σημείωσε ότι "το κράτος πρέπει να μας δώσει αντιστάθμισμα σ' αυτό που του προσφέρουμε, δηλαδή υγεία, εκπαίδευση, ανθρώπινους μισθούς".

    Ο υφυπουργός και εκπρόσωποι κομμάτων

    Την έναρξη των εργασιών του διήμερου χαιρέτισαν ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης,εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων.

    Ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε ότι μπορεί να βελτιωθεί "η καθημερινότητα" με τις υπάρχουσες πιστώσεις και ζήτησε τη βοήθεια των γιατρών "γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσει το υγειονομικό σύστημα". Οταν, όμως, υποστήριξε ότι ένα μέρος της φετινής φαρμακευτικής δαπάνης, που ανέρχεται στα 570 δισ., είναι ιατρογενές, συνάντησε την αποδοκιμασία των γιατρών.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και υπογράμμισε: "Είμαι βέβαιος ότι και σεις διαφωνείτε με αυτή την πολιτική, άσχετα αν το εκφράζετε διαφορετικά". Τόνισε ότι το ΚΚΕ επιμένει να παλεύει για ίση και δωρεάν υγεία για όλο τον ελληνικό λαό και για αύξηση των δαπανών για την υγεία. "Αυτός είναι ο σκοπός ενός συστήματος υγείας, ο οποίος, όμως, δεν επιτεύχθηκε αλλά ούτε ξεπεράστηκε", πρόσθεσε, και κάλεσε τους γιατρούς να αγωνιστούν ενωμένοι για την επίτευξη του σκοπού αυτού. "Εμείς θα βάλουμε γερά πλάτη στους αγώνες που εσείς θα κάνετε", κατέληξε.

    Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της ΝΔ Β. Σωτηρόπουλος,από τη μία υποστήριξε ότι ο δημόσιος τομέας υγείας πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο και να συρρικνωθεί ο ιδιωτικός τομέας και από την άλλη τάχθηκε κατά της μονιμότητας των νοσοκομειακών γιατρών και τους κάλεσε να επαναδιαπραγματευτούν τις εργασιακές τους σχέσεις, θέση που προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνέδρων.

    Την ημερίδα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ και της Πολιτικής

    Ανοιξης και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος.

    Στη συζήτηση για τη μετεκπαίδευση των γιατρών, καταγγέλθηκε από όλους η μετακύληση της ευθύνης της ιατρικής εκπαίδευσης από τις πλάτες της πολιτείας στις πλάτες των φαρμακευτικών και άλλων εταιριών και ζητήθηκε η συνεχιζόμενη εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη των δημοσίων νοσοκομείων. "Σε καμία περίπτωση η εκπαίδευση δεν πρέπει να ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς υγείας, ούτε να επιδοτούνται γι' αυτό μέσω ειδικευομένων γιατρών", τόνισε στην παρέμβασή του ο Ηλ. Σιώρας,γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του "Ευαγγελισμού". Αναφερόμενος στην έρευνα, διαπίστωσε ότι απουσιάζει η χρηματοδότηση και η συγκρότηση προγραμμάτων σε εθνική κλίμακα.

    Ε. Φ.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ