Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση στη Βουλή για τις Σχολές Φυσιοθεραπείας

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Λεων. Αυδής και Αχ. Κανταρτζής

Τη σύσταση δύο νέων επαγγελματικών ειδικοτήτων του "ειδικού Κινησιοθεραπείας" και του "ειδικού Υδροθεραπείας - Λουτροθεραπείας", στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, όπως αποφάσισε τον Ιούλη του 1996 το ΔΣ του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής και Αχ. Κανταρτζής.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι η κινησιοθεραπεία και η υδροθεραπεία - λουτροθεραπεία ανήκουν στο χώρο της φυσιοθεραπείας και αποτελούν φυσιοθεραπευτικές πράξεις. Διδάσκονται στο αναλυτικό πρόγραμμα των Σχολών Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ και κατοχυρώνονται με το ΠΔ 90/95 περί επαγγελματικών δικαιωμάτων των φυσικοθεραπευτών. Εκτελούνται εκτός από τα Νοσοκομεία στην επαγγελματική στέγη του φυσικοθεραπευτή. Εξάλλου ο Ν. 775/70 άρθρο 15 κάνει άμεσο συσχετισμό του φυσιοθεραπευτικού επαγγέλματος με το ιατρικό σχετικά με την παράνομη άσκηση (ΔΝ 1565/1938 περί κώδικα ιατρικού επαγγέλματος).

Οι αποφάσεις του ΟΕΕΚ είναι αντίθετες με τη γνώμη του υπουργείου Υγείας όπως αυτή διατυπώθηκε σε σχετικά έγγραφα προς τον ΟΕΕΚ, με το σκεπτικό ότι οι εμφανιζόμενες ως "ειδικότητες" είναι τομέας που καλύπτεται από τους φυσιοθεραπευτές απόφοιτους του ΤΕΙ. Η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας σε σχετική με το θέμα συνεδρίαση, εξέφρασε προς το υπουργείο Παιδείας την αντίθεσή της στις απαράδεκτες αυτές ρυθμίσεις.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε αυτές τις αποφάσεις και καταγγέλλει ότι ο ΟΕΕΚ, αγνοώντας κατά απαράδεκτο τρόπο τους ενδιαφερόμενους φορείς και το υπουργείο Υγείας, έκανε δεκτές τις εισηγήσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ ΣΒΙΕ (Σχολή Βοηθών Ιατρικών Επαγγελμάτων) για τις εν λόγω ειδικότητες. Αλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια, διάφοροι επιτήδειοι σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν έπαψαν να εισηγούνται στον ΟΕΕΚ διάφορες φυσιοθεραπευτικές πράξεις ως "ειδικότητες", δείχνοντας καθαρά ότι έχουν στόχο τους τη φυσιοθεραπεία σαν επάγγελμα υγείας.

Για τα παραπάνω οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να ανακληθούν άμεσα αυτές οι αποφάσεις του ΟΕΕΚ και να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ