Κυριακή 13 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης

Η απόφαση της 24ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

"Η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε το Κόμμα μας ενισχυμένο. Η κατάκτηση της τρίτης θέσης ανοίγει νέες δυνατότητες για την παρέμβαση του ΚΚΕ έξω από τη Βουλή. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της αντεπίθεσης βρήκε ανταπόκριση στο λαό και τη νεολαία. Μπορούμε να μιλάμε για ένα υπαρκτό ρεύμα μέσα στη νεολαία, που δεν αμφισβητεί μόνο τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, αλλά πλησιάζει, προσεγγίζει,στηρίζει την ανατρεπτική πολιτική του ΚΚΕ και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού νεανικού ρεύματος αντεπίθεσης και, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, να πάρουν τη θέση τους στο λαϊκό μέτωπο πάλης.

Η ΚΝΕ συνέβαλε αποφασιστικά στη μάχη των εκλογών, κινητοποιήθηκε έγκαιρα με αποφασιστικότητα και πάθος. Στην έγκαιρη ετοιμασία και το γρήγορο άνοιγμα στη νεολαία βοήθησαν καταλυτικά οι πάνω από 100 εκδηλώσεις του 22ου Φεστιβάλ το καλοκαίρι.

Μέσα από την ανάπτυξη της πάλης, της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι δυνατό να χειραφετούνται λαϊκές δυνάμεις, να μπαίνουν τα θεμέλια του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης.

Οι περσινές κινητοποιήσεις στους χώρους της παιδείας, η ανεβασμένη συμμετοχή των νέων στα εργατικά συλλαλητήρια, ο σημαντικός ρόλος των νέων αγροτών στους αγώνες, οι δεκάδες χιλιάδες νέοι που ψήφισαν το ΚΚΕ, δείχνουν πως η νεολαία μπορεί να γίνει αποφασιστικός στυλοβάτης του μετώπου του λαού, στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή επιδρομή της "νέας" κυβέρνησης

Η υποδοχή που επιφύλαξαν στην κυβέρνηση οι κύκλοι της ολιγαρχίας, προαναγγέλλει τη νέα αντιλαϊκή επίθεσή της. Η ειρήνη και η εθνική μας ανεξαρτησία θα δοκιμαστεί σκληρά από τους κινδύνους και τις απειλές που δημιουργεί η εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας.

Μπροστά μας βρίσκεται το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, περικοπών των κοινωνικών δαπανών, μια ακόμη πιο σκληρή λιτότητα και φοροεπιδρομή στα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα, προωθείται με ταχείς ρυθμούς η προσαρμογή και υποταγή των εκπαιδευτικών δομών στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, εντείνεται ο αυταρχισμός, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το περιβάλλον, τα πολιτιστικά αγαθά, ο αθλητισμός παραδίνονται στην εκμετάλλευση της ολιγαρχίας, μακριά και πέρα από τις ανάγκες των νέων.

Θα ενταθεί η πολυμέτωπη ιδεολογική επίθεση της άρχουσας τάξης στη νεολαία. Στοιχεία αυτής της επίθεσης είναι η προσπάθεια για αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής, η απόκρυψη της ταξικής πάλης, ο αντικομμουνισμός, η καλλιέργεια του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού ιδανικού, του ατομικού - παθητικού τρόπου ζωής. Τα "κεντροαριστερά" προφίλ του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, η φιλολογία για τον - δήθεν - απομονωτισμό του ΚΚΕ, θα ενταθούν όσο φαίνονται οι δυνατότητες για την προσέγγιση σημαντικών τμημάτων της νεολαίας με το ΚΚΕ.

Για μια νέα ανάταση της συλλογικής δράσης και πάλης της νεολαίας

Διευρύνονται οι δυνατότητες να ενισχυθεί με την παρέμβαση της οργάνωσής μας, η πάλη της νεολαίας στο έδαφος της όξυνσης των προβλημάτων και των διεργασιών στις νεανικές συνειδήσεις, να κερδίζουμε τη νεολαία με την πολιτική του ΚΚΕ.

Συνοψίζοντας την περσινή εμπειρία επιμένουμε στην ενίσχυση του προσανατολισμού των οργάνων και των ΟΒ στο κίνημα της νεολαίας, στην ενασχόληση με τα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα της δουλιάς μας στο κίνημα, στο δυνάμωμα του πολιτικού προσανατολισμού των αγώνων, τον καλύτερο συντονισμό των νεολαιίστικων αντιστάσεων, στη συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα, στην έκφραση αλληλεγγύης της νεολαίας σε αγωνιζόμενα τμήματα του λαού μας.

Ακόμη, στην ενίσχυση των μαζικών φορέων της νεολαίας, στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών, στην αντιμετώπιση της επίθεσης στο χαρακτήρα και τους φορείς του νεολαιίστικου κινήματος, στην προσέγγιση των νέων που συσπειρώνονται και αναπτύσσουν συλλογική δραστηριότητα με διάφορες μορφές και τρόπους.

Στο σχεδιασμό της δουλιάς μας ξεχωρίζουμε το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, σκοπεύοντας στη διεύρυνση του γιορτασμού, στο καλύτερο δέσιμό του με τα αιτήματα και τους αγώνες της νεολαίας σήμερα και τον προϋπολογισμό, με επιδίωξη να συγκλίνουν***** οι αγώνες στην κορύφωση της πάλης τις ημέρες ψήφισής του.

Οι στόχοι της πάλης της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας

α) Αντιιμπεριαλιστική φιλειρηνική δράση: Να αποκαλυφθεί ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, να καταγγελθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών σε Αιγαίο - Κύπρο - Βαλκάνια, δυναμώνοντας τη φιλία και την προσέγγιση των λαών. Μέσω μιας πολύμορφης δράσης στη νεολαία να διευρυνθεί η κίνηση "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

β) Μέτωπο παιδείας: Επιδιώκουμε να εκφραστούν νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κίνημα, με βήματα στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης και του μετώπου παιδείας.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Η ανάπτυξη αγωνιστικών πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η προβολή της δικής μας πρότασης, η συμβολή στη δημιουργία τοπικών - δημοτικών συντονιστικών. Οι μαθητικές εκλογές πρέπει να γίνουν βήμα προβολής των μαθητικών διεκδικήσεων, η διαδικασία των εκλογών μπορεί να ενισχύσει τον πολύμορφο, αγωνιστικό - δημιουργικό χαρακτήρα των μαθητικών οργάνων.

Βασικά αιτήματα που προβάλλουμε στα λύκεια:

  • Ολόπλευρη μόρφωση για όλους
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού
  • Δημοκρατία στα σχολεία

Στους φοιτητές - σπουδαστές: Αγωνιζόμαστε για δημόσια, δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που προϋποθέτει την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προπτυχιακών σπουδών που καταλήγουν σε ειδίκευση, την εισαγωγή στην ερευνητική διαδικασία, την εξασφάλιση της σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, τη σφαιρική διαμόρφωση της κοινωνικής προσωπικότητας των φοιτητών.

Ξεκινώντας από τα οξυμένα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας και υποδομής, των εξελίξεων της κυβερνητικής πολιτικής, επιδιώκουμε δραστηριοποίηση των φοιτητικών σπουδαστικών οργάνων, ιδιαίτερα για το ζήτημα της στέγασης, το συντονισμό των εστιών. Δίνουμε βάρος στην επαφή των πρωτοετών με τις συλλογικές διαδικασίες (επιτροπές έτους, πρόεδροι εξαμήνων). Να προχωρήσουμε σε πανελλαδική συνάντηση των ΠΚΣ των ΤΕΙ, στη συγκρότηση της παράταξης σε επίπεδο πόλης στα ΑΕΙ.

γ) Σταθερή δουλιά για όλους με δικαιώματα

Στους νέους εργαζόμενους: Η αύξηση της συμμετοχής των νέων στα συνδικάτα πρέπει να βρεθεί σταθερά στο κέντρο της προσοχής μας. Μια σειρά πρωτοβουλιών πρέπει να παρθούν σε αυτή την κατεύθυνση: Δουλιά μαζί με την παράταξη, συγκρότηση κνίτικων ομάδων, λειτουργία και σύσταση επιτροπών νέων σε συνδικάτα. Επιμονή για δουλιά στον κάθε εργασιακό χώρο, που βρίσκονται μέλη και φίλοι της οργάνωσης, συγκρότηση ΟΒ της ΚΝΕ σε συγκεκριμένους χώρους δουλιάς. Συμβολή των δυνάμεών μας σε αρχαιρεσίες σωματείων για την ενίσχυση των συνδυασμών ΕΣΑΚ.

Στους νυχτερινούς μαθητές - σπουδαστές: Ο συντονισμός των νυχτερινών μαθητών τοπικά και πανελλαδικά είναι μια κατάκτηση που πρέπει να διευρυνθεί και να συνεχιστεί. Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΚΝΕ στις μαθητικές εκλογές θα συμβάλει καθοριστικά σ' αυτή την κατεύθυνση. Και αυτή τη χρονιά σημαντικοί αγώνες των νυχτερινών μαθητών πρέπει να φέρουν στην επικαιρότητα, διεκδικώντας λύσεις, τα μεγάλα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Η ΚΝΕ θα πάρει τοπικές και κεντρικές πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η επαφή και η δράση της στις Σχολές Νοσοκόμων στα ΙΕΚ - ΚΕΚ, με αιχμή τα ζητήματα του περιεχομένου σπουδών, της επαγγελματικής προοπτικής, της αυξανόμενης παρέμβασης της εργοδοσίας στη διοίκηση και τον προσανατολισμό τους, στα ΟΑΕΔ.

δ) Για τους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους: Οι αλλαγές που προωθούνται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο επιδιώκουν την ακόμα πιο αποτελεσματική χειραγώγηση και πειθάρχηση της νεολαίας από μικρότερη ηλικία, την αύξηση του μισθοφορικού τμήματος των ΕΔ, θέτουν επιπλέον φραγμό, στη συνέχεια των σπουδών. Επιδιώκουμε άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες αντίδρασης από τους νεολαιίστικους φορείς.

Με ιδιαίτερη προσοχή η οργάνωσή μας πρέπει να στηρίξει και να πλησιάσει τους χιλιάδες νέους στρατευμένους σε κέντρα και μονάδες στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπηρετώντας τη θητεία τους.

ε) Στο αίτημα για Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ: Συμβάλλουμε συνεχίζοντας πιο συστηματικά και καλύτερα το μάζεμα υπογραφών από νέους που ζουν τις συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης στη χώρα μας, που θέλουν να δυναμώσει το αίτημα για δημοψήφισμα.

Η ΚΝΕ μπροστά στο 7ο Συνέδριό της

Η συμβολή στο πολιτικό καθήκον του Κόμματος της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, απαιτεί μια ΚΝΕ μαζική, με γερές ΟΒ, πιο έμπειρα όργανα, μια οργάνωση ικανή να φτάνει σ' όλους τους χώρους της νεολαίας.

Επιδιώκουμε το ανέβασμα της ιδεολογικής δουλιάς στις γραμμές μας, άμεσα την αφομοίωση των αποφάσεων του 15ου Συνεδρίου, την ενίσχυση των στελεχών και της λειτουργίας των οργάνων, την αναβάθμιση της λειτουργίας των ΟΒ, τη φροντίδα για την αφομοίωση των νέων μελών.

Το ζήτημα της ανάπτυξης και της ένταξης νέων μελών στην ΚΝΕ είναι, πρώτα και κύρια των στελεχών, κριτήριο της καθοδηγητικής τους δουλιάς. Ο στόχος της ανάπτυξης απαιτεί και σχέδιο και έλεγχο, σε ποιους κρίσιμους χώρους θα επιμείνουμε, για να ενταχθούν νέοι στην ΚΝΕ και να οικοδομήσουμε ΟΒ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ