Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Ο Αβραμόπουλος "δεν ξέρει" τίποτα για το ΕΑΜ

Στις 12 Οκτώβρη 1944 οι Γερμανοφασίστες αναγκάζονται κάτω από την πίεση της πάλης του λαού να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ γίνονται κυρίαρχοι της πόλης. Χτες 12 Οκτώβρη 1996, η επίσημη Αθήνα, αυτή του αμερικανοθρεμμένου δημάρχου της και των συνοδοιπόρων του, έφτυσε κατάμουτρα την ιστορία και τους λαϊκούς αγώνες και με μια σχεδόν πεντάλεπτη τελετή στο βράχο της Ακρόπολης ξεμπέρδεψε με τις δυσάρεστες για την ολιγαρχία μνήμες. Χτες στον βράχο της Ακρόπολης ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τιμώντας την επέτειο, αφιέρωσε μια τρίλεπτη ομιλία που τους "χωρούσε" σχεδόν όλους. Μέσα από γενικολογίες και αοριστολογίες για "τα παιδιά της Αθήνας", απηύθυνε ένα τυπικό χαιρετισμό στους αντιστασιακούς, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση, όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.

Το "ήπιο" κλίμα φρόντισαν να "χαλάσουν" οι γέροντες της Εθνικής Αντίστασης που με δάκρυα στα μάτια δε σταμάτησαν στιγμή να βροντοφωνάζουν "ΕΛΑΣ - ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", που δεν πτοήθηκαν ούτε και φέτος, όπως και πέρσι άλλωστε, επειδή δεν άκουσαν ούτε μια αναφορά για την αγωνιστική τους δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Ισως ήταν και από πείσμα που πολλές φορές η κραυγή "στ' άρματα, στ' άρματα" απλώθηκε στον Αττικό ουρανό.

Ο Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, μιλώντας στο "Ρ" για τη χθεσινή ημέρα τόνισε:

"Σήμερα είναι μέρα τιμής για τους αγωνιστές που έδωσαν και το αίμα τους για την απελευθέρωση. Γιατί η απελευθέρωση αυτή ήρθε με συνεχή αγώνα τόσο στην Αθήνα τόσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και ο Αθηναϊκός λαός έδωσε πολλά στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή Γερμανοφασίστα. Ωραία μας τα είπε ο δήμαρχος, αλλά ο ίδιος φαίνεται ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη για ένα μνημείο, ένα μουσείο, της Εθνικής Αντίστασης, η κατασκευή των οποίων αποτελεί ζήτημα ηθικής τάξης".

Ο Θεμιστοκλής Ζαφειρόπουλος,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "ο Φοίνικας", επισήμανε:

"Μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε για την ηθική και υλική αποκατάστασή μας, για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Ολες οι υπόλοιπες χώρες τις πήραν, εκτός από την Ελλάδα και αυτό γιατί κωφεύουν οι κυβερνήσεις. Πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ