Παρασκευή 11 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Μνήμη Ηρώς Κωνσταντοπούλου

Δυο μήνες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 5 Σεπτέμβρη 1944, η μικρή ΕΠΟΝίτισσα, η 17χρονη μαθήτρια Ηρώ Κωνσταντοπούλου έπεφτε χτυπημένη από τις σφαίρες του γερμανικού αποσπάσματος στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ανάμεσα σε άλλους πενήντα αγωνιστές, περνώντας έτσι στο πάνθεον των ηρωίδων γυναικών αγωνιστριών.

Η ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ, που πιάστηκε τον Ιούλιο του 1944 από τους ταγματασφαλίτες, πέρασε το κολαστήριο της Μέρλιν και τα φοβερά βασανιστήρια, χωρίς να βγάλει λέξη για τους συντρόφους της. Κλείστηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και έμεινε εκεί ως την εκτέλεσή της.

Σήμερα, 52 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη της, όπως και όλων των πατριωτών αγωνιστών και αγωνιστριών που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Ο Δήμος Ηλιούπολης και οι τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 1996 πραγματοποίησαν εκδήλωση στη μνήμη της. Στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο με το άγαλμα της ηρωίδας, συγκεντρώθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Θεόδωρος Γεωργάκης,που χαιρέτισε στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος,ο παλαίμαχος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,εκπρόσωποι των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Υμηττού, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Ν. Σμύρνης, Δάφνης και Ηλιούπολης, που ο εκπρόσωπός του Βασίλης Μάνθος έκανε χαιρετισμό. Επίσης παρέστησαν: Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμαντής Μαυροδόγλου,αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, μαζικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

(Ρεπορτάζ και φωτογραφίες

Παναγιώτης Θεοδώσης)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ