Κυριακή 6 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΠΕΜΕΝ
Πρώτος στόχος η μαζική συμμετοχή

Ο γραμματέας της Οργάνωσης, Σ. Τσιμπόγλου, μιλά στο "Ρ" για τα οξύτατα προβλήματα των Ελλήνων ναυτεργατών και για τη "θύελλα" που έρχεται. Προειδοποιεί, επίσης, ότι θα παραμείνουν ανεκπλήρωτοι οι στόχοι όσων θέλουν την ΠΕΜΕΝ παραδομένη στην αγκαλιά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

"Μαζική και ισχυρή ΠΕΜΕΝ είναι το φρούριο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ναυτικών"!Αυτό το μήνυμα απευθύνει ο συνδυασμός "Ενωτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" (ΕΔΑΣ), στον οποίο οι Ελληνες μηχανικοί ναυτεργάτες εμπιστεύονται την πλειοψηφία της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού από το 1978.Οι αρχαιρεσίες του ιστορικού ναυτεργατικού σωματείου για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων στις ανώτερες οργανώσεις πραγματοποιούνται από 1η Νοέμβρη έως τέλος Φλεβάρη.Πρώτος στόχος για τις εκλογές, οι οποίες δρομολογήθηκαν στις 5 Σεπτέμβρη με την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, είναι η μαζική συμμετοχή των μηχανικών.

Οπως τονίζει, σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου,τα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οδήγησαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαρτυρούν ότι εξελίσσεται σχέδιο ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων συνολικά και ειδικότερα στο χώρο της ναυτιλίας.Η επίθεση αυτή εκτιμά ότι θα είναι δριμύτατη και εξελίσσεται ήδη σε πολλά μέτωπα, όπως: Η αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική πολιτική, η παράταση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, οι νέοι φόροι, η υποβάθμιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ισοπέδωση ως και κατάργηση όλων των μέχρι σήμερα κατακτήσεων. Παράλληλα τονίζει ότι, όπως όλα δείχνουν, θα φουντώσουν παραπέρα η ανεργία, η "μαύρη εργασία", θα υποβαθμιστούν κι άλλο οι συντάξεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γενικότερα η κοινωνική ασφάλιση, θα διογκωθούν η μεσιτεία και το δουλεμπόριο, το όλο και μεγαλύτερο φόρτωμα της κρίσης του ΝΑΤ στις πλάτες των ασφαλισμένων.

"Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής για τους ναυτεργάτες και τον εργαζόμενο λαό - συνεχίζει ο Σ. Τσιμπόγλου - θεριεύει η ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, με πρώτιστο στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών. "Πρωτοπόρο" σ' αυτή την προσπάθεια είναι, όπως πάντα, το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η άρση κάθε προστατευτικού μέτρου για το δικαίωμα στη δουλιά και την απελευθέρωση της εφοπλιστικής ασυδοσίας οδηγεί στη χειροτέρευση των συνθηκών δουλιάς, στην εντατικοποίηση, στο μαζικό αφελληνισμό, στη μείωση των θέσεων εργασίας. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ προς τους εφοπλιστές".

Ο συνδικαλιστής ναυτεργάτης υπογραμμίζει επίσης ότι οι εφοπλιστές δεν αρκούνται στα τεράστια κέρδη που αποκτούν, στα προνόμια που απολαμβάνουν. Ζητούν και άλλα, τα θέλουν όλα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Ζητούν την απόλυτη ταύτιση της ελληνικής σημαίας με τη σημαία ευκαιρίας.Ενας από τους μεγαλύτερους κινδύνους βρίσκεται στην πολιτική των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική, που είναι προσαρμοσμένη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη "Λευκή Βίβλο" και στο πρόγραμμα "σύγκλισης".

"Στα νέα καταστροφικά σχέδια - τονίζει ο Σ. Τσιμπόγλου - το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ιερή υποχρέωση να αντισταθεί. Αυτό δίνει ιδιαίτερο νόημα στο κάλεσμα για πιο μαζική, πιο ισχυρή ΠΕΜΕΝ, που θα συνεχίσει να πρωτοστατεί και να μπαίνει εμπόδιο στην αντιναυτεργατική επίθεση. Δε μάθαμε να μιλάμε με μισόλογα. Μάθαμε να λέμε και να υπερασπίζουμε την αλήθεια".

"Οι μηχανικοί ναυτεργάτες, η εργατική τάξη - συνεχίζει - πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια, που συστηματικά αποκρύπτουν κυβέρνηση και υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να αγωνίζονται, για να αναγνωρίζουν τις κάλπικες κινήσεις τους που αποβλέπουν στη δημιουργία εντυπώσεων. Πρέπει να γνωρίζουν το ρόλο των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και των μικρών συνεταίρων τους, που διατυμπανίζουν στα εφοπλιστικά γραφεία και στους διαδρόμους του υπουργείου ότι μπορούν ν' αλλάξουν την αγωνιστική πορεία της ΠΕΜΕΝ, να νοθεύσουν την ιστορία της και να την παραδώσουν συμβιβασμένη στην αγκαλιά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ταυτισμένη με τις επιλογές της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Πολλές φορές επιχείρησαν να τη χτυπήσουν, γιατί τους ενοχλεί η ασταμάτητη δράση της. Αυτοί, όμως, ήταν και θα παραμείνουν ανεκπλήρωτοι πόθοι τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ